Prodej mobilu: Jak vymazat data na věky věků a připravit telefon k prodeji?

Pokud se chystáte prodat mobilní telefon, pak pouhé jeho uvedení do továrního nastavení opravdu nestačí. Jak odstranit data z telefonu na trvalo a připravit ho k prodeji?

Proč tovární nastavení nestačí

Přihlašovací údaje, uložené platební karty nebo historie internetového prohlížeče. Všechna tato citlivá data zůstávají uložena v telefonu i poté, co jej uvedete do továrního nastavení. V telefonu je sice nevidíte, ale stále jsou zapsané na paměťovém čipu mobilního telefonu a data tak lze poměrně jednoduše obnovit. Cestou, jak eliminovat riziko zneužití svých údajů, je věnovat procesu mazání dat o něco více času. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

Android zařízení

U mobilních telefonů s operačním systémem Android je nutné data zašifrovat, a navíc ještě přepsat novými.

  1. Proveďte důkladnou zálohu dat.
  2. Odhlaste se ze všech účtů – Googlu, Facebooku a dalších používaných aplikací.
  3. Smažte historii prohlížeče.
  4. Vyjměte z telefonu SIM kartu a paměťové karty.
  5. Pusťte se do procesu šifrování dat, který zaberete několik desítek minut a pro mobilní zařízení je energeticky náročný. Dejte proto telefon do nabíječky a v možnosti Nastavení jděte do záložky Zabezpečení, kde najdete možnost Zašifrovat telefon.
  6. Po ukončení šifrování dat je nutné paměť telefonu přepsat jinými daty. Ideální je nahrát do paměti telefonu nic neříkající filmy, hudbu nebo univerzální fotky krajiny a podobně. Kapacitu paměti zaplňte tímto obsahem na 100 %.
  7. Nyní je zcela bezpečné uvést telefon do továrního nastavení. Tuto možnost najdete pod záložkou Záloha a obnova dat.
Unsplash.com

iOS zařízení

Mobilní zařízení s operačním systémem iOS mají data automaticky šifrovaná a celý postup jejich mazání je tak podstatně jednodušší.

  1. Zálohujte všechna svá data.
  2. Odhlaste se ze svého Apple ID a vypněte funkci Najít iPhone.
  3. V záložce Nastavení zvolte možnost Smazat data a nastavení.

Jak vyčistit telefon?

Škrábance, prach ve spojích nebo otlučené rohy mluví samy za sebe. Vzhled telefonu je ale to první, co potenciální zájemce hodnotí. Obzvlášť pečlivě proto mobil vyčistěte a zbavte každodenních nečistot.

  1. Na jemnou utěrku z mikrovlákna naneste kapku čisticího prostředku na displeje a zbavte displej mastných otisků prstů.
  2. Párátkem nebo malým mezizubním kartáčkem opatrně vyčistěte konektory, reproduktor a mikrofon.
  3. Pokud je to u vašeho mobilního telefonu možné, vyjměte z něj baterii a vnitřek vyčistěte suchým hadříkem z mikrovlákna.
  4. Nakonec jemným hadříkem vyčistěte čočku fotoaparátu a zadní kryt telefonu.

Máte-li k telefonu pouzdro nebo obal, nezapomeňte důkladně vyčistit i toto příslušenství.

Unsplash.com

Jak prodat telefon za férovou cenu?

Smlouvání o ceně k prodeji telefonů patří. Důležité je tak stanovit si minimální cenu, za kterou chcete mobil prodat. Nejlepší cestou, jak odhadnout průměrnou cenu svého telefonu, je porovnat ostatní nabídky na internetu. Projděte si největší inzertní portály, vyselektujte si přímo váš typ mobilního telefonu a jednotlivé nabídky porovnejte. Zohledněte také stav telefonu, doplňkové příslušenství a podobně. Po takovém malém průzkumu trhu získáte přehled a snadno tak nastavíte cenu, která bude výhodná jak pro vás, tak pro potenciálního kupce.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 4,67 z celkem 5 hlasů)
Loading...