7 nejčastějších chyb při zařizování pokoje pro školáka

Uběhlo to jako voda a vaše „děťátko“ čeká v září první školní den. Bude to velká změna pro něj, vaši peněženku a v neposlední řadě i dětský pokoj. Než začnete v panice vyhazovat plyšáky a šoupat nábytkem, poučte se z chyb, které rodiče v dobré víře obvykle dělají.

1) Pošleme mladého na prázdniny a přestavíme mu to. To bude koukat, až se vrátí!
To teda bude. Jenže váš prvňáček má určitě vlastní představu, jak by měl pokoj vypadat. Správný není ani druhý extrém, kdy dítěti necháte zcela volnou ruku. Předložte mu pár variant a společně vyberte tu nejlepší. Pokud máte nutkání vzít to takříkajíc „od podlahy“ a vytvořit úplně nový pokojíček, zadržte. Nechcete přece, aby bylo dítě zahlcené změnami. Proto by i úprava dětského pokoje měla být v ideálním případě spíše střídmá v podobě přidání pracovního koutu.

TIP: Pokud to stávající uspořádání pokoje žádá, zvolte osvědčené sestavy nábytku určené přímo pro školáky. 

2) Vyber nějakou výraznou barvu, ať to tam má veselé.
Nenechte se zlákat zářivými barvami, i když všude píšou, že je to poslední trend a vaše děti je milují. Výrazné barvy včetně teplých odstínů patří do dětských heren a všude tam, kde chcete navodit aktivitu. Váš školák zabraný do domácích úkolů bude nově naopak potřebovat uklidňující studené barvy, které mu pomohou se lépe soustředit. Na stěny proto patří neutrální bílé či béžové barvy nebo pastelové tóny.

TIP: A pokud se té červené (či jiné výrazné) barvy na stěnu nechcete zříct, protože je alepřecenaprostodokonalá :-), vymalujte menší plochu jedné zdi a zvolte tlumenější odstín.

5558891928

Sestavy nábytku výrazně zkrátí čas, který budete muset investovat do výběru zařízení pokoje.

3) Vezmi tu levnější, ta druhá je zbytečně drahá.
Netvrdím, že dražší bývá vždy lepší. Ale někdy je láce na úkor kvality a hlavně bezpečnosti vašich dětí. I když už váš školák dávno není batole, stále je potřeba myslet na to, aby byl pokoj zařízený nejen útulně, ale i bezpečně. Vybírejte nábytek s oblými rohy, sklo nahraďte plexisklem a vyhněte se materiálům, které mohou obsahovat škodlivé látky. Ty se bohužel stále používají jako ochranný prostředek dřeva a mohou například vyvolávat alergie. Ověřte si u prodejce, zda je nábytek ergonomický a má atest zdravotní nezávadnosti. A mimochodem: sklo nepatří ani na psací stůl, protože může nevhodně odrážet světlo nebo také způsobit podchlazení rukou a následný zánět šlach.

4) Co s tím starým jídelákem? Hodíme to mladému do pokoje.
Nedělejte to. Nábytek do dětských pokojů má svá specifika. A dvojnásobně to platí o pracovních židlích a stolech. Trendem jsou tzv. rostoucí pracovní stoly s naklonitelnou pracovní deskou, na které může dítě pohodlně malovat nebo rýsovat. Některé stoly jsou opravdu vychytané a jejich součástí je žlábek na tužky nebo třeba háček na zavěšení školní brašny. Děti jsou tak naprosto přirozeně vedeny k tomu, že věci mají své místo. Rostoucí multifunkční stoly nejsou levnou záležitostí a pořídíte je od 2000 korun výše. Ale aspoň máte jistotu, že vydrží do doby, kdy na vás bude váš potomek mávat červeným diplomem. Navíc dítě pozitivně motivujete k tomu, aby v době počítačů nezapomnělo, jak se drží obyčejná tužka. A to tento typ stolů opravdu umí.

TIP: Pokud nechcete investovat do rostoucího stolu, pořiďte alespoň rostoucí židli. Pomůže vám odladit nevhodnou výšku stolu než do ní dítě doroste. 

5553231384

Rostoucí psací stoly jsou k dostání v různých barevných provedeních. Neutrální barevnost určitě volte v případě, kdy bude stůl sloužit ještě dalšímu potomkovi.

5) Vezmi tu s Hanna Montana, nebojaksetojmenuje, to je její oblíbené.

V první třídě bude židle s motivem Hanna Montana cool, ale od páté třídy výš frčí Twilight a na střední už jedině Šílený Max. Jestli nechcete za čtyři roky sedět na židli s náctiletou popstar, kterou vám potomek milosrdně přenechá, volte raději střídmý design. A když už jsme u těch židlí: vzhled je druhořadý. Důležitější je, aby židle podporovala správné držení těla, které se v tomto věku stále ještě formuje. Židle by měla mít regulovatelnou výšku i sklon opěráku. Pozor si dejte i na kolečka židle: na koberec patří tvrdá, na parkety bývají kolečka opatřena gumovým proužkem, který má zabránit poničení podlahy. Docela praktické, že?

TIP: Jak poznáte, že dítě si při plnění úkolů neničí páteř? Nábytek upravujte podle výšky dítěte, tak aby byla sedací část židle ve výšce kolen. V této pozici by mělo dítě volně svěsit paže a položit je na stůl. Správně je, pokud lokty svírají pravý úhel. Takto stačí upravit nastavení jednou až dvakrát ročně.

6) To je ale roztomilá lampička ve tvaru králíčka, tu mu koupíme na stůl.
Na pracovní stůl nepatří „hračky“ ani běžné lampy ale osvětlení s kloubovým ramenem, které dítěti umožní měnit dopad světla podle aktuální potřeby. Podobně jako barvy na zdech i špatné osvětlení může negativně ovlivnit schopnost soustředit se nebo dokonce psychiku dítěte.

TIP: Volte LED žárovky, které nejsou ostré a navíc nehrozí, že by rozpálily stínítko lampy.

image

Stolní lampy s kloubovým ramenem nemusí být nudné. Snadno je seženete i v barevném provedení.

7) Kup mu televizi, ať mi to furt nepřepíná.
Výsledky nezávislých studií jsou nekompromisní: děti, které mají v pokoji televizi, ve škole hůře prospívají, mívají častěji problémy se spaním, mají větší sklon k nadváze nebo ke kouření. Televizi mu nepořizujte. A o nic lépe na tom nejsou ani počítače. Jenže tomu se zřejmě časem nevyhnete, protože už od čtvrté třídy se stávají nedílnou součástí plnění domácích úkolů. Kdy nastal ten správný čas pořídit potomkovi počítač? Odpověď najdete v tomto článku.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...