7 tipů, jak ušetřit za energie, když jste na dovolené

Tak kam to bude letos? Osvědčené Chorvatsko, Lipno nebo snad něco exotičtějšího? Ať už si budete válet šunky kdekoliv, nezapomeňte podobné leháro dopřát i vašim elektrickým spotřebičům. Odmění se vám hlavně vylepšeným účtem za energie. 😉

1. Pohotovostní režim vaše watty přímo miluje žere
Pohotovostní režim (tzv. stand-by) je sice pohodlný ale zároveň je to neskutečný žrout energií. Proto vypněte ze zásuvek všechno, co můžete – televizi (tu klidně vypojte i z antény), počítač, domácí kino,  přehrávače, elektrickou troubu či sporák, toaster, mikrovlnku, varnou konvici a další drobné spotřebiče. Každý ušetřený watt se počítá. 😉 Navíc úspora energie není jediný důvod, proč se vyplatí vypnout, co se dá: předejdete tak i možným komplikacím v důsledku nečekané bouřky, která může vaše spotřebiče pod proudem pěkně potrápit.

2. Výjimky, které potvrzují pravidlo
Tyto přístroje určitě nevypínejte: mrazák, pokud není prázdný, bezpečnostní alarm, filtrační zařízení v bazénu (mělo by běžet až deset hodin denně v kombinaci s vhodnou chemií), filtr v akvárku apod.

Tip: WiFi router nevypínejte v případě, kdy máte tzv. chytrou domácnost a počítáte s tím, že některý spotřebič dálkově zapnete přes internet při návratu domů.

3. Lednici "zazimujte"
Samostatnou kapitolou je vaše lednice. V době vaší dovolené můžete teplotu zvýšit až o 10 stupňů (zhruba na 15ºC). Pokud budete pryč delší dobu, zvažte, jestli lednici nevypnout úplně. V takovém případě doporučujeme nechat dveře pootevřené. Vyhnete se tak nepříjemnému zápachu a případným plísním. Některé novější lednice mají dokonce prázdninový režim, který stačí zapnout a ten se o zbytek postará za vás.

Tip: před odjezdem na dovolenou zkontrolujte vrstvu námrazy. Pokud je větší než 3 mm, nekompromisně se pusťte do odmrazení. Podle webu Nazeleno.cz může tato malá „nedokonalost“ zvýšit náklady na elektřinu až o 75 %.

4. Budiž světlo. Ale úsporné
Zkontrolujte, jestli máte zhasnuta světla (2x zkontrolujte hlavně na záchod, špajzku a chodbu ;)). Pokud máte posvíceno na zloděje, nechte světla klidně svítit, ale pořiďte si úsporné žárovky a časový spínač.

5. Zatemněte okna
Pokud v létě bojujete s přehříváním bytu, zatáhněte závěsy, žaluzie (účinné jsou obzvlášť ty venkovní) nebo okenní odrazové fólie. Důležité je to v případě, kdy necháte doma čtyřnohého kamaráda nebo jiné zvířátko, které občas přijde podrbat za ušima hodný soused. Je to jednoduché opatření, kterým relativně bezpracně snížíte teplotu vzduchu ve vašem v bytě.

6. Vypněte klimatizaci
Poměrně příjemné klima získáte už jen tím, že zatemníte okna, jak doporučujeme v předchozím bodě. Proto není důvod nechat klimatizaci zapnutou. Alternativou je dlouhodobější časovač, které mívají moderní klimatizační jednotky. Ten vám umožní naprogramovat si chod klimatizace dopředu přesně podle potřeby.

7. I teplou vodou šetřete
Na co většina domácností při odjezdu na prázdniny zapomíná, je elektrický bojler. Ideálně jej vypněte úplně nebo alespoň snižte jeho teplotu. Pokud máte štěstí na sousedy, mohou vám jej před návratem zapnout. A pokud máte novější typ, můžete jej sami regulovat na dálku prostřednictvím mobilu. Totéž platí i pro plynový kotel.

TIP: vypněte hlavní přívod vody. Nebudete muset na dovolené myslet na to, jestli vám náhodou v koupelně nekape kohoutek, nebo jestli jste prasklým potrubím náhodou nevytopili sousedy.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...