Zásnuby: Překvapte budoucí ženu starožitným prstenem s duší

Zásnuby představují láskyplný okamžik života, na který budete vzpomínat až do smrti. Jaká je historie zásnubních prstenů a jak vypadaly v různých obdobích lidstva? Pokud vám nesedí moderní styl šperků, vybírejte mezi starožitnými prsteny s duší.

Zásnubní prstýnky jako symbol věčné lásky

Kruhový tvar prstenu symbolizuje nekonečnost a věčné trvání. Proto se stal tento drobný šperk hmatatelným znakem nekončící lásky milenců. Otvor, kterým se prsten nasazuje na prst, pak značí bránu k budoucím událostem. První zásnubní prsteny se objevily již ve starověkém Egyptě, na znamení svazku je nosily i ženy ve starém Římě, kde se poprvé na prstenech objevily i vyryté vzkazy. Šperk se tak stal nejen symbolem hodnosti a moci, jak tomu bylo u bohatých a významných občanů, ale také znakem oddanosti a lásky.

Historie zásnubních prstenů

Největší rozmach zažily zásnubní prsteny ve 13. století, kdy došlo k papežskému nařízení týkajícímu se zásnub. Od této doby byly zásnuby oficiálním slibem budoucího svazku. V tomto období byly prsteny velmi prosté, protože křesťané přílišné zdobení neschvalovali.

Prsteny ve středověku nabývaly nejrůznějších podob, od obyčejných kroužků ze zlata, bronzu, železa či kamene po pozdější typy ve splétaném provedení a s ozdobnými rytinami. Často se na nich také objevoval motiv spojených rukou. Až v 15. století se do prstenů začaly zasazovat drahé kameny, jednalo se však o velmi nákladné šperky, které si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Oblíbeným se stal i „dvojprsten“, který si snoubenci po zásnubách rozdělili, přičemž každý nosil svou půlku.

Prsteny s diamantem se pak objevily až ke konci 19. století. Následoval jejich velký rozmach, protože diamant začal být považován za nejvhodnější kámen pro zásnubní prsten. Po objevu dokonalého výbrusu diamantu v podobě briliantu dále narůstala obliba precizně zpracovaných šperků s nejdražšími kameny. Briliantové prsteny se začaly objevovat ve 30. letech 20. století a po druhé světové válce se dočkaly nebývalé popularity.

Foto: Sabrinna Ringquist, Unsplash

Starožitný prsten místo moderního?

V současné době máte na výběr z nejrůznějších designů i materiálů. Narazíte na minimalistické prstýnky z čistého kovu i na přepychové kousky, které bývají osazeny drahými kameny. Široká nabídka nových prstýnků ze zlata či stříbra však nemusí uspokojit každého. Ženy, které tíhnou k retro nebo vintage stylu, potěší starožitný prsten. Stačí ho jen vyčistit, případně zrenovovat.

Starožitné prsteny mívají navíc svůj příběh – mnohdy přináší zajímavé informace o osudu šperku a dodává mu punc zajímavosti. Starším šperkem přitom posílíte i symboliku věčného trvání svazku. Pokud byste rádi věnovali své budoucí ženě prsten s duší, můžete ji při zasnoubení obdarovat rodinnou památkou. Co si ale počít, pokud takovou starožitnost v rodině nemáte? Na Aukru seženete krásné starožitné prsteny ze zlata, stříbra i dalších materiálů.

Foto: TranStudiosPhotography&Video, Pexels

TIP: Víte, jak nosit zásnubní prsten? V našich končinách ho dostává zpravidla žena od muže (za oceánem už doba pokročila a zásnubní prsteny tam nosí i někteří muži). Žena pak prsten nosí až do svatby na prsteníčku levé ruky, jež je bližší srdci. Poté si na levý prsteníček navlékne snubní prsten. Ale co se zásnubním šperkem? Může jej nosit nad tím snubním, a tak mít na prsteníčku nasazeny oba prsteny, nebo si jím ozdobit pravou ruku.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 4,67 z celkem 5 hlasů)
Loading...