14 rad, jak z citronu vymáčknout maximum pro vaši domácnost

Objevili jsme spoustu důvodů, díky kterým se citrón stane nejoblíbenějším ovocem vaší domácnosti! Podobně jako jedlá soda nebo ocet, citron pomůže vyčistit a vydesinfikovat prakticky cokoliv. A navíc jako jediný z této trojice voní;) 

citron_gif

Ať už bylo vaše první setkání s citrónem jakékoliv, garantujeme vám, že od teď to bude láska s velkým C!

pustit video

1. Osvěží ledničku

Citronovou šťávu vymačkejte na houbičku nebo vatový tampón a nechte několik hodin v lednici absorbovat pachy. Zároveň vyndejte z lednice všechno, co by mohlo mít na nepříjemný zápach ve vaší lednici vliv.;)

2. Aby zelenina a ovoce zůstala dlouho čerstvá

Některé druhy zeleniny a ovoce mají tendenci hnědnout. Příkladem budiž jablko, banán nebo avokádo. Účinnou prevencí je, když ovoce či zeleninu na řezu pokapete citrónem. Podobný trik funguje také u květáku, který při lehké tepelné úpravě zhnědne – opět jej před vařením stačí pokapat citrónovou šťávou.

3. Desinfikuje krájecí prkénka

Slouží až do morku dřeva, a tak se nedivte, že po čase místo libé vůně dřeva cítíte podivnou směsici masa, ryb, cibule a možná i dalších surovin, které přišly s prkénkem do styku. Pomůže rozkrojená půlka citrónu, kterou prkénko vydrhnete.

4. Přírodní deodorant pro odpadkáče

Koš na směsný odpad není to, co byste doma chtěli cítit. Pomohou slupky z citrusových plodů, které hoďte na dně koše. Opakujte podle potřeby.

5. Očistí ruce

Sbírání malin nebo ostružin zanechá na rukou nevzhledné skvrny, se kterými si mýdlo neporadí. Zkuste takovým prstům dopřát lázeň z citrónové šťávy, nechte chvíli působit a pak umyjte. Podobně pomůže zbavit vaše ruce zápachu po zpracování česneku, cibule nebo dalších aromatických surovin. Postup můžete několikrát podle potřeby zopakovat.

6. Univerzální domácí čistící pasta

Udělejte si vlastní ekologický a účinný výrobek smícháním jedlé sody a citronu, jejichž poměr můžete kombinovat podle požadované hustoty. Mimochodem, citron si velmi rozumí se sklem. Stačí na něj nanést pár kapek na houbičce a vyleštit. Pro větší plochy neváhejte šťávu citronu smíchat s vodou.

7. Prádlo vybělí

Vyměňte drahý prostředek na bělení skvrn na bázi chloru za neškodný a přitom stejně účinný citron. Stačí před praním namočit alespoň na 30 minut špinavé prádlo do vodní lázně s citronovou šťávou a jedlou sodou, a poté vyprat, jak jste zvyklí. Pro zvýšení efektu nechte prádlo sušit na přímém slunci.

8. Zázračný čistič nejen kovu

Překrojte citron, namočte jej do soli a vyčistěte s ním kovové plochy z nerezové oceli či měděné hrnce. Nejen, že odstraníte špínu, ale dodáte jim i nádherný lesk. Tuto pastu zkuste použít všude tam, kde jiné odstraňovače skvrn selhaly – ať už jde o mramor nebo oblečení.

9. Aby se rýže nelepila

Rýže, která se nalepí na okraj hrnce, je přesně to, co nechcete. Zkuste tuto fintu: k bublající rýži přidejte pár kapek citronu. Uvidíte, že umýt špinavý hrnec bude tentokrát hračka.

10. Do pračky na skvrny

Abyste zvýšili účinnost vašeho pracího prášku, přidejte během cyklu 1 hrnek citrónové šťávy. Citronová šťáva funguje jako přírodní odbarvovač bavlny a navíc zanechá vonící prádlo. Prádlo bude celkově zářivější a navíc zmizí i ty nepříjemný skvrny od potu. Doporučujeme vyzkoušet nejprve na várce bílého prádla.;)

11. Nepříjemný zápach spálenin z krb či kamen

Vůně a zvuk praskajícího dřeva působí jako balzám na sychravé zimní dny. Požitek může zkazit snad jen nepříjemný zápach spálenin, který se občas rozprostře kolem a působí asi stejně jako opice po vydařeném večírku. Stejně jako váš žaludek ocení vodu s vymačkaným citrónem, slupky ze stejného ovoce prospějí i vašemu krbu. Stačí jich pár hodit do kamen či krbu společně s dřevem.

12. Poradí si s kočkou

Kočičí zápach je pro někoho důvod, proč si kočičku nepořídit, pro někoho jiného jen drobný nedostatek milého společníka. Tento problém opět pomůže vyřešit citrón, který je známý neutralizovač pachu. Jednoduše jej rozkrojte a půlky řezem nahoru položte do mističky a umístěte volně do prostoru. S citrónem coby osvěžovačem vzduchu můžete různě experimentovat – zkuste položit slupky na topení nebo pár kapek citrónové šťávy povařit ve vodě. Vůně, která se teplem začne uvolňovat, je absolutně božská!

13. Vypudí hmyz

Jestli něco hmyzu opravdu vadí, tak je to kyselá vůně citronu. Zkuste na něj uplatnit stejný neutralizovač vzduchu z bodu č. 12.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...