Ať se zase třpytí aneb Jak vyčistit zlaté šperky?

Prsteny, náušnice, řetízky a další zlaté šperky mohou časem ztratit svůj lesk. Na vině bývají usazeniny a mastnota, se kterými se nošené šperky denně setkávají. Jak probíhá profesionální čištění zlata a čím můžete vyčistit zlaté šperky doma?

Čištění šperků odbornými postupy

Odolné zlaté šperky vydrží i méně opatrné zacházení, na zářivosti jim však může ubrat nesprávné uložení či dennodenní nošení. Zašlý zlatý šperk můžete odnést k profesionálům do klenotnictví, kde se o něj postarají jednou z odborných čisticích metod.

  • Čištění šperků speciálním roztokem je rychlý a efektivní postup. Některá klenotnictví a drogerie prodávají čisticí roztok i na domácí použití.
  • Čištění ultrazvukem provádí menší přístroj – ultrazvuková čistička. Do vnitřního košíčku se vloží šperky (ale třeba i brýle nebo jiné drobnosti z odolných materiálů s mnoha záhyby) a košíček se ponoří do čisticího roztoku. Následně se roztok rozkmitá ultrazvukovými vlnami, které pomocí aktivních látek oddělí špínu od šperku. Za pár minut prsten, řetízek nebo náušnice září čistotou, navíc bez námahy a nebezpečí poškození. Ultrazvukovou čističku si můžete pořídit také pro domácí čištění.
  • Ruční čištění a případné opravy provádějí klenotníci u stářím zašlých šperků nebo poničených kousků. Využívají při tom odborné postupy i roztoky, které šperkům neublíží.

K profesionálnímu vyčištění byste měli odnést šperky s drahými kameny, starožitné šperky nebo ty, které jsou obzvlášť cenné (z finančního i emocionálního hlediska). Zejména drahé kameny mohou být různými čističemi poškozeny nebo může dojít k jejich vypadnutí během neopatrného postupu. Svěříte-li je do rukou klenotníka, budete mít jistotu, že se vám šperky vrátí zářivé a nepoškozené.

Foto: TylerNix, Unsplash

Jak vyčistit zlaté šperky doma?

Pokud máte doma jednoduchý zlatý prstýnek bez kamínků nebo náramek, kterému chcete vrátit třpyt, můžete vyzkoušet některý z domácích postupů čištění zlatých šperků. Výhodou je, že ingredience na čištění zlata máte nejspíš již doma.

  • Některé šperky nejsou tolik zaneseny špínou a stačí je jen přeleštit. K tomu vám postačí kousek bavlněného hadříku, případně speciální hadřík napuštěný jemnou leštěnkou na zlato (seženete v klenotnictví). Pokud přeleštění nepomůže, bude potřeba šperk vyčistit důkladněji.
  • Zlaté šperky očistěte obyčejnou mýdlovou vodou. Mýdlo pomůže odstranit mastnotu i z nejmenších záhybů. Šperk mýdlovým roztokem opatrně omyjte a důkladně jej opláchněte čistou vodou, následně vyleštěte.
  • Jiným jednoduchým způsobem čištění je ponoření šperku do skleničky s pivem. Nízký obsah kyselin a bublinky pomohou k uvolnění usazenin. Po celonoční pivní lázni stačí šperk opláchnout a přeleštit.
Foto: EnginAkyurt, Pexels

Některé další metody využívají i abrazivní či koncentrovanější složky, proto byste měli jejich použití vždy zvážit. Mohli byste totiž zlatý šperk poškrábat nebo jinak poničit – pokud si nejste jisti a máte obavy z poškození, raději ozdobu odneste na vyčištění k profesionálům.

Šperky lze vyčistit i pomocí prášku do pečiva, popela nebo zubní pasty. Naneste trochu na vlhký bavlněný hadřík a šperk opatrně vyčistěte. Poté opláchněte a přeleštěte.

Zelené či namodralé skvrny na zlatě vyčistíte roztokem z kyseliny citronové a vody. Šperk ponechte v lázni asi 15 minut, poté jej opláchněte a vyleštěte hadříkem. Můžete využít i šťávu z citronu, kterou skvrny potřete.

Jak se starat o zlaté šperky

Aby lesk šperků vydržel co nejdéle, uschovejte je vyčištěné do sametového sáčku nebo pouzdra mimo dosah slunečního světla. Šperky odkládejte před koupelí nebo mytím nádobí, kosmetické přípravky a uvolněná mastnota jim nedělají dobře. Všechny šperky sundejte i před ulehnutím do postele, kde by přes noc nachytaly spoustu částic prachu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...