Jak na novou kuchyň. O rozpočtu i barvách

Novou kuchyň si zvládnete zařídit i bez pomoci kuchyňského studia. Připravte si ale pevné nervy a čas. A taky si přečtěte tyto praktické tipy, abyste si hned na začátku nevylámali zuby. 

Ať už se chystáte stát novou Magdalenou  Rettigovou nebo jen chcete aspoň o víkendu pro sebe či přátele připravovat čerstvé domácí jídlo,  časem se pořízení nové kuchyně nevyhnete. Začněte s metrem v ruce. Pečlivě si prostor určený pro novou kuchyňskou linku promyslete a přeměřte. Jako vodítko použijte tyto body:

  • Umístnění elektrických a vodovodních rozvodů a topení.
  • Celkový půdorys místnosti včetně všech nik a výklenků.
  • Rozměry dveří, oken a výška parapetů, ale také směr, jakým se otevírají (na to se často zapomíná). 
  • Popřemýšlejte i o uspořádání navazujícího nábytku a zařízení, jako je třeba jídelní stůl. 
kuchyn_8-1-1024x643

Všechno si pečlivě přeměřte.

V této fázi, kdy si plánujete kuchyň snů, mohu být skvělými pomocníky zdarma dostupné programy, jako například, Floorplanner nebo jiný plánovač. Nebo aspoň blok a tužka;)

Kuchyňské zóny pomohou prostor logicky rozčlenit

Teď je čas naplánovat tzv. kuchyňské zóny. Je jich celkem a pět a pomohou vám uspořádat kuchyň tak, aby byla byla praktická a jednotlivé činnosti při přípravě jídla na sebe logicky navazovaly. Díky nim bude příprava jídla rychlejší a ušetříte si kroky navíc.

1. Zóna: ukládání jídla. Tady patří spíž včetně zásuvek, kam budete ukládat dózy se suchými potravinami nebo koření, lednice a mrazák, zkrátka všechna místa, kde budete mít uložené ingredience. Začněte určitě lednicí, která zabere hodně místa.
2. Zóna: ukládání nádobí. Od talířů až po hrnce.
3. Zóna: umývání nádobí a potravin. Zde patří myčka i dřez ale také nezbytný odpadkový koš.
4. Zóna: akutní pomůcky. Vše, s čím v kuchyni pracujete často, patří sem. Mohou to být nože, krájecí prkénka stejně jako pracovní plocha.
5. Zóna: tepelná úprava. Kromě sporáku, digestoře či trouby myslete i na umístění mikrovlnky a těžké nádobí.

kuchyn_3

Při zařizování kuchyně sledujte logický trojúhelník skladování-mytí-tepelná úprava. Zprava doleva nebo obráceně pro leváky.

Občas se můžete setkat s tím, že se těchto pět zón zúží na tři základní. V obou případech jde o zachování základní pracovní linie, která odpovídá procesu přípravy jídla: skladování – mytí – vaření. Pozor: máte-li doma leváka, který bude v kuchyni trávit víc času než ostatní, měli byste sled zón upravit jeho potřebám.

Jaké jsou podle odborníků nejčastější chyby?

  • Umístění dřezu nebo sporáku bezprostředně vedle vysoké stěny či skřínky. Zbytečně se tak ochuzujete o odkládací plochy v místech, kde jich bude nejvíc potřeba.
  • Mezi dřezem a sporákem by měla pracovní plocha mít alespoň 60 cm. Pokud bude menší, určitě vám bude chybět.
  • Příliš velká vzdálenost mezi mezi chladničkou a dřezem – ideálně by vzdálenost mezi těmito jednotlivými body měla být 90 cm. Jinak se hodně nachodíte.

Tvar linky aneb Co všichni mají s těmi ostrůvky?

Už dávno neplatí, že nejpraktičtější jsou kuchyňské linky ve tvaru L, U nebo G. Větší množství spotřebičů potřebuje dostatek místa a navíc i snadný přístup, abyste je mohli jednoduše obsluhovat. A právě v tom se rohové řešení linek neosvědčilo. Trendem jsou proto jednoduché lineární linky nebo dokonce i dvě linky naproti sobě.

moderni-kuchyn_s_ostruvkem

Máte-li dostatečný prostor na ostrůvek, můžete zvážit, zda jej nevyužít i jako barové posezení.

Zvolíte-li jednu linku, můžete přidat ostrůvek. Praktický je obzvlášť tam, kde chce být kuchař součástí společnosti v navazujícím jídelním či obytném prostoru. Při pořízení ostrůvku dbejte na to, abyste měli dostatek místa na průchod a také otvírání skříněk – počítejte se 120 metry od plochy k ploše na protilehlé straně. Nevýhodou ostrůvku se sporákem je to, že k němu budete muset jakékoliv potraviny či špinavé nádobí přenášet nad podlahou.

Co si ohlídat při sestavování rozpočtu?

Určitě už máte stanovou částku, jakou chcete za novou kuchyň dát. Započítejte do ní i případné změny elektroinstalace nebo otvoru pro ventilaci. Ty se naštěstí téměř vždycky dají předělat, ale počítejte s navýšením rozpočtu. Nejlevnější kuchyňské linky seženete na Aukru od 4 000 Kč - ty se ale spíš než do každodenního provozu osvědčí na chatě, v kancelářích nebo když vaření není váš oblíbený koníček a volný čas raději trávíte jinak.

Velká částka padne i na vestavěné spotřebiče. Máte-li kuchyň součástí obývacího prostoru, hlídejte si jako klíčový parametr jejich hlučnost. Jinak se stane pípání myčky vaším celoživotním prokletím (a nejen to). Ale opět počítejte s tím, že si za odhlučněnou digestoř či myčku připlatíte.

A na čem určitě nešetřete? Na pracovní desce. Paradoxně se hodně lidí snaží pořídit kvalitní korpus linky, aby skříňky vydržely nápor každodenního používání. A na desku už tolik peněz nezbude a jde se do kompromisů. To je ale velký mýtus. Raději utraťte víc peněz za desku, protože právě ta bude nejnamáhanějším místem vaší kuchyně a navíc díky kvalitní desce bude i vaše linka vypadat o něco lépe.

kuchyn_6

Neutrální barvy snadněji navážou na zařízení v bytě.

A nejsou ty nevýrazné barvy moc nudné?

Možná. Ale má to svůj důvod. Kuchyň už dávno není samostatnou místností, ale často je moderním centrem obývacího pokoje, kde se schází cela rodina. Aby kuchyňská linka lépe zapadla do prostoru, volí se čím dál víc neutrální odstíny (a v některých případech i design skříněk čím dál víc nápadně připomíná obývací stěnu).

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...