Výbavu prvňáčka určuje škola, vy zase rozpočet

Seznam věcí do první třídy stejně jako pocity budoucích prvňáčků se za posledních dvacet let moc nezměnily. Jediné, co si při pořizování výbavy pro školáka musíte pohlídat, je rodinný rozpočet. 

Při psaní tohoto článku jsem s nostalgií zavzpomínala, jaké to bylo, když jsem před dvaceti lety nastupovala do první třídy. Byly to poslední prázdniny před usednutím do školních lavic a k červencovým narozeninám jsem místo vymodlené děsně drahé barbíny od Mattela dostala aktovku s krtečkem, pytlík na papuče, penál a příslib, že panenku dostanu za první vysvědčení. Až do konce srpna jsem tak nadšeně trénovala nošení aktovky, hledala tu nejlepší kombinaci pro rozmístění věcí v penálu a nacvičovala kotouly v dnes už legendární kombinaci modrých kraťasů a sněhobílých jarmilek. Nemohla jsem se dočkat září. Tenkrát jsem ovšem netušila, že se za pár let se naopak nebudu moci dočkat prázdnin:).

Takový příběh si v drobných obměnách prožil každý z nás a zřejmě čeká i vaši ratolest. S povinnou výbavou do první třídy je to trochu jiné. Ne, že by se tehdejší školní výbava od té dnešní tolik lišila. Seznam je pořád stejný. Zato výběr je čím dál větší a s ním naštěstí i rozptyl cen, za které můžete školáka vybavit. Pozor: finální podoba pomůcek se může v každé škole trochu lišit. Já jsem pro vás vybrala věci, jejichž nákupu se opravdu nevyhnete:

1) Batoh nebo aktovka
Tato položka je základním stavebním kamenem každého prvňáka. Tady jde všechna legrace stranou a výběru batohu či aktovky věnujte maximální úsilí i finance. Správný batoh má mít dobře tvarovaná a vyztužená záda, široké popruhy a dostatečný počet kapes. Batoh by měl být co nejlehčí, a zároveň dostatečně pevný, aby unesl, co je potřeba. Při výběru je dobré nechat malého školáka, aby si vybral motiv, jaký je mu nejbližší.

batohy_aktovky

Brašnu na Aukru pořídíte přibližně od 300 Kč do 4 000 Kč. Ten druhý případ je sice zákeřným útokem na vaši peněženku, ale alespoň ušetříte váš drahocenný čas. Často se totiž jedná o set, který zahrnuje vedle tašky i penál, pouzdro, peněženku či třeba pytlík na přezůvky.

batohy a aktovky 

2) Penál
Penál je nedílnou součástí aktovky a stejně jako v jejím případě, nechte vašeho prvňáčka, aby si vybral, jaký se mu líbí. Alespoň budete mít jistotu, že jej bude pyšně vystavovat na lavici. Doporučují se penály vícepatrové, protože psacích pomůcek bude čím dál víc a v malém pouzdře by mohl vzniknout chaos (za mých školních let byly hitem penály třípatrové a kdo jej neměl, byl OUT:)). Případně zvolte jednoduchý penál na tužky, pera, gumu a další pomůcky a k tomu jiný na pastelky a fixy. Mimochodem: s nákupem fixů raději počkejte, protože na některých školách patří mezi zapovězenou výbavu.

penaly_pouzdra_do_skoly

Penál na Aukru pořídíte zhruba od 80 Kč do 500 Kč. Ty dražší jsou kompletně vybavené, takže aspoň nemusíte řešit nákup drobností jako jsou guma, ořezávátko nebo třeba tužky různých tvrdostí, pokud se v tom zrovna moc nevyžíváte;).

penály a pouzdra 

3) Psací potřeby
Základem jsou tužky různých tvrdostí a jejich výčet dostanete ve škole. Pastelky se doporučují trojhranné a nelámající se. Sice si za ně připlatíte, ale dětem se lépe drží a nemusíte za chvíli kupovat nové. Velkým otazníkem je výběr toho správného pera, se kterým by vám v ideálním případě měla pomoci paní učitelka. Pokud se tak nestane, zajděte s prvňáčkem do papírnictví, kde vám určitě poradí a můžete společně vybrat to, které mu „padne jako ulité“. Nezapomeňte na gumu, kvalitní ořezávátko, nůžky s kulatou špičkou či dvaceticentimetrové pravítko.

