Umístění televizoru má svá pravidla. Znáte je?

Taky vás nová seriálová sezona nadchla natolik, že jste se rozhodli pořídit si novou televizi? Ať už je váš důvod jakýkoliv, vyplatí se znát pár pravidel, které vám ušetří bolest za krkem a další nepříjemnosti. 

Televize je bez debat dalším členem rodiny. Také proto dlouho panoval názor, že by obrazovka měla být viditelná nejen z obývacího pokoje, ale i z jídelny. V dnešní době je trendem dominanci televize trochu potlačit. Aby v obývacím pokoji nehrála hlavní roli, měli byste její přítomnost „vyvážit“ knihovnou, poličkami s dekoracemi či rodinným krbem.

Důvodů, proč byste o umístění televize měli přemýšlet už při pořizování nového bydlení, je ale víc:

  • Televize v žádném případě nepatří naproti oknu. Obrazovku umístěte alespoň kolmo ke zdroji denního světla. To platí i pro jiné zdroje světla - stěna za televizí by měla být osvětlená pouze nepřímo.
  • Televizní přístroj něco váží (obzvlášť ty plazmové). To je důležité brát v potaz při umístění televize - ať už na zeď nebo TV stolek, jehož nosnost je omezená.
  • Pozadí, na kterém je umístěná televize, by mělo být spíš decentní.

Teď už tušíte, kam televizi umístíte. Další otázkou je "jak"?

Klasika: televizní stolek 
TV stolek nebo skříňka je nejjednodušší řešení. Běžně mívá tento kus nábytku výšku kolem 50 cm, nosnost se může lišit, proto ji určitě porovnejte s hmotností vaší televize. Výhoda této „líné“ varianty je v tom, že televizi přinesete, postavíte, kabely schováte za TV stolek a koukáte.

TV_stolek

S TV skříňkou získat i malý úložný prostor pro příslušenství k televizi.

Trendy: jako krásný obrázek  
Oproti tomu pevné umístění na zeď nebo TV držák zabudovaný do zdi je testem vašeho kutilského nadání. O to efektivněji ale vypadá finální výsledek. Nástěnný otočný držák či konzole vám umožní natáčet obrazovku do různých směrů – třeba ke zmíněnému jídelnímu koutu. Na co si dát před koupí držáku pozor? Aby nebyl příliš masivní a zpoza obrazovky nevyčuhoval, což hrozí právě při nákupu kloubového držáku. Druhým kritériem je, aby byl váš přijímač kompatibilní s daným držákem.

Oříškem často bývají kabely, které budete muset schovat, jinak by „kouzlo“ s volně umístěnou obrazovkou na zdi nezafungovalo. Za televizorem by dále měla být napájecí zásuvka a dále zásuvka pro anténní výstup a kabely HDMI či SCART.

TV_drzak

Některé TV držáky si poradí i s kabely, aniž byste museli bouchat do zdi.

Správná vzdálenost televizoru od místa sezení
Z jaké vzdálenosti by se měla sledovat televize? U LCD, LED nebo plazmy by vzdálenost měla odpovídat trojnásobku úhlopříčky obrazovky. Zároveň platí pravidlo, že čím vyšší kvalita rozlišení (HD), tím kratší může být vzdálenost od místa, z něhož obrazovku sledujeme.

Střed obrazovky by měl být ve výšce vašich očí. Pozor – záleží, jestli při koukání na oblíbený program nejčastěji sedíte na pohovce nebo na zemi!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (8 hlasů, průměr: 3,63 z celkem 5 hlasů)
Loading...