Bude jako nová: Základní pravidla pro péči o sedačku

Sedací souprava je neodmyslitelnou součástí obývacích pokojů. Zejména v rodinách s malými dětmi nebo zvířecími miláčky však dostává pořádně zabrat. Jak pečovat o sedačku, aby vypadala stále jako nová? Přinášíme tipy pro majitele souprav s potahem z látky, kůže i ekokůže.

Na vhodný potah myslete již při koupi

Pokud si budete pořizovat novou sedačku, už dopředu přemýšlejte o odolnosti jejího potahu. Jestliže je u vás pohovka denně využívaným nábytkem, na kterém se často objevují i skvrny nebo zvířecí chlupy, zvažte nábytek se snímatelným potahem. Ten snadno sejmete i vyperete a sedačka vám vydrží déle pěkná skoro bez práce.

Při nákupu sedačky se také zajímejte o odolnost potahu – odolnost proti oděru se dle výsledků testu Martindale řádově udává v desetitisících cyklech. Každý cyklus přitom znamená otáčku hrubých kotoučů, které ve speciálním stroji působí na látku tlakem a odíráním. Čím vyšší je údaj o odolnosti proti oděru, tím déle látka vydrží každodenní zátěž u vás doma.

Sedačka by také neměla být umístěna na přímém slunečním světle, které jí dlouhodobě nesvědčí a šisuje barvy. Buď sedací soupravu umístěte dále od okna, nebo na něj pověste závěs, který paprsky nepropustí. Hlavně kožené sedačky jsou náchylné na vlhkost vzduchu a tepelné podmínky – v suchých a příliš teplých místnostech pak kůže snadněji praská. Její umístění k topení blíže než na 30 cm tak výrobci považují za vyloženě nevhodné.

Sedačka by měla být umístěna mimo přímé sluneční záření a dále od tepelných zdrojů. Foto: Kara Eads, Unsplash

I ta nejodolnější sedačka však potřebuje pravidelnou péči, která ji udrží čistou a zaručí její delší životnost.

Domácí péče o sedačku

Různé typy potahů vyžadují různé postupy čištění a běžné údržby.

Sedačka s textilním potahem (čalouněním)

  • Alespoň jednou za týden sedačku důkladně vysajte vysavačem bez nástavce (pouze hubicí). Nedochází tak k prodírání látky.
  • Jednou za 3–4 měsíce proveďte hloubkové čištění potahu – buď speciálním přístrojem, tepovačem, či ručně pomocí suché pěny pro čištění čalounění. Veškerá čistidla nejprve vyzkoušejte na malé a méně viditelné plošce textilie, abyste si byli jisti, že přípravek nábytku neublíží. Asi dvakrát do roka můžete sedačku navíc ošetřit impregnací, která udrží barvy živé a zabrání vzniku skvrn.
  • Vzniklou skvrnu vyčistěte co nejdříve – vlhkost odsajte papírovou utěrkou a skvrnu poté krouživými pohyby od krajů ke středu vymývejte vyždímaným hadříkem. Netlačte ani nešoupejte hadříkem sem a tam, jen byste skvrnu zapracovali hlouběji. Můžete použít i pěnu na čištění čalounění z drogerie.

Kožená sedačka

  • Péče o koženou sedačku vyžaduje každotýdenní otírání hadříkem namočeným ve vodě s trochou jemného mýdla nebo přípravku na kožené výrobky. Po otření musíte kůži vždy vysušit suchým hadříkem.
  • Dvakrát do měsíce je pak potřeba kůži promastit balzámem na kůži s obsahem tuku. I koženou sedačku můžete dvakrát ročně naimpregnovat vhodným výrobkem, který na ní utvoří ochranný film.
  • Kůže se snadno obarví tiskařskou barvou z časopisů nebo textilní barvou z mokrého oblečení, dejte si proto pozor na vše, co se sedačky přímo dotýká.
  • Pokud se na sedačce objeví skvrna, co nejdříve ji odstraňte navlhčeným hadříkem s troškou mýdla. Postupujte jemně, na kůži nikdy netlačte a v žádném případě nepoužívejte kartáče. Vyvarujte se také používání přípravků s obsahem bělidla.

Sedačka s potahem imitujícím kůži

  • V mnohém se péče o sedačku z ekokůže či koženky podobá údržbě koženého nábytku. Výrazný rozdíl však spočívá v použití speciálních přípravků vhodných na tento typ potahu. Nikdy nepoužívejte přípravky pro klasický kožený nábytek, ty by umělou kůži poničily.
  • Potah pravidelně vysávejte (cca 1× týdně), pro každoměsíční čištění vlhkým hadříkem pak použijte mýdlový roztok nebo speciální čistidla. Následně sedačku vytřete do sucha.
1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...