Nesnášíte vynášení odpadků? Tady je řešení!

Každý Čech v průměru vyprodukuje kolem 300 kilo odpadu ročně. Dost na to, aby vám vynášení koše lezlo krkem. Řešení je prosté: přestaňte odpad produkovat. V Kalifornii žije čtyřčlenná rodina, která to dokázala a za celý rok si vystačí s jedním sáčkem odpadků!

Na začátku bylo stěhování do menšího domu. To Beu Johnson, matku dvou dětí, donutilo přemýšlet nad tím, jak ušetřit místo. Ukázalo, že řešení je prosté: nehromadit! Ruku v ruce s tím šla i úvaha nad přílišnou konzumností a neutěšeným stavem životního prostředí. I přes prvotní brblání ostatních členů rodinu tomu podřídila život celé své rodiny a vznikl tak životní styl, kterému se říká „zero waste home“. Jeho příznivci usilují o to, aby za sebou nechali co nejméně odpadků. A docela se jim to daří.

zero_waste_home

Věřili byste, že toto je všechen opad, který rodina Johnson vyprodukovala za rok 2014? Fotografie byla použita z webu http://www.zerowastehome.com/p/tips.html

Když pominu fakt, že doma přestanete zakopávat o týdenní pytel smetí, má to i další výhody: ušetříte, protože nebudete utrácet za blbosti, budete zdravější, protože přestanete kupovat zbytečnou chemii ať už v polotovarech, kosmetice či čistících prostředcích, mít lepší pocit z toho, co děláte pro životní prostředí a budete trávit víc času s rodinu (společný brainstorming nad vaší odpadkovou strategií vás utuží víc než Scrabble). Alespoň to na základě svých zkušeností tvrdí Bea. A zároveň dodává, že tento způsob životního stylu není pro každého a rozhodně se k něm nedopracujete přes noc. Kalifornské rodině to trvalo dva roky.

Ať už je vaše motivace jakákoliv - plnější peněženka, méně hádek okolo odpadkáče či ekologičtější domácnost - pár maličkostí můžete ve svém každodenním životě změnit hned. 😉

10 tipů, jak začít žít bez odpadků

1) Začněte změnou nastavení vaši mysli. Zbytečně neholdujte konzumu, důkladně recyklujte a kompostujte.
2) Pořádně se na ten přelomový životní krok vybavte: rozlučte se s plasty a igelitkami a pořiďte si láhev na vodu, ekologické a trvanlivé nákupní tašky, látkové pytlíky, uzavíratelné dózy a láhve. V dalším kroku vysvětlím, k čemu se vám budou hodit. 😉
3) Potraviny nakupujete na váhu a trvejte na tom, že je chcete dát rovnou do vlastního pytlíku či nádoby. Uzavíratelné a těsnící se budou velmi hodit na "mokré“ věci, jako jsou maso, ryby, sýr, olej nebo máslo. Vyplatí se proto místo supermarketů nakupovat na farmářských trzích, u menších živnostníků nebo v takzvaných prodejnách „bez obalu“, kde najdete třeba rýži, luštěniny či koření na váhu.
4) Co nekoupíte na váhu, můžete si vyrobit. Ze své zkušenosti Bea tvrdí, že nemá smysl ztrácet čas výrobou něčeho, co si obstaráte v obchodě, jako je třeba chleba. Zaměřte se spíš na věci, které nejdou koupit na váhu nebo recyklace jejich obalů není dostatečná. Zkuste si třeba podle návodů na Aukroblogu vyrobit zubní pastu z kokosového oleje, domácí oční sérum z bylinek nebo uklízejte pomocí jedlé sody.
5) Přemýšlejte, jestli jdou věci na jedno použití nahradit něčím trvalejším. Místo hygienických vložek či tampónů zkuste menstruační kalíšek, místo kapslí do kávovaru si pořiďte třeba french press a místo jednorázových plen vsaďte na látkovky. Uvidíte, že při troše hledání se dá šetrnějším způsobem nahradit prakticky všechno. Další tipy najdete třeba u blogerky Lauren Singer, která v duchu filozofie "zero waste home" píše blog Trash is for tossers.
6) Přírodu podpoříte i tím, že se budete snažit šetřit energiemi či vodou. Kupte si tlakový hrnec, který o polovinu zkrátí dobu vaření – o tom, jak se dá ještě více ušetřit na energiích a zvednout náladu vaší peněžence, jsme psali tady.
7) Přestaňte utrácet za osvěžovače vzduchu. Vzduch provoní a vyčistí pokojové rostliny.
8) Nakupujte z druhé ruky - ať už jde o oblečení, hračky pro děti, nábytek či elektroniku.
9) Přestaňte si kupovat umělé vitamíny z lékárny a ušetřené peníze raději investujte do permanentky do sauny nebo do bazénu. Když snížíte svůj pobyt na přímém slunci a budete se chránit vhodným oděvem a pokrývkou hlavy, obejdete se i bez většího množství opalovacího krému (který si mimochodem také můžete doma vyrobit - třeba z kokosového oleje).
10) Možná v době tak konzumních svátků, kterými Vánoce bezesporu jsou, zní návod, jak snížit spotřebu a odpad, jako hloupý žert. Ve skutečnosti Bea s rodinou Vánoce slaví. Každý člen rodiny dostane jeden nezabalený dárek a stromeček přinesou z verandy, na který dají ozdoby z loňska. Pokud nechcete o moment překvapení přijít, zabalte dárek třeba do starých novin. Zas tak to nebolelo, že? 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 2,67 z celkem 5 hlasů)
Loading...