Kublanka: Slané tyčinky grissini

Jedlé dárky mají jednu obrovskou nevýhodu: většinou je sníte dřív, než je stačíte zabalit! Třeba jako tyto křupavé grissini od foodblogerů Kublanka

Každý rok se snažíme našim sousedům připravit nějaký ten drobný dárek v podobě něčeho na zub. Přeci jen dvě malé divoké děti, cholerický otec a k tomu zlobivá Blanka, prostě máme za celý rok co žehlit. Jeden rok to byl například griliáš, jindy čokoládové pralinky a loni grissini. A právě grissini slavily největší úspěch, jelikož je to nesladká pochutina a jak jistě sami víte, sladkého má o Vánocích každý za chvilku plné zuby. Italské grissini jsou ideální v tom, že se dají krásně chroupat k vínu, pivu, u televize či u knížky a především obdarovanému vydrží klidně až do Silvestra. Zkuste si upéct tradiční italské tyčinky a uvidíte, že jednu várku si určitě připravíte i sami pro sebe a možná na kamarády ani nezbyde.

1_grissini

Ingredience
250 g hladké mouky + na pomoučení
10 g čerstvého droždí
150 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
¾ lžičky soli
1 lžíce najemno nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu

Postup
Do mísy si prosejeme hladkou mouku, kterou dobře promícháme se solí a nasekaným rozmarýnem. Ve vlažné vodě si rozmícháme droždí. Jakmile se na hladině začnou tvořit bublinky (cca 5 minut), přilijeme k drožďové směsi olivový olej a za postupného přilévání k hladké mouce vypracujeme hladké a vláčné těsto. Z vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme do mísy, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme ji kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).

Troubu si předehřejeme na 230 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme z něj obdélník o tloušťce 5 mm. Hladkým rádýlkem ho rozkrájíme na 5 mm silné proužky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je potravinářskou fólií a necháme je 30 minut kynout při pokojové teplotě. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-15 minut). Správně upečené grissini musí při rozlomení křupnout. Upečené grissini necháme vychladnout na mřížce.

3_grissini

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...