Jak garantujeme 100% bezpečný nákup

Aukční online platforma Aukro spustila novou službu s názvem Bezpečná Aukro platba. Prostřednictvím té garantuje Aukro nulové riziko podvodných prodejů. Jak tato služba funguje? Jak lze docílit 100% garance bezpečnosti? Na otázky odpovídá Michal Oškera, CEO Aukra.

Když s novou službou garantujete 100% bezpečnost, znamená to, že dosud nakupování na Aukru bezpečné nebylo?

Aukro se vždy staralo o ochranu kupujících. Nicméně stále se bavíme o formě online nakupování, kdy jako kupující předem posíláte peníze prodejci, kterého nemusíte znát. Pokud tedy nechcete navíc utrácet za dobírku, která ale také není úplnou zárukou bezpečnosti. Až do rozbalení balíku stejně nevidíte, co vám skutečně přišlo. V případě Aukra můžete nakupovat bazarové zboží z druhé ruky od jednotlivců, které jste nikdy neviděli. Právě u nich posune Bezpečná Aukro platba celou bezpečnost nákupu na úplně novou úroveň. Odstraňuje riziko u jednotlivců nebo nových prodejců, kteří si dosud nestihli vybudovat potřebnou míru důvěryhodnosti.

Takže dosud byla hlavní zárukou důvěryhodnosti historie prodejce?

Určitě to hraje důležitou roli v procesu rozhodování koupit - nekoupit. Na Aukru funguje systém hodnocení, díky kterému si o jednotlivých prodejcích snadno uděláte obrázek. Největší jistotou tak bylo nakupovat u těch, kteří měli vysoké hodnocení a pozitivní reference. S Bezpečnou Aukro platbou dostanou šanci i ti noví, protože samotná mechanika platby funguje jako garance bezpečného nákupu.

Mohlo se tedy dříve stát, že kupující zůstal bez náhrady?

Na Aukru funguje tzv. program Ochrany kupujících, ze kterého v případě problémů kupující odškodňujeme. Abychom to ale mohli udělat, vyžaduje celý proces poměrně aktivní přístup kupujícího. Jako zprostředkovatel potřebujeme fotografie, důkazy a nakonec i vyjádření policie.

Jak tuhle situaci tedy řeší Bezpečná Aukro platba?

Vlastně poměrně jednoduše - více spoléhá na naši roli prostředníka mezi kupujícím a prodejcem. Umožňuje zkontrolovat si, že dodané zboží skutečně odpovídá tomu, co bylo v nabídce napsáno. Lze tak bezpečně a bez rizika nakupovat i u jednotlivců, kteří nabízejí zajímavé věci, ale které neznáte a ještě si nestihli na Aukru vybudovat dobrou pověst.

Vysvětlíte mi to na konkrétním případě?

Představte si situaci. Poohlížíte se po mobilním telefonu pro svého potomka k Vánocům. Víte, že nový zatím nepotřebujete, takže si projdete online bazary. Určitě si taky zkusíte nějaký kus z druhé ruky za dobrou cenu vydražit i na Aukru. Když aukci vyhrajete, zvolíte si jako typ platby Bezpečnou Aukro platbu a peníze pošlete na účet Aukra do úschovny. Prodejce od nás dostane echo, že peníze už na něj čekají, a odešle zboží. Vy ho při převzetí zkontrolujete a Aukru potvrdíte, že je vše v pořádku. Teprve potom uvolníme platbu, která jde přímo k prodejci. Právě tady vidím velkou výhodu oproti dobírce - před potvrzením zásilku otevřete a skutečně zkontrolujete její obsah.

Existují nějaké podobné služby? Čím je ta vaše jiná?

V zahraničí je tento způsob platby za online bazarové nákupy poměrně běžný, tahle služba ale bývá zpoplatněná. V Česku jsme první, kdo takovou službu veřejně nabízí. Bezpečná Aukro platba je naší součástí, kupujícím i prodejcům ji tedy nabízíme bez poplatku, zcela zdarma.

Když byste měl vybrat 3 hlavní výhody služby pro kupující, jaké by to byly? Proč by měli vyhledávat tento způsob platby?

Protože s touto platbou garantujeme 100% bezpečný nákup - nikdo už je nenapálí a oni nepřijdou o peníze. To je první a za nás rozhodně největší výhoda. Dál je dobré to, že pro kupující se vlastně nic zásadního nemění - jen peníze neposílají přímo prodejci, ale nám do úschovy. No a ta třetí. Řekl bych, že je to jistota. Kupující bude přesně znát datum, do kterého mu balíček se zbožím přijde domů.

A co 3 hlavní výhody pro prodejce? Proč by měli Bezpečnou Aukro platbu řadit mezi metody platby svých nabídek?

Tady se to dá říct jednoduše. Čas, peníze a energie. Prodejce šetří čas komunikací s kupujícím a zjišťováním informací k odeslání zboží. Ušetří i peníze za poštovné a balné v případě nevyzvednutých dobírek, o čase stráveném na poště nemluvě. Všechny okolnosti teď budou na nás, prodejci zbývá včasné odeslání zboží.

Nebojíte se, že budou situace zneužívat kupující?

Nebojíme. Jejich platba, kterou máme v tu chvíli v úschově, funguje jako záloha a záruka férového obchodu. Věříme, že problémové situace nebudeme muset řešit.

Ještě mi řekněte, jak kupující mezi všemi pozná nabídku, která je kompatibilní s Bezpečnou Aukro platbou?

Podle zobrazeného symbolu. Bezpečná Aukro platba je také k vidění v seznamu způsobu platby a dopravy. Pokud u nabídky symbol Bezpečné Aukro platby není (prodejce ji pro tuto nabídku nenabízí), může kupující zkusit prodejce o tuto metodu požádat. Je totiž možné, že tento prodejce o Bezpečné Aukro platbě ještě neví.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (9 hlasů, průměr: 2,33 z celkem 5 hlasů)
Loading...