9 pravidel, podle kterých aranžují jídlo foodstylisté. A vy můžete taky!

Jíme očima. Proto jsme mnohem ochotnější odpustit drobnou nedokonalost chutí, když vidíme doslova "pastvu pro oči". Jak ji připravit? To jsme okoukali od šéfkuchařů, kteří dokážou naservírovaný talíř povznést na malé umělecké dílo. 

Upozornění: tento článek bude zákeřně útočit na vaše chuťové buňky!

1) Pravidlo bílého talíře

Čím dál víc je oblíbené servírovat pokrmy všude jinde, jen ne na talíř. Servíruje se do skleniček, na břidlicové desky nebo na krájecí prkénka - v těch lepších případech. Na ty horší, kdy se jídlo podává třeba v miskách pro psy, reaguje iniciativa „We want plates“ (My chceme talíře). A ty by v ideálním případě měly být bílé. Podle největších profíků totiž právě na této barvě (tolerován je barevný okraj), vyzní váš pokrm nejlépe. Naopak nádobí s výrazným vzorem může vizuální dojem z jídla rušit.

TIP: Před servírováním horkého jídla, dejte talíře do trouby. Naopak při servírování zmrzliny neváhejte strčit talíře či misky do ledničky.

bily_talir_velky_vyber_aukro

Bílý talíř není taková nuda, jak se může na první pohled zdát. Vybrat si můžete kulatý, oválný, hranatý, vintage i s barevným okrajem

2) Pravidlo hodinových ručiček

Patří mezi kuchařskou klasiku. Představte si talíř jako hodiny: maso umístěte na 6. hodinu, přílohu na 11. a zeleninu na 2. Zároveň myslete na to, že zelenina by měla pokrývat asi polovinu talíře, příloha a protein vždy po jedné čtvrtině. Ideální stav, když potřebujete shodit do plavek! 😉

3) Pravidlo lichých čísel

Lichý počet vypadá na talíři lépe. Až budete servírovat meruňkové knedlíky, dejte na talíř 3, 5 nebo 7. Totéž platí třeba pro plněné žampiony i zapečené kanelony.

pravidlo_lichych_cisel_aukro

Pravidlo lichých čísel může mít i šalamounské řešení: jeden a jeden rozpůlený knedlík = tři 😉

4) Pravidlo jednoduchosti

Vyberte si jednu ingredienci, která by měla na talíři hrát prim. Ty ostatní by ji v tomto vítězném tažení měly podpořit. A to jak vizuálně, tak chuťově. Takže i když chilli paprička vypadá na nakládaném hermelínu skvěle, na svíčkovou ji prosím nedávejte. 😉

5) Pravidlo vrstvení

Vnější okraj talíře si představte jako rám obrazu. Všechen obsah talíře by tak měl zůstat uvnitř tohoto rámu a navíc ve vhodné kompozici. Osvědčeným trikem šéfkuchařů je přidat výšku. Jednoduše to provedete tak, že jednotlivé ingredience navrstvíte na sebe. Pokud servírujete rýži nebo brambory, pracujte s kopečkem, o který můžete opřít další ingredience na talíři. Výška by měla vždy růst směrem k zadnímu okraji talíře.

pravidlo_aranzovani_jidel_aukro

Zaměřte se na jednu klíčovou ingredienci a tu doslova "vyzvedněte" pomocí těch ostatních

6) Pravidlo sezónnosti

Je to jednoduché: potravinám, které zrají či rostou společně (ať už geograficky či časově), to bude slušet i na talíři. Proto si rebarbora tolik rozumí s jahodami, chřest s rannými bramborami nebo koriandr s chilli papričkou.

7) Pravidlo zapojení všech smyslů

Zelený špenát rozzáří žluté vajíčko, červenou rajčatovou polívku lístky bazalky apod. Nechtějte ale přidávat barevnost za každou cenu – někdy pomůže kontrastní ubrousek, který budete k jídlu servírovat. Stejně jako nad barvou přemýšlejte i nad různými texturami - zkrátka jde o to, abyste zapůsobili na co možná největší počet smyslů.

pravidlo_aranzovani_jidel_textura_aukro

Udělejte si plán. Přemýšlejte nad barvami, kompozicí i texturou. Drobné hoblinky čokolády v kombinaci s našlehanou smetanou pozvednou vaši palačinku na malé umělecké dílo

8) Pravidlo čerstvosti a správně zvolené technologie úpravy

Z čerstvých a kvalitních ingrediencí bude váš pokrm vždy o kus lepší. Někdy vám pomůže i vhodná technologická úprava, které používají šéfkuchaři. Věděli jste například, že si zelená zelenina, jako jsou hrášek, fazolky nebo brokolice zachová svěží barvu, když ji bezprostředně po uvaření zchladíte v ledové vodě? Jen pozor na to, abyste v zájmu krásy neservírovali už jen nastudeno. 😉

9) Pravidlo pravidel 😉

Pravidla jsou tady od toho, aby se porušovala. Nebojte se s jídlem a jeho úpravou experimentovat. Přistupujte k aranžování a servírování jídla, jako by to bylo umělecké dílo. A podobně jako umělec, přemýšlejte nad tím, jak by váš finální výtvor měl vypadat ještě před tím, než se pustíte do práce. Inspiraci hledejte i u profíků, jako jsou třeba foodblogeři Kublanka, které znáte z Aukroblogu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 1,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...