Univerzální lékárnička na dovolenou. Co do ní?

Začátek léta je pro mě každoročně začátkem cestovní horečky. Na dovolenou balím věci pro celou rodinu a usilovně přemýšlím, co vzít sebou a co si můžu dovolit zapomenout. Třeba tu teplou mikinu - snad počasí vyjde na jedničku a fakt ji nakonec potřebovat nebudu. Samostatnou kapitolou je příprava domácí lékárničky. Naštěstí mám už léty prověřený praktický seznam, který mě na rozdíl od počasí, ještě nikdy nevypekl!

Pokud se chystáte do zahraničí, určitě si raději kupte léky doma. V zahraniční byste se nedoplatili. V nejhorším případě samozřejmě můžete i v zahraniční navštívit lékaře, pokud vaše lékárnička na daný problém nestačí. Já sama jsem to jednou zažila. S kamarádem nás v Chorvatsku štípl nějaký hmyz. Zní to banálně, ale svědilo to tak, že jsme skončili u doktora, který nám předepsal na alergii a mast. Úsměvné bylo, že trochu uměl česky - nejspíš proto, že v té ambulanci bylo Čechů spousta. Abyste neskončili podobně a netrávili dovolenou čekáním v ordinaci, určitě si přibalte do lékárničky něco navíc. Nikdy nevíte, co budete zrovna potřebovat!

Můj prověřený seznam léků na dovolenou
Pamatuju si, jak každý rok před dovolenou balila lékárničku moje mamka. Ošetřila by tím bez problémů celý tábor dětí - nicméně musím uznat, že se pokaždé něco hodilo. Ať už někdo dostal alergii na slunce, měl úpal nebo průjem, vždy jsme měli po ruce to pravé. Proto i já toho raději zabalím víc. Obzvlášť teď, když mám malou dceru. Letos se s rodinkou chystám k moři a už pomalu promýšlím, co se bude hodit. Každoročně v něm nechybí tyto položky:

1. Léky proti nevolnosti – Kinedril. Hodí se, pokud vás čeká dlouhá cesta autem, nebo když máte malé děti, kterým pomůže během cesty usnout.
2. Léky od bolesti – Paralen či Ibalgin. Trpíte-li stejně jako já bolestmi hlavy, je to naprostá nezbytnost. Navíc pomáhají snižovat teplotu.
3. Léky na alergii – Claritin nebo Xyzal. Alergici na slunce, hmyz či pyly se bez nich neobjedou (a měli by si je zajistit včas, protože jsou na předpis).
4. Léky na průjem – Endiaron nebo Smekta. Pro ty, co cestují do Egypta a podobných zemí ,jsou nezbytností.
5. Léky na zácpu – glycerinové čípky. Alternativou je čaj ze senného listu, který si můžete na dovolené uvařit.
6. Na rýmu a ucpaný nos – Muconasal.
7. Na bolest v krku – Tamtum Verde.

lekarnicka_prakticky_navod_jak_na_na_ni_aukro

Takhle nějak vypadá moje lékárnička. Z košíku, kam si léky chystám pak všechno přendám do praktické větší toaletky.

Také přibalím i nějaké náplasti, obvazy a dezinfekci, kdyby měl někdo puchýř nebo ošklivě upadl. Na ochranu proti slunci krémy s vysokým faktorem a na zčervenalou kůži od slunce pěnu Panthenol.

Z vlastní zkušenosti vím, že není na škodu mít i nějakou mast na štípnutí od komára či jiného hmyzu. Může se stát, že vás bude štípnutí nepříjemně svědit. Navíc někteří experti, jako třeba moje mamka, mají tendenci se škrábat a neví, kdy s tím mají přestat. 🙂

Do své lékárničky si zabalím taky nějaké bylinkové čaje. Hlavně něco na nadýmání a těžký žaludek. Člověk má tendenci se na dovolené přejídat a ochutnávat vše místní, což nemusí být pro každého vhodné. Já mám nejraději mátový a heřmánkový čaj, přibalit můžete i žaludeční kapky.

Taky nesmím zapomenout na teploměr, pinzetu a nůžky. Repelent proti komárům na večery venku se hodí vždy a do zásuvky Biolit. Otravný komár může noc pěkně znepříjemnit.

toaletni_taska_lekarnicka_velky_vyber_na_aukro

Kdo chce ušetřit čas, může si pořídit místo toaletní tašky hotovou lékárničku. I u té ale počítejte s tím, že bude potřebovat doplnit, aby odpovídala cílům vaší cesty.

Toaletní tašky | Lékárničky 

Ženy by se měly dát pozor na infekce močových cest, můžou nás také zlobit kvasinky. Je důležité se po každém koupání v moři či bazénu převléct do suchého a nosit prodyšné a bavlněné spodní prádlo. I na tento problém si do lékárničky můžeme přibalit vaginální tabletu Canesten, která léčí nepříjemné kvasinky.

Ten, kdo tráví dovolenou v přírodě, a rád chodí na túry, měl by si dát pozor hlavně na klíšťata. Nejlepší prevencí je určitě očkování! Ale i tak se nezapomeňte obléct do dlouhých kalhot, trička s dlouhým rukávem, vysokých ponožek a pevných uzavřených bot. Přestříkejte se také repelentem a i přesto, že se na vás klíště někde přisaje, co nejdříve ho odstraňte.

Všem přeji ať si dovolenou užijí, hlavně bez úrazu a v poklidu. Buďte opatrní nejen na sebe, ale i na své blízké, zvlášť na malé děti! Tak já jdu dobalit kufry a už se těším, jak si odpočinu!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...