Jak připravit starý nábytek na prodej a získat za něj co nejvíce peněz?

Pokud se chystáte na prodej starého nábytku nebo jen chcete dopřát svým oblíbeným kusům důkladnou očistu a péči, bude se vám hodit dnešní článek.  Kromě tipů na vyčištění starého nábytku v něm najdete i základní postup renovace.

První krok před prodejem – jak vyčistit starý nábytek?

Abyste svůj nábytek prodali za co nejlepší cenu, musí na fotografiích vypadat dokonale. K tomu vám dopomůže nasvícení, detailní záběry i pečlivé vyčištění každé jeho součásti. Jak na to?

Nejdříve celý kus otřete vlhkým hadříkem, který polapí všechen prach a nečistoty. U voskovaných kusů používejte jen suchý hadřík, který povrch nebude poškozovat vlhkostí. Zkontrolujte, zda se do dřevěného nábytku nepustil červotoč (prozradí se malými dírkami a hromádkami pilin) nebo jiný škůdce.

Nezapomeňte vyčistit a nablýskat i kovové prvky jako třeba úchytky. Chystáte-li se cídit skleněné součásti, vezměte si k ruce čistič na sklo a hadřík nepouštějící vlákna, sklo pak zůstane beze šmouh.

Jak vyčistit skvrny na dřevěném nábytku

Případné skvrny na dřevěném nábytku vyčistěte octovou vodou (odstraní mastnotu), trochou zubní pasty (funguje na stopy po inkoustu či fixu) nebo speciálním čističem na nábytek. Rýhu pak zamaskujete jejím přetřením jádrem vlašského ořechu, které škrábanec vyplní. Ztuhlého vosku ukápnutého ze svíčky se zbavíte roztokem ze 4 dílů lihu a 1 dílu lněného oleje.

Foto: Lina Castaneda, Unsplash

Kůže potřebuje pravidelnou údržbu, na čalounění musíte zlehka

Kožený nábytek čistěte vlhkým hadříkem a jednou za půl roku kůži ošetřete speciálními prostředky z drogerie, které ji změkčí, zvlhčí a promastí. Skvrny z kůže odstraníte jemným vytíráním mýdlovou vodou nebo vlhčenými ubrousky s obsahem pleťového mléka.

Čalounění se čistí těžce, nejlepších výsledků dosáhnete pomocí speciálního přístroje. Zkuste použít také přípravky k čištění textilií, které z látky uvolní usazenou špínu a prach. Při ručním čištění buďte jemní a skvrny se snažte vyčistit tupováním hadříkem. Nepoužívejte drsné kartáče, mnoho vody ani hrubou sílu, kterými byste mohli potahu spíše uškodit.

TIP: Jak prodat starý nábytek co nejrychleji? Využijte Aukro.cz, na kterém lidé hledají modernější i starožitný nábytek za dobrou cenu.

Renovace může z obyčejného nábytku vytvořit originální kousek

Renovace starého nábytku může být další cestou, jak z prodeje vytěžit více peněz. Níže uvedený postup se však hodí pouze pro klasický dřevěný nábytek z dýhy. Historické malované truhly a podobné poklady otírejte jen suchým hadříkem a nepoužívejte na ně leštěnky ani jiná chemická čistidla.

Oprýskaný nátěr

Zašlý, ale nepoškozený nátěr dřevěného nábytku oživíte pomocí louhu sodného. Nanáší se tupováním štětcem nebo hadříkem. Práce s tak silnou zásadou však vyžaduje zručnost i zvýšenou opatrnost. Pokud je nátěr poškozený, zbavíte se ho broušením (začněte s nejdrsnějším brusným papírem, ten nejjemnější použijte až na konec) nebo chemickým odstraňovačem nátěrů. Nátěr starého nábytku můžete odstranit i horkovzdušnou pistolí a špachtlí.

Poškozená dýha nebo dřevo

Vydutou dýhu lze poměrně snadno opravit žehličkou, dané místo jednoduše zažehlete na mírný stupeň přes čisté plátno nebo papír. Rovněž můžete pod dýhu vpravit injekční stříkačkou trochu lepidla. Praskliny na povrchu lze opravit vlepením dýhy a jejím následným seříznutím a zabroušením. Díru po suku vyplňte kulatým kouskem stejného dřeva a zatmelte. Při výměně celé součásti nábytku očistěte i všechny spoje a následně vše slepte vhodným lepidlem.

Nový nátěr

Na konci renovace ošetřete opravený nábytek novým lakem nebo barevným nátěrem. Průhledné lazury dřevo chrání a zároveň nechají vyniknout jeho kresbu. Lazura se nanáší ve třech vrstvách, každá musí dostatečně uschnout.

Foto: IoanaRadescu, Unsplash

Nebo můžete zvolit moření, při kterém dřevo dostane barevný nádech. Dřevo můžete ošetřit také přírodním olejem nebo voskem, které odpuzují vodu a nábytek krásně nablýská. Lesku dosáhnete i vhodnými politurami. Novou povrchovou úpravou, výraznou barvou či výměnou úchytek vytvoříte i z nudného nábytku jedinečný kus, který potěší milovníky extravagance a originality.

Jestliže vám renovace starého nábytku připadá příliš složitá nebo je váš kus nábytku ve velmi špatném stavu, můžete se obrátit na specialistu na renovace či truhláře, který se zaměřuje na opravy nábytku. Budete tak mít jistotu, že nábytek bude odborně ošetřen a poslouží ještě mnoho let.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 4,67 z celkem 5 hlasů)
Loading...