Jak na nejčastější mejdanové skvrny

Taky se vám stává, že jen co nazdobíte stromeček, už se vám smůla lepí na paty? Tak přesně pro vás je tento návod, jak se zbavit nejčastějších vánočních skvrn, aby svátky byly pokud možno bez poskvrny. 😉 

Na úvod se bude hodit pár obecných rad:

  • Skvrny očekávají váš rychlý zásah, jinak hrozí, že vám zkazí Vánoce! Výjimkou je vosk, který nechte nejprve zaschnout.
  • Rozhodně nečekejte na konec svátků, až otevřou obchody, abyste si koupili nějaký chemický odstraňovač. Ve většině případů si vystačíte s tím, co máte doma: savý papír (papírové kapesníky nebo kuchyňské utěrky), sůl, citrón, ocet, voda, odlakovač či žehlička.
  • Při odstraňování skvrn buďte pokud možno něžní. Nechcete přece, aby se špína ještě více zažrala do látky.
  • Skvrnu čistěte vždy směrem od jejích krajů do středu.
  • Odstranění skvrn zakončete běžným čištěním, abyste odstranili zbytky chemikálie - například přepráním nebo otřením vlhkým hadříkem.

Vosk
Z textilu či koberce: vosk nechte zatuhnout (tento proces můžete urychlit, když dáte potřísněnou látku do mrazáku nebo příslušné místo potřete kostkou ledu)a opatrně jej odškrábněte. Poté z obou stran přiložte savý papír a přejeďte teplou žehličkou. Žehlička by neměla být horká. Nakonec opatrně přetřete benzínovým čistidlem. Postupujte od okraje směrem ke středu.
Ze dřeva: mechanicky odstraňte většinu vosku a poté místo potírejte roztokem z octa a vody v poměru 1:1.

Smůla
Vyzkoušejte odlakovač na nehty nebo líh. Pokud je látka tenčí, umístěte pod skvrnu savý papír. U odlakovače buďte opatrní, abyste neublížili barvě.

Červené víno
Skvrnu polijte bílým vínem, nasypte na ni sůl a nechte působit. Sůl pomůže odsát jak tekutinu, tak červenou barvu. Vyzkoušet můžete i tip s jedlou sodu. Sodu smíchejte s vodou a vzniklou pastou skvrnu potřete a nechte alespoň 5 minut působit. V obou případech vyperte běžným způsobem. Je-li skvrna zaschlá, zkuste namočit na pár hodin do teplé vody s octem a poté vyperte. Na bílé víno by měl stačit saponátový roztok. Pokud byla nehoda většího rázu, můžete zkusit potírat skvrnu čpavkem.

Tuk nebo olej
První pomoc představuje kombinace jaru a teplé vody. Místo jaru můžete použít žlučové či mýdlo s jelenem. Větší kalibr je pak zmíněná pasta, která vznikne smícháním jedlé sody a vody.

Káva, kakao a další nápoje
Ve vlažné vodě potírejte skvrnu solí tak dlouho, dokud skvrna nezmizí.

Rtěnka
Postupujte podobně jako u skvrn od tuku nebo olej. Pokud si troufáte, můžete zkusit i benzin nebo glycerín.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...