Nevyhazujete své staré telefony, dnes mohou mít znovu hodnotu

Sběratelství se meze neklade. Oblíbené se postupně stává i sbírání starých mobilních telefonů. Některé telefony z našeho mládí mohou být dnes velmi cenné a jejich hodnota často převyšuje kdejaký nový smartphone. Neleží vám v šuplíků ještě stará Nokia či Motorola s anténou?

Sběratelé vyhledají unikátní modely, ale i klasiky

Úplně první mobilní telefon, který se začal masově prodávat, byl Nokia 1011, za který jsou dnes sběratelé ochotni zaplatit i 30 000 Kč. Nebo model Nokia 3310, snad nejznámější telefon, vám v perfektním stavu může vynést až několik tisíc. Raritní a ceněná je ovšem i Motorola Dynatac 8000x, vůbec první certifikovaný mobilní telefon na světě.

Nokia 3310

K oblíbeným modelům ve sbírkách patří také Nokia 6310i, Nokia 6230i nebo Nokia 8800. I když Nokia společně s Motorolou držela v 90. letech prvenství na trhu mobilních telefonů, nesmíme opomenout ani telefony značky Sony Ericsson nebo Siemens. Takový model Siemens C25 odstartoval éru menších modelů a byl ve své době opravdu nadčasový.

Zleva Siemens C25, Sony CMD-J6, Siemens MT50 a Alcatel OT311

Aukro je rájem sběratelů a co se týče mobilních telefonů, je z čeho vybírat. Pokud máte v plánu koupit starý telefon a založit si svoji sbírku, doporučujeme začít právě na Aukru.

Nostalgie prvních mobilních telefonů

Staré telefony v nás vyvolávají především řadu vzpomínek. Pamatujete třeba na model Nokia 5110, který jako první umožňoval výměnu krytu? A bezpochyby snad každý z nás alespoň jednou hrál na telefonech Nokia Hada, nejznámější hru na světě. Nebo jsme ve volných chvílích skládali vlastní melodie pro vyzvánění. A nejde zapomenout ani na vzájemné prozvánění, protože došel kredit na smsky. To byly časy, že?

Nokia 5110

Řekněme si narovinu, mnozí z nás staré mobily používají dodnes. Není se čemu divit. Jsou kvalitní a některé z nich jsou i po 20 letech stále funkční. Již zmíněný legendární tlačítkový telefon Nokia 3310 přežil i pád z balkonu. Dnešní smartphony by se roztříštily na tisíc kousků.

Telefony celebrit a známých osobností

Nadšenci do telefonů ale nemají v hledáčku jen staré použité mobily. Mnohdy shání do svých sbírek různé prototypy nebo telefony spojené se slavnými osobnostmi. Ceny takových telefonů rostou i do desetitisíců. Důkazem je aukce iPhonu Leoše Mareše, který se na Aukru vydražil za 76 500 Kč. Výtěžek šel na charitativní projekt.

iPhone Leoše Mareše

Prodejte, nebo recyklujte

Pokud máte doma starý telefon a nemáte pro něj využití, můžete ho prodat na Aukru. Třeba se najde vášnivý sběratel, který shání právě váš model. Rozhodně ho nevyhazujte do klasického odpadu. Telefon se dá také recyklovat -využije se z něj až 90 % materiálů.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...