Skládačka žije!

Skládačka zažívá velký comeback. A záleží jen na vás, jestli zvolíte retro kousek, na kterém se možná rozhodovala bitva o Normandii (!), nebo zbrusu nové kolo, které právě sjelo z výrobní linky. Jedno je jisté - jak píše Dominik Landsman aka Moderní fotr - skládačka je moderní punk!

Nejpraktičtější městské kolo byla (je) bezesporu skládačka. Kolo je to malé, nic moc neváží a když si ho zamknete u sloupu, nikdo vám ho neukradne, protože za tu námahu to nestojí. I ty kleště na přestřihnutí zámku jsou mnohem dražší než skládačka samotná, takže případný zloděj nebude riskovat jejich poškození.

Další výhodou skládačky je, jak již jméno napovídá, že se dá složit. Doma nasednete, zajedete do práce nebo do školy, na místě kolo složíte, dáte si ho do kapsy a jdete si po svých. Přes svou jasnou výhodu, která vyznívá už ze samotného názvu, je skládačka i dnes provozována převážně jako kolo složené, které se nikomu nechce skládat ani rozkládat. Prostě pro to není důvod.

Jeho obliba je spíš v tom, že není příliš velké a, jak již bylo řečeno, nikomu moc nestojí za to, ho ukrást.

skladacka_nova_aukro

Takto to skládačce sluší dnes

Bitva o Normandii: maskáče a skládačka 

Je potřeba si uvědomit, že taková skládačka, to není jen nějaký vrtoch zpovykané mládeže. Historie tohoto dopravního prostředku je velmi bohabojná. Například Britští parašutisté používali skládačky ve druhé světové válce při vylodění v Normandii nebo v bitvě o Arnhem. Pokud máte doma starou skládačky pochybného původu, je klidně možné, že na ní seděl někdo, kdo kosil puškou nácky. Vaše skládačka může být klidně válečný hrdina.

Jestliže skládačky zrovna nebojovaly s třetí říší, sloužily věrně a kvalitně i běžným účelům, jak je civilní doprava.

Pád a vzestup skládačky

Po příchodu takzvaných horských kol to vypadalo, že skládačka upadne do zapomnění. Přeci jenom horská kola nabízela mimo klasické dopravy po městě i tu možnost, že si člověk na kole například vyjel do lesa. Na skládačce je cesta lesem přinejmenším o zdraví.

Naštěstí pro skládačku se postupně z vlny nadšenců do horských kol vyprofilovalo několik pravých srdcařů, co si jiné kolo nedokážou představit a zbytek bývalých uživatelů si uvědomil, že pokud jezdíte jenom po městě, je vlastně úplně jedno, jestli máte skládačku nebo horské kolo.

Skládačky se opět začínají vracet do hry. Mít starou oprýskanou skládačku je totiž známka punku. Takového toho moderního punku.

Autor fotografie: ČTK

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...