Zásady bezpečného nakupování na Aukro.cz: Co si prověřit u prodejce před nákupem?

Na Aukro.cz můžete výhodně nakoupit již od 1 Kč, zároveň však dejte pozor, abyste nenaletěli podvodníkovi. Jak si ověříte, že je prodejce poctivý, a na jaké varovné signály si dát pozor?

Funkce pro bezpečné nakupování na Aukro.cz

Pro Aukro.cz je bezpečnost při obchodování na předním místě. Proto byly vytvořeny speciální funkce a služby, které zajišťují chráněný obchod. Poznáte díky nim dobrého prodejce a zároveň jste jištěni při problémovém jednání.

Bezpečná Aukro platba

Ikona bílého štítu v modrém poli značí bezpečný nákup – peníze za zboží obdrží daný prodejce od Aukro.cz až po tom, co vám balíček v pořádku dorazí.

TIP: Více se o Bezpečné Aukro platbě dozvíte v našem článku.

Hodnocení prodeje a zanechání komentáře

Po obdržení zboží má každý uživatel možnost prodejce ohodnotit a okomentovat. Hodnocení prodejce se určitě vyplatí pročíst ještě před uskutečněním nákupu. Zjistíte tak, zda zboží odpovídá popisu, jaká byla rychlost vyřízení objednávky či zda celá transakce proběhla bez problémů.

Ověřený účet prodejce

Pokud chce prodejce na Aukro.cz přijímat platby předem nebo zasílat zboží na dobírku, musí mít ověřený účet pomocí bankovního konta a případně i prostřednictvím vyžádaných dokumentů.

Aukro+

Prodejci, jejichž přístup garantuje Aukro+, poskytují 100% servis a ověřenou kvalitní nabídku. Pokud u zboží uvidíte ikonu A+ v oranžovém kolečku, můžete si být jisti, že prodejce prošel důslednou kontrolou ohledně dodržování pravidel a nabízí skvělý zákaznický servis.

Program ochrany kupujících

I přes všechna bezpečnostní nastavení se můžete setkat s nepoctivým prodejcem. V takovém případě vám nejprve doporučujeme dotyčného prodejce kontaktovat a pokusit se s ním domluvit na nápravě. Pokud se komunikace nedaří, obraťte se na podporu Aukro.cz – díky Ochraně kupujících vám pomůže získat finanční náhradu až do 10 000 Kč.

Jak se pozná dobrý prodejce?

Hlavně v případě, kdy si vyberete dražší zboží, vyplatí se předem si prodejce prověřit. Co vám poskytne indicie o jeho důvěryhodnosti?

Hodnocení a komentáře

Prozkoumejte hodnocení udělená ostatními uživateli a jejich komentáře. Buďte pozorní u profilů, které mají nízký počet hodnocení. Čím více pozitivních hodnocení prodejce získá, tím více má bodů „za spolehlivost“. Množství bodů poznáte i podle ikonky:

  • zelený lístek (1–5 bodů) = začínající uživatel,
  • bílá hvězda (6–50 bodů),
  • bronzová hvězda (51–250 bodů),
  • stříbrná hvězda (251–2 500 bodů),
  • zlatá hvězda (2 501–12 500 bodů),
  • diamantová (modrá) hvězda (nad 12 500 bodů) = ověřený uživatel.

Další ikony prodejců

Kromě toho se můžete setkat i s výše zmíněnou ikonkou A+ v oranžovém kolečku (zkušení prodejci garantovaní programem Aukro+) a ikonkou bílého kufříku v modrém kolečku (profesionální prodejci s podnikatelským účtem).

Na co si dát při koupi pozor?

Vyhněte se nepoctivcům díky našim radám.

Foto: Polina Tankilevitch, Pexels
  • Vždy si pečlivě přečtěte popis nabídky a případně se na detaily nebo nejasnosti předem doptejte.
  • Jestliže je zboží podezřele levné, nabídku i prodejce si raději důkladně ověřte.
  • Nenechte se zlákat na prodej „mimo Aukro“, ztratíte tak všechny garance portálu.
  • Vždy si prohlédněte hodnocení prodejce, a je-li nízké, buďte obezřetní.
  • Archivujte si veškerou korespondenci ohledně nákupu.
  • Pokud nastane problém, snažte se s prodejcem slušně dohodnout na výměně, vrácení peněz či na jiném oboustranně přijatelném řešení. Pokud to není možné, kontaktujte podporu Aukro.cz.
  • Buďte velmi opatrní u nabídek, ve kterých se objevují slovní spojení „nevím, zda to funguje“, „bez záruky“, „občas nefunguje, jak má“, „prodávám za kamaráda a nic o tom nevím“ apod.
  • Pokud je počet dní doručení zboží neúměrně vysoký (např. 60 dní), může jít o překupníka zboží z asijských serverů.
  • Předem si zkontrolujte cenu poštovného, zda je adekvátní.

Pokud byste měli problém, který prodejce odmítá řešit, nebo dotaz, neváhejte kontaktovat podporu Aukro.cz.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...