Udělejte si v lednici systém. 8 dobře míněných rad

Správně uspořádaná lednice je nejen přehledná, ale i šetrná ke spotřebě energií. Sama někdy věci ukládám bez rozmyšlení, a proto jsem se rozhodla to změnit. Co do lednice nepatří? Jak rozdělit jednotlivé poličky? A jak potraviny ukládat? Odpovědi nejen na tyto otázky jsem pro sebe i pro vás shrnula do osmi přehledných bodů.

1. Co do ledničky nepatří

Asi každému je jasné, že do lednice nedáváme brambory, cibuli a česnek. Vhodné místo je někde ve sklepě, chladu a suchu. Pokud sklep nevlastníte, můžete tuto zeleninu skladovat i na balkóně nebo na nějakém chladnějším místě. Podobně jsou na tom i další druhy ovoce, např. meloun, banány, ananas, rajčata, které při teplotě nižší než 10°C, ztrácí svou chuť. A zapomenout byste měli i na čokoládu, která může při nižších teplotách hořknout.

2. Vyvarujte se přeplňování

Je zbytečné lednici přeplňovat, protože pak v ní necirkuluje vzduch, potraviny nejsou dostatečně ochlazované a můžou se zkazit. Proto se vyplatí investovat do větší lednice. Stejně neekonomické je dlouhé zírání do lednice - dveře lednice byste měli rychle a krátce, tepelné ztráty budou minimální. I proto se vyplatí mít v lednici pořádek, abyste věděli, kde co máte.

3. Tam, kde je největší chlad

V nejnižší polici najdete zpravidla prostor na zeleninu. Hned nad ním skladujte rychle se kazící potraviny, jako je syrové maso, ryby, drůbež. Dávejte pozor také na to, aby byly řádně odděleny od ostatních a nedošlo k jejich kontaminaci. Do police nad tím umístěte již hotové masné výrobky, jako jsou uzeniny, salámy a klobásky. Potraviny je dobré ukládat do speciálních potravinových boxů, vydrží pak déle čerstvé.

jak_spravne_skladovat_jidlo_v_lednici_navod_najdete_na_aukroblog

lednice |  nádoby na sýr |  máslenky |  dózy

4. Boxy zvýší přehlednost a uzavřou aroma

Asi v půlce lednice ukládejte sýry a mléčné výrobky. Aromatické sýry můžou být opět ve speciálních boxech. Ty zabrání především tomu, aby se jejich specifická vůně šířila dál lednicí.

5. Horní police je ideální na "hotovky"

Do nejvyšších polic ukládáme hotové pokrmy. Ještě než je do lednice uložíte, nechte je řádně vychladnout, jinak si zbytečně zvyšujeme účet za elektřinu. Nesnažte se tyto potraviny uchovávat zbytečně dlouho, protože ztrácí živiny i chuť.

6. Nejvyšší teplota je ve dveřích lednice

Úplně dole je vhodné místo pro mléko, džusy, minerálky, alkohol, včetně piva nebo bílého vína. O něco výš můžete mít otevřené konzervy a marmelády, také kečup a hořčici.
Nejvýše dejte vejce, máslo, margarín. Pozor na papírové obaly z vajec, riskujete přenos bakterií z obchodu. Raději vejce hned přendejte z obalů do míst určených v lednici.

7. Jak zabránit nepříjemným pachům?

Minimálně jednou za měsíc všechny potraviny vyndejte a lednici ukliďte. Lednici nechte vyvětrat a umístěte do ní pohlcovač pachů, který seženete v každé drogerii. Můžete zkusit i sklenici octa, která by si měla s pachy poradit. Odstraňujte pravidelně námrazu a led ze stěn ledničky teplou vodou s octem. Námraza snižuje výkonnost, ocet zase dezinfikuje.

8. A co mrazák?

Součástí lednice je i mrazák, takže ani ten neopomínejte. Pokud máte velký mrazák, předem si určete, co budete mít v kterém šuplíku. Nemíchejte např. zeleninu a maso dohromady. Pokud si koupíte více masa najednou, rozdělte jej na jednotlivé porce. Když si budete chtít udělat maso jen pro sebe, budete rádi, že nemusíte rozmrazovat celá dvě kila. Také si veškeré zpracované jídlo popište, po zmrazení už nemusíte poznat, o co jde.
Mrazák pravidelně odmrazujte, zejména pokud námraza dosáhne půl centimetru.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...