DIY: oční sérum, co vám vytře zrak

Doba vánoční se neúprosně blíží a já jako každý rok přemýšlím, čím potěším své blízké a nestrávím přitom hodiny drahocenného času v obchoďácích přeplněných šílícími lidmi. Působí to na mě tak, že i já pak začnu šílet a propadat panice, zda-li to či ono je či není nejlepší volba pod stromeček.

Protože jsem sama, nemám děti, ale mám osvícenou rodinu, tak už loni jsme si řekli, že se tomuto šílenství vyhneme a pořídíme si pouze nějakou drobnost. A přesto, že se dohodnete na drobnosti, vám to stejně nedá.

Díky bohu za vymoženosti dnešní doby. Ti, kterým předvánoční hektika ve městech a obchodech vadí, se můžou oddávat nákup po internetu nebo se vrhnout do vlastnoruční výroby něčeho originálního či potěšujícího.

chrpa3

Já jsem se rozhodla, že letos holčičímu spektru blízkých vyrobím oční sérum. Ne, že bych si nedokázala vybrat z pestré nabídky obchodů či eshopů. Naopak. Ta nabídka je tak široká, že než bych prozkoumala etikety všech výrobků, tak si nevyberu ani do příštích vánoc. Pouštím se do tohoto kroku především proto, že mě baví něco vyrábět, že mám hafo bylinek, které jsem si přes léto nasbírala a že dávám přednost kosmetice, která není testovaná na zvířatech a je v ní pokud možno minimum chemie.

Krom přírodních olejíčků v biokvalitě totiž na obličej nic jiného nepoužívám. Ale jak tak každý den koukám do zrcadla, oční okolí by si zasloužilo nějakou tu pozornější péči. Věřím, že nebudu jediná, která uvítá recept na báječné oční sérum, které vám vytře zrak (neberte to doslova :-D).

kytičkysuroviny

Budeme potřebovat:
150 ml rostlinného glycerinu (k sehnání v lékárně na váhu)
7 g sušených sedmikrásek (e-shopy, obchody s bylinkami)
4 g sušené chrpy (e-shopy, obchody s bylinkami)
0,25 g xanthanové gumy (e-shopy, lékárny, či obchody surovin pro bezlepkáře)
0,25 g čistého kofeinu (e-shopy)
2 ml meruňkového, arganového či mandlového oleje

Chrpa je v kosmetice nejčastěji využívána do očních krémů, má lehce stahující účinky, zatímco sedmikráska dokáže mimo jiné rozjasnit unavenou pleť, čili jasná volba. Meruňkový, arganový či mandlový olej  pokožka nejlépe vstřebává. Xanthan sérum zlehka zahustí a pomáhá lepšímu roztírání. Dělá směs celkově vláčnější. Kofein pomáhá odstranit opuchlé oči a kruhy pod očima.

Jak na to:
První tři suroviny, čili glycerin, sedmikrásky a chrpu dáme na dva až tři týdny macerovat, abychom dostali výživný extrakt. Poměr bylinek lze pozměnit – např. víc chrpy, méně sedmikrásek, nebo to udělat jen jednodruhově, pokud neseženete tu druhou. Čili – sušené květy zalijeme glycerinem, promícháme, aby všechny květy byly obaleny tekutinou a necháme odpočívat v uzavřené sklenici. Čím déle, tím silnější extrakt bude.

macerujemeZa dva až tři týdny sklenici otevřeme a přes síto přecedíme. Získáme tak extrakt, který budeme dále používat a co nezužitkujeme ihned, schováme do lednice a využijeme např. při příští výrobě čerstvého očního séra. Aby byl extrakt co nejčistší, přeceďte bylinky přes filtrační papír nebo nějakou hustou tkaninu a zbavte se smítek z kytiček.

Ve dvou mililitrech oleje rozmícháme xanthan a kofein a následně přimícháme do 20 ml kytičkového extraktu (který jsme zbavili všech smítek). Kouzlo je hotovo! Teď jen stačí naplnit sérum do malých kalíšků, budete-li chtít výrobkem obdarovat krom sebe i někoho jiného. 🙂

chrpa1
Užíváme ráno i večer. Stačí velmi malinkaté množství, sérum je skutečně výživné. Vklepáváme do očního okolí a za pár dní už se v zrcadle vůbec nepoznáváme, poněvadž tam na nás kouká zřejmě naše mladší já. 🙂

Načasujte si to tak, abyste sérum měli hotové těsně před Štědrým dnem.Takže když do Mikuláše seženete potřebné suroviny, tedy hlavně glycerin a sedmikrásku s chrpou, máte skvěle načasováno. Mezitím, co se vám to maceruje, můžete shánět xanthan, kofein a olej.

Krásné a pohodové Vánoce všem!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...