Kalendář správců domů a bytů na rok 2016

Patříte mezi odvážlivce, kteří si na svá bedra vzali správu domu? Možná by se vám v záplavě všech těch kalendářů Pirelli, s kočičkami nebo recepty mohl hodit jeden takový praktický. Pro Aukroblog jej sestavil Leoš Konečný z firmy Team Silver, která patří v této oblasti mezi opravdové profíky. 

Pokud jste toho názoru, že starost o dům vyžaduje čas a odbornost, myslíte si to správně. Navíc každý dům má svá specifika, která se často odvíjejí od toho, zda se jedná o  panelový dům, starou zástavbu, novostavbu či komerční objekt. Pokud si na to sami ani s naším kalendářem netroufáte, určitě se nebojte svěřit vše do péče některé z odborných firem na správu a údržbu. Od toho tu jsou!

Správcovský kalendář

Leden – Veškerá činnost se soustředí na účetnictví – je to období účetních závěrek a vyúčtování služeb od dodavatelů. V tuto dobu je zapotřebí tedy provést odečty všech měřidel. Nezapomeňte také odečíst hlavní (patní) vodoměr! A také začíná nový rok – máte opravdu Váš objekt dobře pojištěn? Pokud ne, leden je ideální k uzavření pojištění a to nejen celého domu ale i případně samostatných bytových jednotek.

Únor – Nejvhodnější období na provedení revize všech elektrických rozvodů. Revize se provádí 1 x za pět let.

Březen – 1 x za 3 měsíce se provádí odborná prohlídka výtahu, odborná zkouška 1 x za 3 roky a inspekce 1 x za 6 let. Nezapomeňte alespoň jednou za tři měsíce zkontrolovat katastr nemovitostí, zda neproběhly nějaké změny, nebo zda není na některou jednotku vyhlášena exekuce – v případě dlužných částek ve fondu a službách se tyto potom těžko vymáhají.

Duben – Povinnou výbavou objektu je také hasící zařízení, ať už hasící přístroj nebo hydrant, který vyžaduje revizi jednou ročně.

Květen – Pomalu nám končí topná sezóna, ale kontrolu si ponechme na letní měsíce. Nechte si zkontrolovat revizi vstupních dveří, zda je v pořádku hlavní vstupní zámek a odpovídá platné vyhlášce.

Červen – Skončila nám topná sezóna a nastal čas nechat zkontrolovat plynovou kotelnu (pokud ji samozřejmě máte). Kontrola kotelny se provádí 1 x za rok a revize 1 x za 3 roky. Školení topiče NTL kotelny se provádí 1 x za 5 let. Nezapomeňte opět na odbornou prohlídku výtahu.

Červenec – Období dovolených a přišel čas zkontrolovat plynové rozvody – kontrola se provádí 1 x rok a revize 1 x za 3 roky. Doporučuji si také rovnou nechat vyčistit plynová zařízení (karmy, wawky, apod.)

Srpen – Okurková sezóna, tak proč si nezkontrolovat hromosvod? Víte, že pravidelná vizuální kontrola se provádí 1 x za 2 roky a revize 1 x za 5 let? A opět zkontrolujte katastr, exekutor nikdy nemá okurkovou sezónu. Doporučuji rovněž objednat čištění garáží.

Září – Je čas před zimou zkontrolovat střechu, zda nám nepopraskaly tašky, případně není poškozen povrch střešní krytiny. A co vlastně naše kanalizace? Už jste kontrolovali hlavní svod kanalizace? Že ne? Nejvyšší čas provést kamerovou zkoušku a vyčištění – není to sice povinné ale aspoň vám to bude dobře odtékat. Doporučuji rovněž vyčistit okapy od případných nečistot.

Říjen – A je to tady, než začnete topit je zapotřebí zkontrolovat komíny. Povinnost provést čištění a kontrolu spalinových cest máte 1 x za rok.

Listopad – Tak a většinu důležitých kontrol a revizí máme za sebou, je čas chystat výroční shromáždění vlastníků nebo členů družstva. Nezapomeňte, že při hlasování je nejlepší co nejvyšší účast, proto do pozvánky přidejte i plnou moc, pro ty, kteří se případně nebudou moci zúčastnit.

Prosinec – Nezapomeňte dát do kupy všechny účty a faktury, aby opět v lednu bylo vše nachystáno na účetní závěrku. A užívejte v klidu sváteční čas.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...