Jak vyhrát velkou polštářovou bitvu s roztoči

Sdílejí s vámi doslova to nejintimnější z vašeho života. Vašeho partnera či partnerku, vaše sny i noční můry a dokonce i polštář, peřinu nebo matraci. Pouhým okem byste je hledali marně – měří zhruba 0, 5 milimetrů a navíc jsou téměř průsvitní. Pouhý jeden gram prachu z vaší matrace jich obsahuje kolem 2,5 tisíc.

Řeč je o roztočích, kteří jsou předmětem samostatného vědního oboru zvaného akarologie. Díky němu toho víme o životě roztočů opravdu hodně. Třeba to, že se živí se převážně odumřelými šupinami z naší kůže, nepohrdnou ani plísněmi, bakteriemi či kvasinkami. Nebo že život dospělého jedince trvá sice jen několik týdnů, přesto i za tak krátkou dobu stihne vyprodukovat neuvěřitelné množství exkrementů. A to takové, že se právě tyto výměšky staly hlavním alergenem. A matrace skvělou trampolínou, která je při každém pohybu šíří dál, směrem k našim očím, nosu, puse a pokožce. Říkáte si  „no, fuj!“?

Vězte, že o nic lépe na tom nejsou ani vaše lůžkoviny. Podle amerických vědců obsahuje jedna třetina váhy vašeho polštáře mrtvou kůži, dílky prachu a jejich zbytky už po pouhých dvou letech používání. Jste v šoku? To je pořád lepší diagnóza než ta, kterou mají tito téměř neviditelní broučci na svědomí: podráždění kůže, alergie, akné, astma i dýchací problémy. Nebudu tvrdit, že za všechno včetně globálního oteplování a smrt Johna Lennona mohou právě roztoči. Příčin je určitě vždycky více. Ale preventivně se vyplatí začít u sebe v ložnici, kde se údajně nachází až 85 procent roztočových alergenů v bytě. Jak?

Třeba tím, že otevřete okno. Roztoči totiž nade vše milují vlhko a teplo. A přidejte k tomu pravidelnou péči a výměnu povlečení, lůžkovin a matrace.

luzkoviny_povleceni

Medvídka zamrazte, lůžkoviny vyperte, povlečení často měňte. Matraci si kupte alespoň jednou za 8 let novou!

Medvídek Teddy od Mr. BeanaLůžkoviny | Povlečení | Matrace

Povlečení měňte 1x týdně a skladujte v suchu 
Zapomeňte na obecné doporučení, že se má povlečení měnit jednou měsíčně a převléknutí celé postele si dopřejte jednou týdně. O povlečení pečujte podle instrukcí na štítku – kdo jej může znát lépe, než jeho výrobce, že? Po vyprání ideálně na 60°C prádlo okamžitě vyndejte z pračky, aby nezatuchlo, a nechte jej vysušit. Žehlením zničíte i ty nejodolnější bakterie včetně těch střevních, které se mohou dostat do prádla obzvlášť v případě, kdy máte doma malé děti bez dostatečně zažitých hygienických návyků. Při skladování vypraného povlečení dejte přednost klasickému peřináči, papírové krabici či vakuovým pytlům před umělohmotnými boxy, kde hrozí vlhkost. A upřímně: zbavte se postelových přehozů. Roztoči je totiž milují.

Lůžkovinám dopřejte solárko
Víte, co si roztoč představí, když se řekne „den jako malovaný“? Teplotu 22 až 26 stupňů, vlhkost kolem 70 až 80 procent. V tom si ty potvůrky lebedí. Naopak nesnáší mráz, teploty nad 55°C, sluníčko, suchý vzduch a vlhkost pod 50 procent. Z toho vyplývá, že větrání peřin na slunci je dobrý tah, ale spíše odpoledne, kdy je vlhkost vzduchu nižší než po ránu. Podušky si nechte každé tři měsíce vyčistit v čistírně. Nebo si kupte pratelné či protiroztočové vyrobené ze speciálních vláken. Po roce se lůžkoviny doporučují nemilosrdně vyměnit za nové.

Dbejte také o denní údržbu. Každé ráno ideálně odstraně lůžkoviny z postele a nechte je volně provětrat. Pokud si příjemně strávenou noc neumíte vy nebo vaše děti představit bez plyšového medvídka, strčte ho jednou za půl roku na „odroztočovou“ kúru do mrazáku.

Doživotní matraci nebrat!
Dvaceti a víceletá záruka na matrace může na první pohled vypadat lákavě. Ve skutečnosti je to hlavně lákadlo pro roztoče. Popravdě, je to pro ně doslova výhra v loterii! Matrace by se totiž (a nejen kvůli roztočům) měla měnit alespoň každých osm let. V „ohrožení“ jsou zejména starší ročníky, které než aby matraci, na které spí už od 60. let, vyměnily, raději procedí něco ve smyslu „já už to na ní dožiju“ nebo „stejně bych si nezvykla“. Buďte neoblomní a babičce kupte něco čtivého o akarologii. Nebo víte, co? Rovnou jí kupte matraci novou.

Kromě toho, že nákupu správné matrace věnujete aspoň tolik času, co epizodě oblíbeného seriálu (že jo?!?), věnujte jí prosím i pravidelnou péči. Co to znamená? Základem je správné umístění na roštu, které jí umožní matraci dýchat oběma směry. Matraci alespoň jednou ročně větrejte. Pokud se nadměrně potíte (jako průměr se uvádí 0,5 litrů za noc) nebo jste po nemoci, matraci větrejte častěji. Jednoduše ji postavte ráno na balkón a vraťte se pro ni večer. A nezapomeňte – nejpozději po osmi letech vyměnit starou za novou!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 3,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...