Zařiďte si interiér v populárním stylu art deco

Pokud vás okouzlila elegance, geometričnost a neotřelost dekorativního stylu zvaného art deco, pojďte si přečíst, jak tento styl kombinovat, jak ho zakomponovat do moderního interiéru a kde sehnat starožitné art deco kousky. Tento styl se zrodil v první polovině 20. století a plynule vystřídal florální secesi. Přestože největší rozkvět art deco zaznamenalo právě po svém vzniku a následně i během 30. a 40. let 20. století, jeho obliba přetrvává dodnes. A to nemluvíme jen o nábytku nebo předmětech užitého umění, ale i o krásných art deco špercích, které dlouhodobě patří mezi nejvyhledávanější mezi sběrateli a milovníky starožitností.

Hlavní rysy art deco stylu   

Art deco v sobě kloubí více uměleckých směrů a stylů. Jak romantickou secesi, tak geometrický kubismus, ale můžeme v něm najít i vliv orientu. Tento dekorativní styl se nebojí ani kombinace nejrůznějších materiálů a barev. Je okázalý, pestrý i elegantní. Vybavte si například film Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, anebo obrazy polské malířky Tamary de Lempické. Art deco zkrátka poznáte na první pohled, a to díky prvkům, které jsou pro něj tak typické. Pojďme si jich pár uvést:

  • výrazné geometrické vzory na textilu, tapetách i podlahách,
  • nábytek z vysoce leštěného dřeva zdobený mozaikou,
  • lustry i stolní lampy vyrobené v kombinaci skla a kovu,
  • dominující tmavé barvy a neotřelé kombinace.

Jak zařídit interiér? Kombinujte staré s novým a nezapomeňte na doplňky 

Pokud je tedy vaším cílem zařídit si interiér bytu, domu či kanceláře trošku jiným a nevšedním způsobem, doporučujeme se zaměřit právě na kombinaci moderního a starožitného nábytku a doplňků, které také hrají v celkovém vzhledu velký význam. Není třeba v art deco stylu zařizovat celé bydlení, naopak by to v dnešní době mohlo působit až příliš muzejně a nemoderně. Nádech první republiky vám hravě navodí například starožitná lampička, lustr, mramorový kalamář nebo stříbrný rámeček na fotografii. To vše můžete využít ve své kanceláři na pracovním stole. V obývacím pokoji se bude skvěle vyjímat komoda z lesklého dřeva, obraz nebo zrcadlo, kožené křeslo, ale také vitrína se skleněnou karafou na whisky nebo víno, či art deco porcelánová souprava na kávu. Přesně tyto doplňky vypíchnou váš oblíbený styl.

Nebojte se barev 

Jak jsme už zmiňovali, v období art deca bylo velice oblíbené kombinovat různé barvy. Svůj prim hrála černá v kombinaci se zlatou, tmavě modrou, zelenou, ale i béžovou. Nezapomínejte ale ani na červenou nebo oranžovou, protože i tyto barvy jsou pro art deco typické. Proto se nebojte pořídit doplňky ve výraznějších odstínech.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...