KPZ skutečného gentlemana. Co nesmí chybět?

V dnešní době to je s gentlemany na štíru. Poslední gentleman byl podle Peroutky Hitler. Tedy alespoň to tak říká Miloš Zeman, který to viděl napsáno vlevo dole. Nebo vpravo?

Ať už je to jak chce, tak současná doba gentlemanům nepřeje. Gentlemanství se nenosí. Primární zájem dnešních mužů jsou oni sami. Pokud bychom na to nahlédli optikou současnosti, tak dnešní gentleman nosí tričko do véčka, chodí do posilovny, geluje si vlasy a večer sleduje v televizi fotbal s lahváčem v ruce. Ona pozornost k ženám, kterou se gentlemani mohli honosit končí a padá s tím, že muž občas ženu vyvenčí do kina nebo do restaurace na večeři.

Společenské chování dnešních gentlemanů není taktéž příliš příkladné. Kdo dneska nabídne v restauraci dámě židli, aby se posadila? Kdo ji pomůže obléknout kabát? Posledním závanem starých časů gentlemanství je, že muž zatáhne za ženu v restauraci večeři.

Pokud opustíme od společenského chování, tak zjistíme, že gentlemani nevymřeli. Akorát už se jim neříká gentlemani, ale hipsteři. Tedy alespoň podle vzezření.

Hipster je převlečený gentleman

Pojďme se na to podívat trochu blíže. Základní výbava gentlemana ze staré školy byla tabatěrkahřebínek v klopě na ulíznutí patky, nějaká parádní vycházková hůl, cylindr a takové ty parádní hodinky na řetízku do kapsy. Samozřejmě nesměl chybět knírek.

To je obraz klasického gentlemana z minulosti.

No a teď se podívejme do současnosti. Tabatěrka je hipsterská povinnost. Pokud tedy kouří. Vždyť vytáhnout máčko ze stylové zdobené tabatěrky, to se jednomu hned lépe kouří. Určitě i rakovina pochopí tu hustou imidž a udeří až později.

Hřebínek v kapse košile na ulíznutí vlasů, to taktéž nemůže hipsterům chybět. Ti jej mohou použít rovněž i na úpravu vousů.

Vycházková hůl, to je samozřejmě individuální, ale je poměrně jisté, že v hipsterské komunitě má budoucnost stejně jako kšandy nebe velké kulaté brýle s kulatou obroučkou. Hodinky na řetízku rovněž čekají na svůj velký návrat na výsluní. Jediné, co se u hipsterů nechytne, tak je cylindr, neboť ten by jim pokazil naaranžovaný účes, který má vypadat maximálně ležérně a nedbale, ač jeho úprava trvala dva dny a dvě noci.

Gentlemani možná pomalu vymřeli, ale odkaz, který tu zanechali, žije dál. Alespoň, co se týče výbavy a vizáže.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...