Kdy by mělo dítě dostat první mobil nebo notebook?

Zatímco vy jste v jeho věku skákali gumu, vaše ratolest skáče v Minecraftu. A právě v tom tkví generační rozdíl. Nebuďte proto vyděšení, když váš potomek bude ještě před nástupem do školy škemrat, abyste mu pořídili vlastní počítač nebo mobil. Jak poznáte, že nastal ten správný čas? A jaký mobilní telefon nebo počítač vybrat?

Mami, všichni ho mají“ budete slýchat čím dál častěji a vaše obligátní odpověď „nemusíš mít všechno, co mají ostatní“ bude znít čím dál víc trapně. Nejintenzivněji to zřejmě začnete řešit s nástupem do první třídy, kdy budete dumat, jestli k aktovce, pastelkám a přezůvkám koupíte i mobil nebo to, zda do dětského pokoje přibude nový člen rodiny v podobě počítače. Ostatně, jak by měla vypadat proměna pokoje pro školáka, jsme vám přiblížili v tomto článku.

Mobilní telefon vás nemusí stát výplatu 
Mobilní a zejména dotykový telefon fascinuje už kojence. Pro jejich nenechavé ručičky je jako stvořený. Ale teď vážně. Podle statistik pořizují rodiče svým potomkům zpravidla s nástupem do školy. Odborníci se shodují, že je to hodně individuální záležitost a záleží na tom, jak moc je dítě samostatné. Pokud jej doprovázíte cestou do školy i domů, vozíte na kroužky, není kam spěchat. Jakmile se dítě trochu osamostatní, a zvládne se po městě přesouvat bez vás, nastal zřejmě ten správný okamžik.

mobilni_telefon_pro_dite_poridite_do_dvou_tisic

Dotykový mobilní telefon koupíte do dvou tisíc korun. O konkrétním přístroji se přece jen nejprve poraďte s budoucím majitelem.

A jaký telefon pořídit? Určitě ne ten nejdražší. Na druhou stranu výběr vždy zkonzultujte s budoucím majitelem (už jen pro to, že pravděpodobně bude mít o funkcích větší přehled než vy). "Pro školáka bych doporučila vybrat levnější dotykový nebo tlačítkový telefon, maximálně do dvou tisíc korun," říká Lenka Molková, která se na Aukru stará o nabídku v kategoriích Mobily, Počítače a hry a Elektro.

A mimochodem: než telefon pořídíte, podívejte se kriticky nejprve sami na sebe. Pokud s mobilem vstáváte a odkládáte jej těsně před usnutím, nečekejte, že se dítě bude chovat jinak.

Tablet klidně z druhé ruky, notebook do 10 000 Kč
Není výjimkou, že cenově dostupný tablet dostávají děti už k druhým narozeninám. Emaily je pravda zatím ještě moc neberou, zato edukační aplikace, kde si prosviští barvičky nebo zvířátka jsou mezi vrstevníky děsně cool. A co by to bylo za rodiče, který by odmítl koupit něco, co rozvíjí logické myšlení a podporuje celkový vývoj jeho potomka, že... Tablet tak zřejmě už doma máte.

tablet_klidne_pouzity_ale_znackovy

Tablet pořiďte na Aukru klidně z druhé ruky. Jemnou motoriku pomáhá rozvíjet už u nejmenších dětí. Nemusíte se proto bát, že byste jeho nákup uspěchali.

Ale podobně jsou na tom i počítače. Ve Spojených státech údajně existuje software už pro miminka od šesti měsíců. Naštěstí batolata nebudou trvat na tom, že potřebují vlastní mašinu a s povděkem sáhnout po té vaší (mohu potvrdit). Časem ale začne přituhovat. Vážné to začne být ve čtvrté třídě, kdy si žáci nosí domů úkoly, které mají vypracovat s pomocí počítače (záleží na škole). Ať už se rozhodnete pořídit počítač v této době nebo dříve, v každém případě stanovte jasná pravidla. Pokud dítě na počítači dělá věci do školy, můžete být benevolentnější, než když hraje hry. Podle psychologů by pro začátek mělo 30 minut stačit a na prvním stupni by čas strávený na počítači neměl přesáhnout tři čtvrtě hodiny denně. Na druhé straně třeba zmíněný Minecraft podporuje prostorovou představivost, matematické a logické myšlení. A nejnověji prý také napomáhá rozvíjet čtení a psaní. Takže ani hraní her nemusí být nutně zlem.

Pokud tušíte, že se hraní her nevyhnete, soustřeďte se na velikost operační paměti. "Určitě se dívejte po noteboocích s minimální operační pamětí alespoň 4GB RAM, ale ideálnější je pořídit rovnou 8GB RAM. Ta zajistí dostatečný výkon," říká a Lenka dodává: "Podobné je to i u tabletů, začít byste měli minimálně na 1GB RAM, ideálně 2GB a více. Tablety bych doporučovala pořídit raději značkové, klidně i starší nebo použité modely. Pokud jde o nový notebook, slušný stroj pro práci s internetem, mailem a kancelářským softwarem jako jsou Word a Excel, se dá pořídit do deseti tisíc korun," radí. "U starších studentů, kteří budou notebook často přenášet, bych zvážila i investici do odolnějšího provedení s kovovým tělem," dodává Lenka.

5571786370

Nový notebook se dá sehnat do deseti tisíc korun. U starších žáků a studentů se zaměřte i na kvalitní provedení, které něco vydrží.

A na závěr rada pro rodiče. Mějte na paměti, že s pořízením nového člena rodiny vás čeká nelehký a zodpovědný úkol: dohlédnout na to, aby dítě dodržovalo vámi stanovená pravidla a nezapomnělo, že existuje i offline svět. Přejeme pevné nervy!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...