Jak vyčistit lednici? Tipy pro úklid i vyčištění před prodejem na Aukru

Chystáte se na důkladný úklid lednice nebo ji chcete prodat na Aukro.cz? Využijte naše tipy, jak odmrazit lednici, vyčištit její odpad, zbavit se zápachu a navrátit lesk používanému spotřebiči.

Bez chladničky není kuchyň

Lednice je neodmyslitelnou součástí našich kuchyní. Každodenní používání, občasné potřísnění či zašpinění povrchu nebalenými potravinami však vyžaduje i pečlivější a pravidelný úklid. Pokud je vaše lednice plná skvrn a lepivých míst, či dokonce zapáchá, je na čase natáhnout rukavice a dopřát ledničce důkladnou očistu. Díky ní se zbavíte škodlivých mikroorganismů, plísní i nelibého pachu. Také budete mít jistotu, že jídlo uložené v lednici není závadné a že máte přehled o době trvanlivosti jednotlivých potravin.

Pokud lednici plánujete prodat, máte šanci dostat za ni mnohem více peněz, pokud bude na fotografiích vypadat dobře. Po pečlivém úklidu a nablýskání jejího zevnějšku už jen stačí vložit nabídku na Aukro.cz.

Jak na úklid lednice

Nejprve lednici odpojte od elektrické sítě. Ze spotřebiče vyjměte všechny potraviny. Pokud to lze, vysuňte police, boxy a další oddělitelné součásti a umyjte je zvlášť. Využijte k tomu vodu s trochou octa nebo speciální čistič lednic. Nezapomeňte očistit i těsnění a odvodňovací drážku na zadní stěně. Nakonec vnitřek lednice a jednotlivé součásti otřete dosucha. Police a boxy uložte, kam patří. Nyní můžete do lednice vrátit přebrané potraviny, ty prošlé vyhoďte.

Jak vyčistit odpad v lednici

Odtokový kanálek na zadní stěně a odpadový otvor pro vysráženou vodu jsou jedněmi z nejvíce problematických míst na údržbu lednice. Ucpání odpadu nečistotami má za následek kumulaci vody na zadní stěně a na dně lednice a tvorbu nepříjemného zápachu. Ucpaný kanálek se nejlépe čistí speciálním kartáčkem či dlouhým tenkým drátkem, hospodyňky využívají ale i jehlici na pletení, plastovou strunu do sekačky, brčko či dětskou odsávačku na hleny napojenou na vysavač. Vhodným nástrojem snadno vyjmete špínu a odtok vyčistíte hadříkem namočeným ve vodě s trochou octa. Nezapomeňte vše vytřít dosucha.

Jak na zápach v lednici

Pokud se zápach v lednici objevuje i po vyčištění odtoku a odstranění prošlých potravin, a to třeba kvůli uchovávaným aromatickým jídlům, využijte pohlcovač pachů z drogerie či některé suroviny k provonění vnitřních prostor. Patří mezi ně například:

  • mletá káva,
  • plátky citronu nebo jablka,
  • vanilkový cukr.

Jiné suroviny zase prostředí zbavují zápachu. Vyzkoušejte třeba:

  • ocet ve sklenici,
  • suchou rýži v misce,
  • kousek dřevěného uhlí v látce,
  • rozdrcené aktivní uhlí,
  • sypaný čaj
  • či jedlou sodu na talířku.
Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Jak odmrazit lednici

Některé nové typy lednic se umí odmrazovat samy (disponují technologií No Frost), starší kousky však vyžadují poněkud větší péči. Měli byste je odmrazovat, a to alespoň dvakrát do roka nebo pokud námraza přesáhne 0,5 cm. Zabere to méně než hodinu a následně ušetříte až 75 % energetické spotřeby – o tolik více totiž lednice „žere“, pokud námraza přesáhne tloušťku 1 cm. Se snížením nákladů v kuchyni vám pomohou i naše tipy pro úsporu při vaření.

Ledničku odpojte od elektřiny a vyndejte všechny potraviny. Do lednice můžete pro urychlení umístit hrnec s horkou vodou, vždy jej však podložte ručníkem a dejte pozor, abyste se jím nedotkli vychlazených součástí spotřebiče, mohly by prasknout. Plastovou škrabkou můžete opatrně zkoušet uvolnit větší kusy ledu, dbejte na to, abyste při tom nepoškrábali povrch. Pod otevřenou lednici naskládejte hadry nebo ručníky, které nasají vytékající vodu. Pod vyšší lednice se vejde i plech na pečení nebo pekáč. Po odmrazení vytřete celý vnitřní povrch lednice dosucha, aby nedošlo k bezprostřednímu vytvoření námrazy. Poté už stačí lednici znovu zapojit do sítě a zhruba po půlhodině do ní vrátit potraviny.

Dokonale čistá lednice bude bezpečným místem pro vaše potraviny nebo ji můžete bez obav nabídnout k prodeji.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...