pero

Nové pero pořídíte za třicet korun i méně, ta dražší začínají asi na stovce.

pera | ostatní psací pomůcky

4) Sešity a obaly 
Přesný seznam sešitů dostanete ve škole. Standardně se používají velikosti A4 a A5 a deníček na domácí úkoly. K sešitům pořiďte rovnou i obaly a klidně sáhněte po různých barevných variantách. Odlišíte tak od sebe jednotlivé předměty a dítě se bude v pomůckách lépe orientovat. Zvažte i pořízení tvrdých desek, opět ve velikostech A4 a A5, aby se sešity zbytečně nepomačkaly a držely pěkně pohromadě. Nezapomeňte také na speciální desky na písmenka a pro jistotu i dvoje písmenka.

obaly_sesity

Desky pořídíte už za pár desítek korun. U sešitů je cenový rozptyl větší, ale pro prvňáčka bude bohatě stačit základní typ sešitu, který pořídíte kolem 10 korun za kus.

desky | sešity 

5) Výtvarná výchova
Vodové barvy, tempery, tuš, špejle, plastelíny, školní křídy, štětce různých tlouštěk, podložka na modelování, tuhé lepidlo, kelímek na vodu, ubrus na lavici a zástěrka na malování. Ideální je pořídit dobře uzavíratelný kufřík, kam všechny ty věci schováte. A určitě jej podepište.

vytvarne_sety

Kompletní sadu výtvarných potřeb na Aukru pořídíte asi od 100 Kč do 500 Kč. Nebude sice zřejmě obsahovat všechny výše uvedené pomůcky, ale aspoň máte jistotu, že se pastelky hned nerozkutálejí a v každém případě "zabijete víc much jednou ranou".

výtvarné potřeby | kompletní výtvarné sety

6) Tělocvik
Nejlepší předmět ve škole:). Do hodin tělovýchovy je třeba pořídit boty se světlou podrážkou, ideálně sálovou obuv, kraťasy a tričko. Občas je na seznamu i tepláková souprava. To všechno by se mělo vejít do pytlíku k tomu určenému.

teplaky_teplakovy_set

Tepláky koupíte zhruba za stovku. Pokud chcete koupit celý set, připravte si minimálně jednou tolik.

tepláky | teplákové sety | pytlíky na tělocvik

7) Svačinku vždy s sebou
Na svačinu je ideální pořídit pevný svačinový box a láhev na pití, která dobře těsní a dále látkový ubrousek na lavici. Nezapomeňte ani na papírové ubrousky či kapesníky.

svacinove_boxy

Svačinový box na Aukru pořídíte zhruba od 50 Kč do 500 Kč (dražší varianta obvykle zahrnuje i láhev). Samostatné láhve na Aukru pořídíte cca od 50 Kč do 600 Kč.

svačinové boxy | láhve

8) Přezůvky
Bez přezůvek by nás do školy nepustili. Pro první stupeň si připravte uzavřené papuče, aby byla noha pevná a nedošlo při přestávkových dobrodružstvích k úrazu.

prezuvky

přezůvky | pytlíky na přezůvky

Sečteno podtrženo. Kolik vás bude prvňáček stát?

Odhady se různí. Podle statistik vyjde nákup školních potřeb na částku kolem dvou a půl tisíc. Pamatujte na to, že největší část vašeho rozpočtu by měla padnout na kvalitní aktovku. Osobně si myslím, že pokud chcete dítěti dopřát maximální komfort nebo udělat radost v podobě kompletního setu s oblíbenými motivy jako je třeba Hello Kitty, nachystejte si dvojnásobek. A k tomu si připočtěte platby za stravenky, SRPŠ či školní výlety.

Pokud navíc plánujete investovat do úprav v dětském pokoji, určitě si přečtěte 7 nejčastějších chyb při zařizování pokoje pro školáka. A chcete-li mu pořídit ne nutně nezbytný mobil nebo počítač, inspirujte se v tomto článku.

Sečteno podrženo, myšlenku na vyhlášení osobního bankrotu raději zapomeňte, a myslete na to, že investice do vzdělání vašeho potomka se vám jednou vrátí.

Přeji vám pevné nervy při pořizování výbavy a krásný první školní den vašeho malého dospěláka.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...