Zbohatněte investováním do sběratelských předmětů

Máte volné finance, které byste chtěli vhodně investovat, aby neztratily hodnotu? Právě pro vás jsme připravili článek, ve kterém vám prozradíme, v čem je výhodnější investice do sběratelských předmětů než do akcií, jak se určuje cena, na co se připravit před investováním a do kterých sběratelských předmětů můžete investovat. Poradíme vám i s výběrem vhodného sběratelského předmětu.

Proč je výhodnější investovat do sběratelských předmětů než do akcií?

Sběratelské předměty mají, na rozdíl od akcií, uměleckou hodnotu. Pokud nechcete každý den sledovat akční burzu, protože cenu akcií ovlivňuje nákup a prodej dalších investorů, ale i výkon dané firmy, pořiďte si raději hodnotné sběratelské předměty. Vzpomeňte si, jak byly hodnoceny firmy typu Nokia, Worldcom nebo Enron. Z těchto firem na trhu zůstala pouze značka Nokia, ale nyní je mnohem méně ceněná. Mezi trendy posledních let patří investování do kryptoměn, které jsou ideální především pro hazardéry, protože se jejich cena výrazně mění téměř každou hodinou. Sběratelské předměty jsou velice odolné proti inflaci. V dalších odstavcích se dozvíte, jak se určuje cena sběratelských předmětů a do kterých předmětů můžete investovat.

Starožitné kapesní hodinky

Jaký sběratelský předmět vybrat jako investici?

Na trhu existuje celá řada sběratelských předmětů, proto si může vybrat opravdu každý. Při výběru se kromě vaší oblasti zájmu zaměřte i na aktuální trendy. Během posledních let zaznamenali nárůst například stará cenná vína nebo whisky, kterých existuje jen omezené množství a počítá se s tím, že se i některé lahve vypily. Značný zájem je o historická vozidla a motocykly, třeba Škoda 120 nebo Jaweta. Pakliže nemáte k dispozici garáž, kde byste se starali o vašeho veterána, nezoufejte, existují i další cenné sběratelské předměty. Ke skladnějším cenným sběratelským předmětům patří mince, bankovky, hodinky, minerály a drahokamy, zbraně, knihy, poštovní známky a komiksy.

Obraz Jana Saudka

Jak se určuje cena sběratelských předmětů?

U sběratelských předmětů cenu ovlivňuje především počtem kusů na trhu, stav předmětu, číslo vydání knih nebo komiksů, historie daného předmětu, zda jej například vlastnila nějaká slavná osobnost, a funkčnost, speciálně u zbraní, motocyklů a automobilů. Při samotné aukci samozřejmě rozhoduje počet kupujících, kteří mají o sběratelský předmět zájem. Základním faktem totiž je, že aukce je nejpřesnějším a nejspravedlivějším určením ceny.

Sběratelské mince

Co udělat pro vlastnictví investičních sběratelských předmětů?

Jelikož můžete investovat do sběratelských předmětů v řádech tisíců korun, je potřeba před zakoupením vyřešit, co daný sběratelský předmět potřebuje pro vhodné skladování. Je důležité zamyslet se nad teplotou, vlhkostí, světlem a místem pro skladování. Pokud se vám podaří získat opravdu cenný předmět, je potřeba zařídit i pojištění předmětu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...