(Psací) stroj na romantiku

Oproti počítači má psací stroj jednu velkou výhodu: není připojený k síti, takže nehrozí prokrastinace v podobě lajkování, tvítování či gůglování. A navíc je datlování na stroji děsná romantika - aspoň to tvrdí Dominik Landsman aka Moderní fotr

Každý obor za dobu trvání civilizace prošel řadou obměn a vylepšení. Pokrok se zastavit nedá. Zaznamenávání psaného textu není výjimkou.

Historický exkurz

Posléze s rozmachem civilizace se vyprofilovali spisovatelé a filozofové, kteří své myšlenky a texty psali husími brky na pergameny. Tato taktika psaní se více méně v podobných mutacích zachovala další stovky let. Pisálci psali všechno ručně.

No a pak to přišlo. V roce 1714 si Henry Mill nechal patentovat do té doby nevídaný přístroj. Byl to psací stroj. Konstrukční řešení stroje se však nezachovalo, nicméně Henry podal základy revoluce v psaní.

V roce 1876 pánové Sholes a Glidden dali světu svůj prototyp psacího stroje, který nesl jednoduchý název typewritter. No a pak už to šlo ráz na ráz.

Co mají společného spisovatelé i sekretářky

Začátkem 20. století se stal psací stroj již samozřejmostí. Nejen spisovatelé, ale i sekretářky a zapisovatelky konečně pocítili rozmach civilizace na vlastní prsty. Jednotné uspořádaní kláves zapříčinilo standardizovaný systém psaní „všemi deseti“, čímž se mnohonásobně urychlilo samotné psaní.

Od zavedení psacího stroje mohou spisovatelé své novely a romány v podstatě chrlit obden, neboť, pokud zvládnou psaní všemi deseti, nemůže je nic zastavit. Vyjma tedy absence inspirace a nápadů, což je větší problém. Dokud někdo nezavede stroj na inspiraci a nápady, budou spisovatelé i nadále rozervaní podivíni, kteří k inspiraci potřebují vlastní emoční bolesti a nápovědy z publika.

Dnes je však všechno opět jinak. Psací stroj se stal povětšinou jen tichou vzpomínkou na doby minulé. Spisovatelé a sekretářky přešli na své laptopy. Opět jsme se v tomto směru posunuli kousek dál. Zatímco u psacího stroje si musel dát člověk pozor na chyby, neboť tyto se následně složitě opravovali buď zabarvením a nebo několikerým přetisknutím, nyní máme v počítačích automatické opravy textů a nebo chybu vyřešíme stisknutím jednoho tlačítka.

Na druhou stranu psaní na psacím stroji skrývalo jistou romantiku. Datlování písmenek, klapání paciček na papír a po několika řádcích posunutí kotouče s inkoustem a tiskátky zpět na začátek, dávalo psaní poetiku.

Psaní na laptopu a civění do monitoru žádná romantika není.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...