Pijí vám krev klíšťata? 6 rad, jak s nimi zatočit

Letošní houbařská sezóna je na houby. V dlouhotrvajícím suchu s tropickými teplotami se houbám nechce. Potřebují vlhko a vláhu, kterou z krátkých bouřek nezískají. Za to klíšťatům stačí i krátký déšť na to, aby ožily. Co dělat, aby na vás neskákaly?

Pod dubem, za dubem, tam si na tě počíháme…
Na klíšťáky bychom si měli dávat bacha až do listopadu, a to hlavně na okrajích listnatých a smíšených lesů, kde lehává divoká zvěř. Nejčastěji na ně narazíme na vlhkých stinných místech, například kolem vody, v různých příkopech a hustém porostu pod kolena – třeba v malinách nebo borůvčí. Líbí se jim i pod tlejícím dřevem nebo listím.

Jak na ně? Babo raď!
Nejeden sběrač borůvek po použití spreje proti klíšťatům z obchodu nadával, že „šest hodin to fakt nevydrží“, když už mu po dvou hodinách od použití klíště vesele skotačilo po předloktí. Možná se nedržel ověřených babských rad, které na klíšťata platí. Klíště se orientuje podle pachů, reaguje na oxid uhličitý z dýchání a nejvíc mu voníme zpocení. Chuť ho ale úplně přejde, když:
- voníte po rozmarýnu. Na přípravu přírodního spreje proti klíšťatům potřebujete rozmarýn (ideálně čerstvý, intenzivněji voní), 1 litr vody a 1 lžíci bílého vinného octa. Do hrnce nalijte vodu, přiveďte k varu, odstavte a vsypte rozmarýn. Nechte pořádně vylouhovat, vodu sceďte a přidejte lžíci vinného octa. Přírodní repelent pak šoupněte do sprejové lahvičky a uchovávejte v ledničce. Před každým výletem stačí nasprejovat tělo, oblečení a obuv a máte vyhráno. Navíc budete krásně vonět rozmarýnem, ověřeno.
- si dáte pivo. Klíštěti tuze vadí pivovarnické kvasnice. Nemusíte jít do lesa pod obraz, pivovarské kvasinky (Pangamin) se dají koupit i v lékárně a zobat je můžete preventivně.
- užíváte B-komplex . Stejně jako Pangamin obsahuje vitamín B, který klíšťatům nejede.
- se nadopujete česnekem. Na snídani si dejte česnekovou topinku, na cestu do lesa jeden stroužek do kapsy. To odpudí klíšťata i milostné nápadníky.
- se občas proplesknete. Všechno oblečení si během procházky preventivně otřepávejte a po návratu z lesa ho protřepejte důkladně – obrátit naruby, kouknout mezi švy, pro jistotu objet vysavačem. Klíštěti někdy trvá pár hodin, než se přicucne a na svou chvilku může čekat třeba v mikině. Nezabijí ho ani šetrné teploty při praní v pračce, ale přejetí žehličkou už mu horkou chvilku přinese.
- dáte oblečení na slunce. Alespoň čtyři hodiny intenzivního pařáku nezvládne bez úhony nikdo, natož klíště.

A když už se přece jen chytí?
- Starý postup udušení klíštěte krémem nebo olejem je špatně. Klíště se sice udusí a pak jde hezky vymasírovat, ale riziko přenosu infekce se zvyšuje. Udušené klíště totiž může vyzvracet obsah svého trávicího traktu do rány a to asi nechcete.
- Klíště není na závit, takže se ho nesnažte vytočit pinzetou. Hrozí, že ho omylem rozmáčknete.
- Nejlepší je klíště vydezinfikovat a pinzetou vyviklat. Čím dřív, tím líp. Nejnižší riziko přenosu infekce je do 4 hodin od přisátí. Na klíšťata se vyrábějí speciální pinzety , které stojí pár kaček.
- Pokud se klíště přetrhne, nepanikařte. Hlavička je prý jako tříska a sama z kůže odpadne, ale pro jistotu radši vezměte vydezinfikovanou jehlu a hlavičku vydrápejte.
- Následujících 14 dní se víc pozorujte. Při borelióze se v místě přisátí objeví zvětšující se červená skvrna (asi 5 cm) a přepadnout vás bolesti hlavy, únava, teplota nebo bolesti kloubů. To u encefalitidy jsou příznaky nenápadnější. V první fázi má nemocný pocit slabší virózy, která může zdánlivě odejít a člověk získá dojem, že o nic nešlo. Problémem obou nemocí je, že je jde „přechodit“ a ony pak udeří klidně až za několik měsíců, mnohem silněji a s vážnějšími následky. Proto žádný kousanec od klíštěte a dalších hmyzáků nepodceňujte a alespoň po dobu 14 dní na ně sem tam koukněte.

Skákal pes, dostal klíště
Když už váš mazlíček nějakého klíšťáka chytne, postup vytažení je stejný jako u člověka. Při vytahování se chraňte rukavicemi, ale posloužit může i mikrotenový sáček. Pes je tvor skákavý a může se stát, že klíště při vyndávání rozmáčknete. Tím se riziko nakažení zvýší i u vás. Na závěr nezapomeňte na dezinfekci rány, ale i svých rukou.

holinky_holiny_gumaky

Pořádně se do toho (lesa) obujte! My hlasujeme pro klasické gumáky!

dospělácké holínky | dětské holínky

houbarsky_nozik_kosik

Když do lesa, tak na houby! Než si uvaříte tyto skvělé domácí tagliatelle, bude se vám hodit houbařský nožík a koš.

         houbařské nožíky | proutěné košíky

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...