Co je potřeba udělat předtím, než nabídnete iPhone k prodeji?

Smartphony od Applu, iPhony, jsou vysoce žádaným zbožím. Pokud chcete svůj starší nebo nadbytečný přístroj prodat, nezapomeňte z něj smazat veškeré citlivé údaje. Přinášíme vám kompletní postup přípravy iPhonu k prodeji, díky kterému na nic nezapomenete.

Před prodejem iPhone vyčistěte od svých dat

Každý mobilní telefon byste měli před prodejem uvést do původního nastavení a smazat z něj všechna soukromá data. V opačném případě se vystavujete riziku, že vaše údaje, hesla, platební karty, fotografie, aplikace a další vlastnictví nový majitel zneužije. Jak připravit iPhone na prodej?

Jak prodat iPhone bez ztráty osobních dat

1. Zálohujte svá data

Pomocí iTunes nebo iCloud zálohujte svá data. Později je budete moci nahrát do nového iPhonu a budete tak mít opět k dispozici všechny uložené údaje. Nejsnadněji obsah telefonu zálohujete po připojení k počítači přes USB nebo wi-fi prostřednictvím iTunes. V iTunes poté vyberte tlačítko Zařízení u levého horního rohu. Dále klikněte na Souhrn a Zálohovat.

Pokud chcete data ze zařízení uložit na iCloud, vyberte v telefonu Nastavení, iCloud, Záloha na iCloudu, Zálohovat.

2. Odhlaste se z iCloudu

Data určitě nemažte ručně – smazali byste je i z iCloudu a už byste se k nim nedostali. Službu iCloud později využijete ke spárování s novým iPhonem a synchronizaci nových dat. Po vytvoření zálohy se můžete z iCloud účtu odhlásit – Nastavení, iCloud, Odhlásit se, znovu Odhlásit se, Smazat z iPhonu.

3. Zrušte spárování s Apple Watch

Máte-li k iPhonu i chytré hodinky, zrušte jejich spárování s telefonem. V aplikaci Watch přejděte na Moje hodinky, klikněte na tlačítko informací (i) a vyberte možnost Zrušit spárování Apple Watch.

Jestliže už u sebe iPhone nemáte, můžete spárování zrušit i přes tovární nastavení hodinek – v Apple Watch vyberte Nastavení, Obecné, Obnovit a Smazat data a nastavení. Poté budou všechna data v hodinkách smazána a přístroj bude uveden do továrního nastavení.

4. Odhlaste se z iTunes a App Storu

Následně byste se měli odhlásit z dalších dvou důležitých aplikací. Vyberte Nastavení, iTunes a App Store, vyplňte Apple ID a vyberte Odhlásit. U novějších modelů (iOS 10.3 a modernější) vyberte Nastavení a na konci pak Odhlásit se. Po vyplnění Apple ID vyberte Vypnout.

5. Smažte data a nastavení

Nakonec můžete z telefonu vše smazat – ujistěte se však, že máte aktuální zálohu v počítači nebo na iCloudu. Vyberte Nastavení, Obecné, Obnovit, Smazat data a nastavení. Máte-li aktivovanou službu Najít iPhone, budete muset svou totožnost potvrdit Apple ID a heslem. Před definitivním smazáním dat může telefon požadovat také přístupový kód. Nyní je iPhone připraven k prodeji, další kroky můžete vyřešit přes počítač.

6. Smažte přístroj z důvěryhodných zařízení

Odeberte prodávaný iPhone ze seznamu důvěryhodných zařízení, aby se na něm již nezobrazovaly ověřovací kódy. Nejsnadněji to provedete přes oficiální webové rozhraní, kde zadáte své Apple ID, vyberete Zařízení a následně Odstranit z účtu.

7. Končíte-li s iPhony, zrušte iMessage

Pokud přecházíte na jinou značku telefonů, zrušte svou registraci iMessage. Můžete ji zrušit buď přes iPhone (Nastavení, Zprávy, potáhněte tlačítko u iMessage), nebo online – přejděte na stránku od Apple, zadejte telefonní číslo a ověřovací kód.

Foto: Tron Le, Unsplash

Zapomněli jste smazat data z již prodaného iPhonu?

Pokud jste telefon prodali a zapomněli z něj něco smazat, můžete poprosit nového majitele o dodatečné vymazání podle výše uvedeného postupu. Jestliže to není možné, přihlaste se na icloud.com, zadejte Apple ID, vyberte požadovaný přístroj a zvolte Smazat. Poté klikněte na Odebrat z účtu.

Na webu iCloud můžete smazat i platební karty uložené v Apple Pay. Vyberte v Nastavení účtu požadované zařízení a vedle Apple Pay klikněte na Odstranit.

Nemůžete-li provést ani postup přes iCloud, změňte si heslo k Apple ID. Nový majitel sice bude mít i nadále přístup k datům v telefonu, nemůže však smazat váš obsah z iCloudu.

Jak prodat iPhone výhodně?

Z prodeje staršího iPhonu pak můžete částečně financovat nákup novějšího modelu. Telefony od Applu můžete snadno prodat na Aukro.cz – ať už v aukci, nebo za pevnou cenu. Nezapomeňte telefon před prodejem očistit, detailně nafotit a pečlivě popsat. Jen tak máte šanci jej prodat za skutečně odpovídající cenu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...