Trápí vás v zimě suchý vzduch? Nemusí!

Trpíte dýchacími obtížemi, pálením očí nebo únavou? Možná máte doma či v práci příliš suchý vzduch. Topná sezóna v kombinaci s nedostatkem větrání mu docela prospívá. A my vám teď poradíme, jak s ním můžete efektivně bojovat. 

Jaká vlhkost vzduchu je správná? 

Univerzální odpověď na tuto otázku nenajdete. Sami jste si ale možná všimli, že v zimních měsících, se vlhkost vzduchu snižuje. A s tím souvisí i nepříjemné potíže jako je chronická rýma, zánět nosohltanu, popraskané rty, podrážděná pokožka, pálení očí či únava. To vše může být důsledkem toho, že vlhkost vzduchu u vás doma či v kanceláři poklesla na 20 procent. Ideální by bylo, kdyby byla o minimálně o 25 procent vyšší. V letní sezóně by se pak vlhkost vzduchu měla pohybovat okolo 40 - 55 procent.

Je-li vlhkost vzduchu vyšší, pravděpodobně bojujete se zarosenými okny, plísní, či dokonce alergiemi.

Pokud chcete průměrnou vlhkost vzduchu měřit i jinak než jen vlastními pocity:), pomůže vám v tom vlhkoměr:

meric_vlhkosti_vzduchu_velky_vyber_na_aukro

vlhkoměry

První pomoc: odpařovače

Nemáte-li po ruce elektrický zvlhčovač, určitě najdete ručník, který stačí namočit a pověsit přes teplé topení. Stejnou službu vám splní i sušák se schnoucím prádlem. Když si potrpíte na estetiku, přijdou vhod keramické odpařovače vody nebo obyčejné keramické misky. Jejich výhodou je, že do nich můžete kápnout trochu éterického oleje. Vhodné jsou citrusové vůně nebo eukalyptus, které zlepší vaše dýchání pokud zrovna bojujete s kašlem, rýmou či ucpaným nosem. Zvýšit vlhkost vzduchu v místnosti vám pomohou i rostliny, které mohou mít navíc i jiné blahodárné účinky - více jsme o nich psali v tomto článku.

zvlhcovac_vzduchu_velky_vyber_na_aukro

odpařovače | misky

Elektrické zvlhčovače

Trápí-li vás nízká vlhkost vzduchu dlouhodobě, měli byste podívat po elektrickém zvlhčovači vzduchu. K mání je jich opravdu hodně - koupíte je od pár set po několik tisíc. Kromě cen byste při nákupu měli zvážit i to, jaký způsob zvlhčování vám vyhovuje nejvíc a jak velký výkon potřebujete - jinými slovy, jak velká je místnost, ve které potřebujete zvlhčit vzduch. Sledovat byste při nákupu měli ale i hlučnost, možnost přidat aroma olej, pokud je pro vás tato funkce zajímavá, nebo třeba LED podsvícení zvlhčovače.

odparovac_vzduchu_velky_vyber_na_aukro

ultrazvukové zvlhčovačeparní zvlhčovače 

1. Ultrazvukové zvlhčovače

Jak funguje: dokážou vodu "rozbít" na mikročástečky, ze kterých se pak tvoří pára.

Z dlouhodobého hlediska jsou rozhodně nejlepší - díky nízkým provozním nákladům se vám vyšší pořizovací investice brzy vrátí. Velkým plusem je, že v podstatě zapnete a už zvlhčujete. Hlídat si musíte usazování vodního kamene, tomu byste měli předejít dokupování demineralizačních patron. To je nezbytné hlavně, když máte doma či v kanceláři tvrdou vodu.

2. Ostatní zvhlčovače vzduchu

Diskové zvlhčovače vzduchu

Jak funguje: voda se odpařuje pomocí rotace disků. Ventilátor pak tlačí vlhkost do vzduchu. Jsou sice o něco pomalejší než ultrazvukové ale zase vám zajistí přirozenou vlhkost vzduchu. Tu si navíc můžete zpříjemnit přidání aroma oleje přímo do zvlhčovače.

Zvlhčovače vzduchu s filtračními kazetami

Jak funguje: speciální filtrační kazety nasávají vodu, která se pak odpařuje a ventilátorem je hnána ven. Fungují podobně jako diskové zvlhčovače s tím rozdílem, že musíte dokupovat filtrační kazety.

Zvlhčovače vzduchu na principu horké páry

Jak funguje: podobně jako rychlovarná konvice se pára vytváří pomocí topného tělíska.
Díky horké páře dokážou spolehlivě ničit bakterie. Ne každému je taková pára příjemná, navíc se připravte na vyšší hlučnost přístroje.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...