Moje zkušenost s hypotékou: 10 tipů, na co si dát pozor

Jsem z Prahy, Prahu mám rád a chci tady zůstat. Rozhodl jsem se proto žít v našem hlavním městě, navzdory tomu, že nájmy neustále rostou. A tak, ovlivněn silnou mediální masáží, jsem propadl hypotéční bublině i já. Více jak 7 měsíců jsem sháněl své bydlení. Nejdřív malý byt, poté větší, pozemek, dům, poté opět malý byt.

Během té doby jsem se zúčastnil cca 50 prohlídek bytů. U tří bytů jsem řekl okamžité “ANO”, asi v 5 případech jsem měl do hodiny od prohlídky informaci, že přišel zájemce se zálohou a že byt již není volný - přeloženo: “Přišel zájemce s kufříkem a v něm čtvrt milionu a víc.”

Jaká je správná cena bytu?

Co nejvyšší, řekl by vám každý druhý prodávající. V Praze se průměrný nájem za dvoupokojový byt pohybuje pod 15 000 Kč, v Brně lidé zaplatí něco málo pod 13 000 Kč, z velkých měst nejméně zaplatíte v Ústí nad Labem. Spočítejte si, kolik vás stojí bydlet ve dvou lidech v nájmu a kolik v případě hypotéky. Já budu platit víc, ale uvažuji toto rozhodnutí jako investici do vlastního, taková investice, i když adekvátně úročená, se vám prostě neztratí.

Jaké jsou tipy při nákupu bytu?

Samozřejmě, že i já jsem se snažil získat maximum informací na internetu, od svých známých, od lidí, kteří byt v minulosti kupovali. Četl jsem celou řadu článků, slyšel mnoho “chytrých” názorů a také mě od koupi bytu spoustu lidí odrazovalo.

Zde uvádím svých pár doporučení, na co si dát při koupi nemovitosti pozor a jak postupovat.

1. Ujasněte si, že chcete ve vybrané lokalitě žít alespoň 5-10 let.

2. Uvědomte si, že hypotéka nerovná se částka kupované nemovitosti. Kdo chce dnes bydlet ve vlastním, ať si připraví minimálně 20% částky bytu. Příklad: Pokud kupujete byt za 3 000 000 Kč, 600 000 Kč bude minimem, abyste si vůbec mohli hypotéku dovolit.
Počítejte se spousty administračních poplatků, dost možná také s provizí realitní kanceláři, daní z nemovitosti a největší položkou - vlastní zdroje.

3. Pokud vás zaujme nějaká nemovitost, sledujte celkový stav a vybavení. Pokud se vám např. nelíbí kuchyně, nebo je zdemolovaná či zastaralá koupelna, počítejte s dalšími výdaji, které se budou pohybovat mezi 50 000 - 100 000 Kč. Jak si vybavit svou kuchyni čtěte zde.

4. Pokud kupujete byt od realitní kanceláře, zvažujte reference a celkovou reputaci realitní kanceláře. Velké realitní kanceláře mají své právníky, advokáty, kteří vás “v tom nenechají” a jsou vám k dispozici, pokud něco potřebujete. Třeba vás bude koupě bytu stát o 5% více, ale s velkou jistotou ušetříte za právníky při kontrole smluv v případě malých realitek. V době velkého hypotečního boomu vzniklo spoustu realitních kanceláří, makléři obnovili svou činnost a další vznikli.

5. Nikdo nemá křišťálovou kouli a nemůže napevno říct, jaká bude situace na trhu za 5, 10 a více let. Úvěry jsou obrovská hra.

6. Dnes je normální prodávat nemovitost, na kterou se váže úvěr, hypotéka. S touto možností také počítám.

7. Já udělal jednu velkou chybu. Nevěřte všemu, důležité informace mějte písemně, nejlépe v originále. Pokud počítáte se splátkou 9 000 Kč, nechte si vyčíslení plateb zpracovat v rámci úvěru. K tomu připočtěte povinné platby od osvětlení prostor, vodného, elektřiny atd. Nezapomeňte také na různá pojištění, která jsou nezbytná. U mě byl rozdíl 4 000 Kč měsíčně oproti původnímu odhadu, se kterým jsem se do hypotéky vydal.

8. Celý proces hypotéky bude na cca 3 měsíce. Zajistěte si tedy, že budete mít kde bydlet, než se nastěhujete do nového 🙂

9. Pokud pracujete na hlavní pracovní poměr, máte nárok na den neplaceného volna. Před stěhováním si ujasněte, co vše je v bytě třeba udělat, co vše tam chybí, co musíte koupit a kolik stěhování vás čeká. V mém případě se jedná o týden práce.

10. Lidé z vašeho okolí vás budou podporovat i nechápat. Mějte vlastní hlavu, ale vždy si nechte poradit od lidí, co mají zkušenost a znalost 🙂 A…. nevěřte všemu, co se dočtete na internetu a slyšíte v TV.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (9 hlasů, průměr: 4,33 z celkem 5 hlasů)
Loading...