Jak zjistit, zda je obraz pravý? Rady pro nákup i prodej uměleckých děl

Rádi byste prodali „cenný obraz“ po babičce, ale netušíte, kolik si za něj říci? Pozor, až polovina krajinek, portrétů či jiných výjevů je falzum. Umíte rozeznat reprodukci od originálu? A kde si ověřit pravost obrazu?

Peníze uložené v umění

Trh s uměním, který se na našem území naplno otevřel v devadesátých letech, je zahlcen padělky. Ty se nejčastěji objevují u anonymních překupníků na internetu, na černém trhu, ale výjimkou není ani falzum v galerii. Tam by měla mít cenná díla certifikát pravosti obrazu, i ten se však dá koupit na internetu a zfalšovat (nebo podplatit).

Nákup drahého obrazu k investici byste si tedy měli dobře rozmyslet a věnovat čas sebevzdělávání a případně i finance k ověření pravosti obrazu nezávislým znalcem. Jak nenaletět podvodníkům při koupi cenného obrazu?

  • Opravdu drahé obrazy z aukčních síní mají znalecké posudky a leckdy i laboratorní expertizy.
  • Vybírejte mezi ověřenými díly s certifikátem pravosti obrazu od poctivých znalců a institutů. U investičního umění si nechte vypracovat 3 nezávislé posudky.
  • Ne vždy je falzum jednoznačné, ale zhruba 90 % padělků jsou schopni experti rychle odhalit.
  • Při posuzování díla má nejvyšší váhu hlas Národní galerie v Praze, její odborníci dokážou vypracovat detailní rozbor díla (trvá však několik měsíců a stojí desítky tisíc korun).
  • Nákup umění po internetu nebo přes inzerát je vysoce rizikový a vyžaduje zkušenosti v oboru.

Jak odhalit falzum a kolik jich na trhu je?

Padělaný obraz neodpovídá motivem, technikou, obdobím či historií a původem. Pozor si dejte i na neznámé prodejce nebo překupníky s nelichotivou minulostí.

Nejčastěji se u nás falšují autoři české moderny František Kupka, Emil Filla a Josef Čapek, dále August Piepenhagen, Josef Navrátil, Antonín Chittussi, Jakub Schikaneder, Václav Špála, Kamil Lhoták, Toyen, Jan Zrzavý či Josef Lada. V České republice je hned několik falzifikátorských dílen, které produkují napodobeniny ve velkém. Nejlépe se padělají obrazy velmi plodných autorů, jejichž díla nejsou detailně katalogizována.

Antonín Chittussi – Country with the Seine. Foto: Ablakok, Wikimedia Commons

Podle odhadů je na světovém trhu s uměním až 40 % obrazů padělaných. Nejčastěji se falza objevují v Číně (90 % obrazů) a v Rusku (80 %), zatímco v Česku jde zhruba o polovinu nabízených děl.

Prodej obrazu – z pozůstalosti, nález apod.

Pokud máte doma obraz, který byste rádi prodali, a nic o něm nevíte, pomůžeme vám se základním určením jeho hodnoty.

Reprodukce, nebo originál?

Zatímco originální malba nebo kresba mají vyšší hodnotu, reprodukci prodáte mnohem laciněji. Vezměte si na pomoc lupu a prozkoumejte detail obrazu – vidíte-li rastr z rovnoměrně rozmístěných barevných bodů a povrch je na omak hladký, jde o tisk. U malby můžete po přejetí prstem cítit jednotlivé vrstvy a tahy štětcem.

Foto: David Clode, Unsplash

Jakou má váš obraz hodnotu? Je pravý?

Máte-li ve vlastnictví opravdovou malbu, pak je čas na pečlivé zkoumání. Nejprve byste měli zjistit jejího autora – hledejte podpis na přední i zadní straně (tam bývá i štítek s dodatečnými informacemi, které vám v pátrání také pomohou). Jestliže jste jej našli, udělejte si o autorovi internetovou rešerši. Dívejte se i na jeho ostatní díla, kompozice, oblíbené barvy, techniku, období tvorby a malířský vývoj – to vše vám napoví, zda váš obraz zapadá do autorské mozaiky a mohl by být pravý, či zda jde jen o falzum. Zjistěte také co nejvíce o historii konkrétního kusu, jeho původu a místě nákupu.

Jakmile budete mít o díle všechny dostupné informace, vydejte se s obrazem ke znalci, do aukční síně či do galerie. Experti zabývající se uměním dokážou odhalit většinu padělků pouhým pohledem. Nebojte se svůj dotaz zaslat i do místních institucí či regionálních muzeí, kde mají v paměti hlavně lokální umělce.

Po určení autorství lze nechat vypracovat i chemicko-technickou analýzu, která by měla definitivně určit, zda se jedná o pravé umění. Laboratorní práce však stojí více než 10 000 Kč, proto se vyplatí zejména u dražších děl. Cena obrazu se pak odvíjí od potvrzeného autora, historie díla, technického stavu a vzácnosti na trhu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...