Retro křeslo: Designový skvost na relax i čtení

Retro křesla hlásí v posledních letech velký návrat. Do kategorie retro spadá nábytek převážně z druhé poloviny 20. století. Nahlédněte s námi do jedné slavné designové éry Československa a zjistěte, které modely patří k těm nejznámějším.

Možná že i vy máte na půdě nebo ve sklepě staré zaprášené křeslo a ani netušíte, jaký designový poklad se v něm ukrývá. Retro křesla z 20. let minulého století získávají na oblibě už několik let, v poslední době ale zažívají skutečnou renesanci. Vůbec nejvyhledávanější jsou pak křesla v takzvaném bruselském stylu.

Kde se vlastně vzal legendární „bruselský styl“?

Přestože Československo patřilo v 50. letech k velmi chudým zemím, náš pavilon na světové výstavě Expo 1958 vyrazil celému světu dech. Svérázný a neokoukaný design tam svého času slavil ohromný úspěch a všichni zúčastnění na celou událost dodnes vzpomínají jako na „bruselský sen“. Čechoslováci si tehdy z Bruselu odvezli nejvíce cen včetně té hlavní – Zlaté hvězdy. A tak se výraz „Brusel“ zažil pro nábytek a doplňky, které vznikly v 50., 60. a 70. letech minulého století po vzoru designu, který je zosobněním našeho fenomenálního úspěchu v Bruselu.

Zajímavost: Bruselský styl je charakteristický měkkými, dalo by se říct až organickými tvary a širokou škálou barev.

Bruselský design učaroval nejen celému světu, ale také samotnému Československu. Nábytek a veškeré interiérové vybavení tohoto typu postupem času pronikly i do běžných domácností, kde některé kousky přetrvali dodnes.

Foto: PxHere.com

Ikonická česká křesla

Retro poklady však nenajdete pouze v bruselské éře. Mezi legendární kousky českého nábytkářství patří například sériově vyráběná křesla od Jindřicha Halabaly, ten byl mimochodem také autorem slavné sektorové sestavy Universal. Oblíbená jsou rovněž čalouněná křesla od nábytkářského dua Koželka–Kropáček nebo ta od proslulé značky TON.

Renovace retro křesel

Retro křesla jsou vyrobena z kvalitních materiálů, které můžete renovovat a snadno tak přizpůsobit vlastnímu vkusu. Redesignu ikonických kousků se v Česku věnuje celá řada firem, je ale nutné počítat s tím, že pohodlné retro houpací křeslo vás v takovém případě vyjde na několik desítek tisíc korun.

S trochou štěstí ale můžete narazit na podobné skvosty na Aukro.cz, kde je pořídíte sice ve stavu před renovací, ale za zlomek ceny. Pak už jen stačí najít zručného čalouníka a truhláře, kteří starému křeslu vdechnou nový život – většinou je potřeba ošetřit dřevěnou konstrukci a kompletně vyměnit čalounění. Renovace vás tak možná bude stát nějaké úsilí i finance, kvalitně zrenovované retro křeslo vám však bude dělat radost další dekády na rozdíl od většiny nábytku z obchodních řetězců.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...