Mončičáci: zašlá sláva, nebo trendy retro?

V Československu se píše rok 1985 a své období slávy právě zažívají plyšová zvířátka s palcem v puse. Je to opička? Je to zajíček? Je to dítě? Původně japonská hračka byla nejprve k dostání pouze v prodejnách Tuzex. Do běžných obchodů se dostala až později. Mončičáci dobyli srdce dětí i dospělých. Možná i vy patříte mezi ty, kteří mají svého hnědého, žlutého, růžového, světlemodrého nebo bílého mončičáka pořád schovaného někde doma na památku.

Foto: Jana A. (FB Aukro)

My v Aukru jsme od přírody milovníci retra, pokladů ze sklepů a z půdy i sbírek všeho druhu. A očividně nejsme sami! Nedávno jsme se vás, našich fanoušků, na Facebooku ptali: Co vy a mončičáci? Měli jste? Jak vy jste nás potěšili!

Jana G.: „Měla jsem růžového, bílého, žlutého modrého a duhového… Kdyby člověk v pubertě věděl, jaká to bude rarita až bude starý, nechal by si je. Stejně tak hry a vše okolo té škody."

Zuzana V.: „Stále ještě máme. Hrají si s nimi moje vnučky."

Taťjána B.: „Ta fronta u Tuzexu, než jsem dětem ty plyšáčky koupila!"

Jitka R.: „Jednoho ještě originál zabaleného, jak ho babička kdysi koupila, schovala ve skříni na vánoce a až před pár lety našla. No prostě dobře schovaný vánoční dárek."

Hana K.: „Já je kupovala v NDR, tehdy ještě za západní marky. Jak to tehdy bylo, musela jsem mít marky přes celnici schované. Trochu adrenalin, ale v pohodě. Taková holt byla doba."

Lenka Š: „Měla jsem všechny tři i malého hnědého z tuzexu a mám dodnes. Vnučka je vozí v kočárku."

Všech 400 komentářů o retro mončičácích si přečtěte pod tímto FB postem.

Jana Š. (FB komentář)

Zašlá sláva? Ani náhodou! Vzpomínky a nádech nostalgie jim dodávají punc výjimečnosti. Takže jestli vám někdo blízký některé z těchto druhově neurčitelných zvířátek daruje, věřte, že dostáváte nejen „hračku mončičáka". Dostáváte to, na co se kdysi stály fronty, po čem toužily děti v celém Československu. Dostáváte to, co bylo kdysi jen těžko dosažitelné.

Že jste to vy, kdo má mončičáka na prodej, nebo si ho chcete koupit pro sebe? Není dne, kdy byste na Aukru nenašli alespoň jednoho, který doufá v nový domov. Cena mončičáka na Aukru začínají už od 1 Kč. Možná tu na vás čeká právě ten, který doplní vaši sbírku, nebo ten, který bude vypadat přesně jako mončičák z dob vašeho dětství.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...