4 kroky, jak sbalit zavazadlo pod 8 kilo

V létě všichni cestujeme - ať už k moři, na Vysočinu nebo za kamarádkou na chatu. Nenechejte si svou cestu zkazit obrovským zavazadlem, které budete vláčet za sebou. Poradím vám, jak se sbalit efektivně a pod 8 kilo!

1. VYTVOŘTE SI SEZNAM

Zní vám to jako z dětských let, když jste se balili na tábor? Nepodceňujte ho, je to skvělý pomocník. Jak by měl vypadat?

Sepište si:

  • na kolik dní jedete
  • co vás čeká (koupání/výlety/společenský večer)
  • jaké je ve vaší destinaci počasí a kolik je stupňů přes den a v noci

Rozdělte ho na sekce: #oblečení, #boty, #doplňky, #kosmetika, #zábava, #důležité (podrobněji rozebereme dál). Nalepte si na něj stick-note papírek a zapisujte si věci, které musíte dokoupit. Napište si, kolik outfitů přibližně potřebujete.
Příklad: dovolená u moře: několik šatů/ triček na pláž, na výlety po památkách trička, sukně a kraťasy, něco slušného a nepříliš odhalujícího na večeře v restauracích a jedny pěkné šaty pro výjimečný večer. Podobné to bude, pokud cestujete po jižní Moravě - přes den koupání, pár sportovních výletů, procházky po městech, večeře v restauracích.

prakticky_seznam

2. VYBERTE ZAVAZADLO

Nachystejte si zavazadlo, do kterého byste se chtěli vejít. Palubní kufřík je OK, někdo preferuje tašku přes rameno nebo batoh a úplně nejlepší je asi kombinovaný batoh s kolečky a madlem, za které se dá vozit. Zavazadlo by mělo být pohodlné a rozhodně byste měli být schopni ho sami uzvednout a nést.

3. NEPODCEŇTE PŘÍPRAVU

Kdy se začít balit? Dá se to samozřejmě zvládnout za půl dne, ale proč se stresovat. Doporučuji mít přibližný seznam hotový týden před dovolenou a dopisovat si do něj drobnosti, které vás za tu dobu napadnou. Může vám to připadat zbytečně dlouho dopředu, ale pro mě je to součást těšení se a alespoň na nic nezapomenu. Dva dny před dovolenou začněte s chystáním věcí - ten první si všechno sneste na jedno místo a druhý den si to ještě jednou prohlédněte, vyřaďte nepotřebné věci (určitě tam jsou!), případně přidejte, na co jste si ještě vzpomněli.

Věnujte pozornost jednotlivým sekcím. Tady je můj osvědčený návod:

#OBLEČENÍ

Naskládejte ho k sobě podle druhů - spodní díly, horní díly, šaty, teplejší vršky. Bokem k tomu samozřejmě prádlo, plavky, ponožky... Volte spíše neutrální a kombinovatelné barvy. Přikládejte horní díly ke spodním, vymýšlejte kombinace, vezměte si jednu výraznou věc a vymyslete z ní alespoň dva různé outfity.

Pokud řešíte váhu zavazadla, neberte si riflové kraťasy, ale např. lněné, nechejte doma tričko s korálkovými a jinými aplikacemi, a místo něj sbalte nějaké jednoduché z viskózy nebo hedvábí, oželte boty na podpatku a vezměte si jednoduché, pohodlné sandálky. Nezapomeňte na něco teplejšího na večer, ale není důvod brát si riflovou bundu, podobně poslouží svetřík (nejlépe kašmírový - zahřeje a je lehoučký). A nezapomeňte na šálu - má mnohá využití - zabalíte se do ní v překlimatizovaném letadle a autobuse, můžete si na ní sednout/lehnout na výletech, omotáte si ji kolem sebe, když bude hodně foukat, přehodíte si ji přes ramena při prohlídce kláštera.

obleceni_v_neutralnich_barvach
#BOTY

Přiložte si k outfitům i boty a vylaďte je. Ideální jsou jedny žabky, jedny sandálky, jedny uzavřené tenisky. Pokud se nechystáte podnikat dvacetikilometrové tůry, nepotřebujete trekovou obuv.

#DOPLŇKY

Dolaďte si šátek k plavkám, přiložte si šperky a kabelky (jedno psaníčko do města a na večeře, jedna taška, případně batůžek na pláž a výlety). Nezapomeňte sluneční brýle a něco na hlavu! Slaměný klobouk je u moře skvělým doplňkem, ale počítejte s tím, že s ním budete muset cestovat celou dobu na hlavě. 😉

#KOSMETIKA

Tady se dá ušetřit spousta místa! Jedna možnost je vzít si načatá balení např. sprchového gelu, šamponu a pasty z domu a na místě je potom vyhodit - a máte místo na dárky a suvenýry. Anebo se snažte od všeho sehnat minibalení. Pokud od svých oblíbených produktů neseženete miniaturu, kupte si malé kelímky, do kterých si je přendáte.

Pokud poletíte letadlem a kufr si neodbavujete, ale berete jako příruční zavazadlo na palubu, kupte si rovnou na kosmetiku průhlednou taštičku, ať nemusíte všechno přemisťovat do plastového sáčku. Jediné, na čem ve velikosti balení nešetřete je opalovací krém, 200 ml je na týden k moři pro jednoho člověka minimum.

miniatury-kosmetika

#ZÁBAVA

Dovolená bez knížky? To si nedokážu představit. Ač to není stejný požitek, přešla jsem na elektronickou čtečku, je to velká úspora místa i kilogramů. Domino nebo karty se vejdou vždy a možná je některý večer oceníte. Hudba, tablet, počítač, křížovky. Plážový tenis, nafukovací lehátko (vzhledem k tomu, kolik váží, pokud opravdu šetříte místo, kupte si ho stejně jako ručník k vodě až na místě a potom je tam i zanechejte).

#DŮLEŽITÉ

Peníze, kreditka, cestovní doklad, pojištění, léky (o tom, jak sestavit lékárničku, jsme psali tady), nabíječky. Vytištěné letenky a ubytovací vouchery. Průvodce, případně slovníček (pro úsporu místa stáhněte raději do mobilu, stejně jako mapy offline).

4. A TEĎ TO VŠECHNO SBALTE (TAK, ABY SE NIC NEROZBILO)

Všechno máte nachystané na jednom místě, protřídili jste kusy, u kterých jste si nebyli jistí a teď už jen zbývá věci “elegantně nacpat” do vašeho kufru. Dolů těžké věci a věci, které nebudete potřebovat hned po příjezdu. Oblečení smotejte, tak se vám tolik nepomačká a zároveň zabere méně místa. Pár roliček si nechejte bokem a vyplňujte jimi vznikající mezery. Rozbitné věci (jako např. parfém), dejte raději do sáčku a vložte mezi oblečení.
Malou kabelku si nechejte stranou na cestu a dejte si do ní cestovní doklady, peníze, letenky, mobil, kapesníky, vlhčené ubrousky, balzám na rty a termální vodu.
Můžete vyrazit. Přeji vám krásná letní dobrodružství!

efektivni_baleni_obleceni

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 4,67 z celkem 5 hlasů)
Loading...