Jak vybrat luxusní hodinky jako dárek?

Hodinky jsou krásným osobním dárkem nejen pod stromeček. Jak je ale vybrat, aby nejen slušely, ale i odrážely osobnost majitele? Při výběru luxusních hodinek byste měli sledovat také kvalitu jejich provedení a rozsah funkcí.

Luxusní hodinky pro pány i pro dámy

Základním posláním hodinek je samozřejmě informovat svého majitele o přesném čase. Zároveň ale představují módní doplněk, proto byste při jejich výběru měli myslet i na vkus obdarovávaného. Zejména u mužů bývají hodinky často jediným šperkem, kterým se nositel zdobí.

Luxusní pánské hodinky bývají mohutnější než ty dámské. Hodinky pro dámy jsou drobnější, jemnější a více zdobené, například drahými kameny. V každém případě by hodinky měly odrážet charakter a vkus osobnosti, která je bude nosit. Podle čeho luxusní hodinky vybírat?

Materiál hodinek ovlivňuje cenu i životnost

Při výběru hodinek se zaměřte hlavně na kvalitu provedení pouzdra, skla a pásku.

Pouzdro

Pouzdra luxusních hodinek se vyrábějí z materiálů, které mají různé vlastnosti. Můžete tak pořídit hodinky z ocele, z bílého či růžového zlata, titanu či platiny. Ocel se nejčastěji používá při výrobě pánských hodinek, je odolnější, ale má vyšší hmotnost. Pouzdra hodinek pro dámy jsou pak nejčastěji ze zlata, ty nejzdobnější obsahují i diamanty nebo jiné drahé kameny. Titan pak vykazuje vysokou odolnost proti poškrábání, hodinky z něj jsou velice lehké a vhodné pro alergiky.

Sklo

Různé typy skel poskytnou hodinkám různý stupeň ochrany proti škrábancům. Nejodolnější je safírové sklo, které lze poškrábat jen diamantem. Mají-li hodinky sloužit především jako doplněk pro společenské akce, kde jim nehrozí žádná újma, postačí sklíčko minerální. To nejběžnější, křemíkové představuje dobrý poměr kvality a ceny. Antireflexní úprava hodinkového skla pak eleminuje tvorbu odlesků na jeho povrchu.

Pásek

Pásky luxusních hodinek bývají nejčastěji kovové nebo kožené. Kovový pásek je těžší, nemusíte mu ale poskytovat žádnou speciální péči. O kožený pásek se musíte starat, aby vypadal stále pěkně a nezačal se lámat či loupat.

Hodinový strojek – srdce hodinek

Nejobvyklejší jsou hodinky s quartzovým strojkem, které jsou dokonale přesné. S lithiovou baterií budou hodinky fungovat bez její výměny až 7 let. Existují i hodinky se strojkem na solární pohon nebo se strojkem mechanickým, který je potřeba pravidelně natahovat.

Foto: HuntersRace, Unsplash

Speciální funkce luxusních hodinek

Kromě času můžete z některých hodinek vyčíst i den v týdnu či datum. Sportovní hodinky nabízejí i funkci stopek, kompasu, osvětlení či měření rychlosti pohybu. Voděodolné provedení pak ocení hlavně sportovci.

Jak vybrat luxusní hodinky jako dárek?

Vybíráte-li hodinky jako dárek, zohledněte při výběru osobnost obdarovávaného – jaký je její životní styl, jaké má zájmy a vkus? Pro extravagantní osobu můžete vybírat mezi nápadnými hodinkami, které budou přitahovat pozornost. Jiní pak dávají přednost jednoduché klasice, která se bude hodit ke každému kousku z jejich šatníku. Popřemýšlejte i nad oblíbenými barvami a materiály a nad požadovanou odolností hodinek. Inspiraci pro výběr pánských i dámských luxusních hodinek najdete níže.

Pro lva či lvici salónů

Hodinky pro společenské události mohou být kryté minerálním sklem, které je méně odolné proti poškrábání. Důležitější je vzhled pouzdra a pásku, ty by měly působit jednoduše i zdobně zároveň – k obleku a kostýmku se skvěle hodí kožené provedení pásku.

Pro sportovního nadšence

Lehké a odolné pouzdro z titanu nebo karbonu vás nebude na ruce tížit ani při sportování. Odolné safírové sklo pak vydrží i pád a hodinky dokonale ochrání. Luxusní sportovní hodinky se většinou vyrábějí ve vodotěsném provedení. Hodí se i pro pracující ve venkovním prostředí nebo fyzicky aktivní muže a ženy.

Foto: Marta Branco, Pexels

Pro první dámu vašeho srdce

Jemné duše určitě ocení drobnější hodinky v pastelových barvách s nenápadnými drahokamy. Ženy, kterých je všude plno, se pak rády blýsknou výraznými hodinkami, ať už co do barvy, nebo provedení. Pozornost přitáhnou i hodinky zvláštního tvaru či s neobvyklým motivem.

Oblíbené jsou i luxusní dámské hodinky v klasickém stylu – elegantní tvar a zlaté nebo stříbrné pouzdro, které bude ladit s nošenými šperky. Pokud netušíte, jaké hodinky vybrat, pořádně si prohlédněte ženiny nejoblíbenější šperky, které vás zajisté inspirují.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (5 hlasů, průměr: 4,80 z celkem 5 hlasů)
Loading...