Starožitné hodinky – historie a zajímavosti dárku s opravdovou hodnotou

Možná si ještě vzpomenete na doby, kdy byly hodinky běžně darovány k významné životní události, často k ukončení studia nebo jako pozornost k novému zaměstnání. I dnes se těší hodinky velké oblibě a v mnoha rodinách se dědí z generace na generaci. Jaká je historie tohoto praktického šperku a které značky starožitných hodinek stále hrají prim?

Starožitné hodinky v mnoha variantách

Ať už chcete udělat radost sobě, nebo obnovit tradici obdarování hodinkami, nemusíte sahat jen po nejnovějších kouscích. Zatímco dnes jsou nejvyhledávanějšími hodinkami moderní „chytré“ typy, které lze propojit s telefonem, v historii měly hlavní slovo kapesní a náramkové měřiče času. Dodnes mají některé modely vysokou hodnotu, proto se hodí nejen jako dárek, ale také jako investice.

Nejdražší starožitné hodinky světa

Nejdražší starožitné hodinky jsou ceněny na 30 milionů dolarů. V roce 1783 je pro Marii Antoinettu vyrobil Abraham-Louis Breguet, mistr a inovátor hodinářského řemesla. Mezi jeho zákazníky patřil i ruský car Mikuláš I. nebo Napoleon. V roce 1810 pak vyrobil úplně první náramkové hodinky.

Hodinky pro Marii Antoinettu jsou průhledné, mají automatické natahování, ukazují nebeský čas a věčný kalendář a přinesly spoustu dalších novinek. Vyrobit takto složitý strojek však trvalo více než 30 let – sama královna byla během doby výroby popravena a dokončení se nedočkal ani jejich vynálezce. Poslední 4 roky práce na hodinkách dokončila dílna pod vedením mistrova syna. Dnes je můžete obdivovat v jeruzalémském Muzeu islámského umění (Museum of Islamic Art) v Dauhá.

Nejdražší starožitné hodinky – měřič času pro Marii Antoinettu – trvalo vyrobit přes 30 let. Foto: Michael.vainshtein, Wikimedia Commons

Od 19. století jsou hodinky dostupnější

Ruční hodinářskou práci v polovině 19. století částečně nahradila tovární výroba. Dříve nedostupné hodinky se stávaly levnějšími a spolehlivějšími, takže si je mohlo dopřát stále více lidí, zejména ti, kteří s přesným časem pracovali – pracovníci pošty, železnice, vojenští představitelé a další. Hodinky se považují také za symbol sociálního postavení, a to i v dnešní době. Často se o nich říká, že je to jeden z mála šperků, kterými se mohou zdobit i muži.

Zajímavost: Kromě kapesních hodinek se v minulosti objevovaly i závěsné hodinky na řetízku, které se podobaly náhrdelníku, či drobné prstenové hodinky.

Po první světové válce začaly rychle přebírat vládu moderní náramkové hodinky, které přes 200 let oblíbený kapesní typ vytlačily z trhu. Od 50. let pak hodinky disponují automatickým natahováním díky rotoru natahujícímu pero pomocí pohybu ruky. Náramkové hodinky získaly mezi lidmi na oblibě pro svou praktičnost, drobnější rozměry a lepší odolnost proti otřesům.

Zajímavost: Mezi nejznámější české výrobky patří hodinky PRIM. Ty se „narodily“ v Novém Městě nad Metují, kde se podnik Chronotechna začal v 50. letech zabývat výrobou kapesních a náramkových hodinek. Tehdy unikátní výroba přinesla první československý prototyp náramkových hodinek s označením Spartak. V roce 1957 pak začala sériová výroba náramkových hodinek již pod značkou PRIM. Čechy, Slováky i zahraniční majitele si dodnes získávají svou spolehlivostí a klasickým vzhledem. Chcete i vy vlastnit „primky“? Na Aukru seženete náramkové i kapesní hodinky PRIM za výhodnou cenu.

Chcete-li si legendární hodinky PRIM prohlédnout na vlastní oči, navštivte hodinářskou expozici v Městském muzeu v Novém Městě nad Metují. Objevíte tam nejen spartaky, ale také vojenské speciály PRIM Orlík či největší funkční náramkové hodinky značky PRIM.

Foto: Mat Brown, Pexels

Moderní doba hodinek

Dalším důležitým mezníkem je ovládnutí quartzového systému v roce 1969, za jehož objev si připisují zásluhy Švýcaři. První křemenné hodinky s displejem však na trh uvedla japonská společnost Seiko. Digitální boom však poměrně brzy pominul a na trhu se prosadily elektronické hodinky s klasickými ručičkami. Moderní hodinky jsou pak řízeny rádiovou či GPS synchronizací. V 21. století se pak objevily chytré hodinky, které jsou spíše než obdivuhodným hodinářským počinem minipočítačem propojeným se smartphonem.

Klasické hodinky mají místo i v současnosti

Všudypřítomné moderní technologie však lidi od původních mechanických strojků neodradily, dnes se ke klasickým hodinkám uchylují čím dál častěji. Muži je nosí jako odznak svého postavení a někteří by se dali považovat za dychtivé sběratele. Ženy pak více upřednostňují praktickou část měřiče času, záleží jim však i na elegantním vzhledu. Samostatnou kapitolou jsou hodinářští nadšenci, kteří modernější nebo starožitné hodinky sbírají pro jejich krásu.

Klasické hodinky tedy určitě nepatří do propadliště dějin. Detailní a pečlivá ruční práce mistrů hodinářů si stále zasluhuje obdiv. Pokud byste chtěli vlastnit kousek historie i vy, navštivte Aukro.cz, kde můžete sběratelské hodinky sehnat za výhodnou aukční cenu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...