Jak odstranit zápach z pračky?

Ať už se potřebujete zbavit zápachu z pračky, nebo ji chcete vyčistit před prodejem, využijte naše tipy. Spotřebič bude vonět a bude opravdu čistý i zevnitř. Jaké metody využívají hospodyňky k dokonalému vyčištění pračky?

Nezapomínejte na prevenci

Ve chvíli, kdy se objeví zápach z pračky a vaše vyprané prádlo už nevoní po aviváži, je na čase pračku pořádně vyčistit. Lépe je však problémům předcházet a čištění provádět preventivně, nejlépe jednou do měsíce. Při dlouhodobém zanedbání údržby se v pračce začnou na ulpělé špíně množit bakterie, plísně a další mikroorganismy, které na vůni nepřidávají. Dbejte i na používání kvalitního pracího prášku nebo gelu, který se dokonale rozpustí.

Dokonalé vyčištění pračky se hodí i v případě, že ji chcete prodat na Aukru nebo jste si pořídili spotřebič z bazaru. Jak se zbavit i skryté špíny?

Praktické tipy pro čistou pračku

V pračce se může špína a vodní kámen usazovat na mnoha leckdy neviditelných místech. Následně se objeví zápach z pračky a může se zhoršit i kvalita praní. Využijte naše čisticí tipy:

  • Jednou za měsíc pusťte prázdnou pračku na 90stupňový program. Horká voda zničí všechny bakterie a pomůže udržet vnitřek pračky čistý. Pokud musíte do spotřebiče vložit prádlo, využijte program s vysokým stupněm teploty vody na vyprání hadrů a utěrek. Některé pračky mají dokonce speciální čisticí program, který můžete k prevenci vzniku zápachu využít.
  • Po vyprání nechávejte na pračce otevřená dvířka a povysunutou zásuvku na prášek a aviváž. Díky tomu vnitřek spotřebiče vyschne a zamezíte množení mikroorganismů. Zároveň tak ochráníte gumové těsnění dvířek a prodloužíte jeho životnost.
  • Gumové těsnění a jeho záhyby jednou za týden otřete vlhkým hadříkem. Zde se usazuje špína z pěny vzniklé během pracího cyklu, která může znečišťovat další prádlo.
  • Zaměřte se i na nádržku na prášek a aviváž – špinavou nádržku vyjměte z pračky a namočte do kbelíku s teplou vodou. Poté ji kartáčkem celou očistěte a po osušení vraťte na místo. Na obzvlášť odolné nečistoty můžete použít trochu jedlé sody, dejte ale pozor, abyste nepoškrábali povrch nádržky.

TIP: Nádržka jde skvěle vyčistit starým zubním kartáčkem. Co dalšího jím můžete vydrhnout? Přečtěte si více v článku 8 tipů, co s použitým zubním kartáčkem.

  • Alespoň jednou za čtvrt roku vyčistěte filtr pračky v horké vodě. Nachází se nejčastěji na přední straně přístroje úplně dole. Při jeho vyjímání odpojte spotřebič z elektrické sítě a mějte po ruce pár hadrů na podlahu. Po otevření filtru totiž často vyteče trocha vody. Z filtru odstraňte nečistoty a sítko propláchněte.
  • Péči vyžaduje i odtoková hadice – při jejím odpojování nezapomeňte uzavřít přívod vody ani odpojit pračku od elektřiny. Odinstalovanou hadici propláchněte horkou vodou od zbytků pracího prostředku a nečistot a následně ji namontujte zpět.
Foto: RODNAE Productions, Pexels

Jak na zápach z pračky? Využijte sílu přírody

Pro vyčištění pračky od vodního kamene stačí použít ocet. Tato levná a ekologická surovina najde uplatnění i jinde v koupelně, kde je potřeba zbavit se vodních skvrn a zatvrdlého vodního kamene. Ocet rozpouští vodní usazeniny a zároveň ničí nepříjemný zápach z pračky.

Stačí nalít půl litru octa do prázdného bubnu a spotřebič pustit na vyvářecí program. Stejných výsledků dosáhnete i s kyselinou citronovou – kyselé prostředí rozpouští vodní usazeniny z tvrdé vody. Během máchání můžete cyklus přerušit a pak jej spustit až po pár hodinách – horká voda zesiluje účinky octa a delší ponoření součástí pračky v roztoku zajistí jejich dokonalé vyčištění. Následně spusťte horký program ještě jednou, aby se pračka propláchla.

Zbavte se vodních usazenin

Pokud máte doma obzvlášť tvrdou vodu, můžete ke každému prádlu přilít do nádržky na aviváž trochu octa – vodu změkčí a na vůni prádla nebude mít vliv. Pomoct dokáže i soda na praní, která má také změkčující účinky. Přidejte jí trochu k pracímu prášku při každém praní.

Nejproblémovější je dlouhodobé praní na úsporné programy, které využívají jen nízkou teplotu (do 50 °C). Chladnější voda mikroorganismy nezabije a vlhké prostředí jim poskytuje ideální podmínky pro život. Pokud na nižší teploty perete i vy, nezapomeňte alespoň občas vyprat prádlo na vyšší teplotu nebo pračku častěji čistit pomocí vysokoteplotního programu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...