Útulné bydlení: Spojte starožitný nábytek s moderním stylem domova

Trendy hlásají čím dál minimalističtější styl nábytku i vybavení domácnosti. Co si ale počít, pokud máte zálibu ve starožitnostech nebo vlastníte historický a srdeční kus nábytku po babičce? Zkombinujte modernu s klasikou a vytvořte si vlastní styl.

Ať krása starožitností nezanikne v chaosu

Starožitný a moderní nábytek mohou jít dobře dohromady, musíte se však držet hesla „méně je více“. Starožitné křeslo či stůl potřebují trochu prostoru, aby mohla jejich krása vyniknout. Jaké jsou základní tipy pro sladění stylů?

Moderna a historie – respektujte, přemýšlejte a nepřeplácejte

Následující pravidla vám pomohou udržet čistou kombinaci dvou stylů, ve které se vám bude dobře bydlet.

  • Předem si promyslete, nakreslete a navrhněte rozmístění nábytku v pokoji. Dbejte na zachování vzdušnosti a dostatku prostoru pro pohyb. Rozmyslete si barevné schéma a použití podobných materiálů a snažte se ideu dodržet.
  • Velké plochy by měly mít světlou barvu – dosáhnete tak dojmu většího prostoru. Tmavé odstíny by se měly objevit jen na dekoracích či menším vybavení. Nikdy nešlápnete vedle s jemnými pastelovými odstíny. Dřevěný historický nábytek vypadá skvěle v pokojích s parketami či dřevěnou podlahou (nebo alespoň s její imitací).
Foto: Вахтбович Максим, Pexels
  • Ke starožitnému nábytku musíte přistupovat s citem. Respektujte jeho velikost, tvar, barvu a další parametry. Vnímejte jej jako solitérní kus, vystavte jej na odiv a neschovávejte ho pod hromadou nepořádku. Čím je nábytek zdobnější, tím spíše by kolem něj měl být „optický klid“ (bez rušení pestrými barvami, bez hromady dekorací a dalšího nábytku).
  • Modernější nábytek rozestavte tak, aby starožitný kus nezastiňoval. Snažte se o stejné barevné ladění (moderní nábytek seženete v různých odstínech snáze). Nábytek z moderní doby by měl být tvarově jednodušší a méně zdobný, aby starožitnosti nepřebíral pozornost. Bez problémů historii zkombinujete třeba s jednoduchým skandinávským stylem.
  • Máte rádi starožitný nábytek z různých období či slohů? Nepoužívejte vše v jedné místnosti, způsobili byste designový chaos. Jestliže se svých oblíbených kusů nechcete vzdát, použijte v jedné místnosti nábytek jen z jednoho slohu.
  • Bojíte se příliš výrazného starožitného nábytku? Pak vyzdobte svůj domov jen dekoracemi z minulosti a u velkého nábytku použijte současný styl. Skvěle v moderním domově vypadají lampy, zdobné koberce, vázy, obrazy či tapety nebo potahy z dob minulých.

Tipy pro umístění starožitného nábytku

Kombinací moderny a historie můžete dosáhnout zajímavého kontrastu a osobitého stylu domova. Vyzkoušejte naše tipy.

Obývací pokoj

Do rohu obývacího pokoje se perfektně hodí starožitné křeslo či výrazný ušák. Nejlépe vynikne v blízkosti knihovny a jednoduché lampy na čtení. Můžete jej umístit i do ložnice, dejte však pozor, aby se z něj nestal němý sluha na oblečení.

Foto: Charlotte May, Pexels

Jídelna

Pokud máte doma více prostoru, pořiďte si starožitný stůl. Můžete u něj snídat na starožitných i moderních židlích. Jestliže se nebojíte výrazného interiéru, zakupte ke stolu každou židli jinou (můžete je sladit třeba jen barevně, nebo klidně vůbec). Ke stolování pak použijte jednoduché bílé, šedé nebo pastelové nádobí.

Ložnice

Skvěle vypadá historická postel s nočními stolky nebo starožitná skříň na šaty. Velkou šatní skříň pak můžete doplnit starožitnou komodou či klasickým „peřiňákem“, do kterého lze kromě lůžkovin uschovat třeba sezónní oblečení nebo dětské hračky.

Pracovna

V pracovně by milovníkům historie neměl chybět bytelný starožitný stůl. Snažte se na něm udržet pořádek a klidně ho doplňte umírněnou moderní lampou nebo vintage rámečky na fotografie.

Koupelna

Do větších koupelen můžete sehnat starožitnou skříňku na koupelnové nezbytnosti či ručníky. U těch menších si snadno pomůžete historickým zrcadlem ve zdobném rámu, které místnost navíc opticky zvětší.

Osvětlení

Kromě zmíněných stojacích lamp či menších lampiček dotvářejících atmosféru můžete vsadit také na křišťálový lustr, který vašemu domovu dodá punc noblesy. Pak ale do místnosti umisťujte další starožitnosti jen umírněně.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,75 z celkem 5 hlasů)
Loading...