Jak pečovat o bazénovou vodu. Je lepší chlor, sůl nebo Savo?

Kdo má na zahradě bazén, měl program na tento víkend jasný. Křišťálově průzračná voda v kombinaci s tropickými teplotami je silně návyková. A aby vám tato závislost nezpůsobila újmu na zdraví, máme pro vás tipy a triky, jak správně pečovat o čistotu vody. 

Chemii nechci. Nestačí jen mechanické čistění?
Mechanické čištění v podobě filtrace, bazénových vysavačů a sítěk je nutné a účinné pro odstranění mechanických nečistot. Ale s mikroorganismy, jako jsou řasy, bakterie či viry, si ani sebelepší filtr neporadí. Navíc malým dětem často nevysvětlíte, že do bazénu nečůrá a i "obyčejný" opalovací krém v kombinaci s prachem, hmyzem a vodním kamenem to může vaší vodě pěkně "zavařit".  Chemii se proto nevyhnete. Jak ale uvidíte, můžete zvolit ohleduplnější cestu.

Dvakrát měř a jednou řež
Způsob chemického ošetření vybírejte pečlivě podle hesla "dvakrát měř, jednou řež". Přechod na jinou chemii v průběhu sezóny může znamenat, že budete muset bazén zcela vypustit. To v případě, že byste se rozhodli přejít z čištění chlorem na kyslíkovou metodu. Obráceně to naštěstí neplatí, ale připravte se na to, že po dobu 3-5 dnů nebudete bazén čistit vůbec, aby se odstranily stopy původního čištění.

A taky se hned na začátku podívejte do vaší peněženky. Ekologičtější přípravky bývají dražší než nejrozšířenější způsob čištění chlorem. Například kyslíková chemie vás bude stát až 4x více než třeba výrobky značky Savo, které fungují na bázi chlornanu sodného. Na druhé straně, pokud máte v rodině někoho, kdo trpí na alergii (projevuje se podrážděním, zčervenáním kůže), je volba šetrnějších prostředků nevyhnutelná.

Křišťálová voda ve vašem bazénu. 3 osvědčené cesty, jak na ni:

1. Chlor. Levný a účinný
Díky nízké ceně, je mezi majiteli zahradních bazénů nejoblíbenější cestou ke křišťálové vodě. Chlorové tablety jsou navíc praktické, protože účinnou látku do vody uvolňuji postupně v průběhu celého týdne. Další možností je třeba Savo určené k čištění bazénů. Oproti tabletám jej musíte dávkovat častěji. A když nastanou tropy, dokonce každý den. Dávkování přímo pro váš bazén si můžete pohodlně spočítat na kalkulačce. Optimální hladina chloru ve vodě by měla být 0,3 až 1,0 miligramu na litr vody.

2. Kyslíkové přípravky. Drahé ale šetrné
Řešení pro ty, komu chlor nevonní a dává přednost šetrnější úpravě kvality bazénové vody. I přes tyto dvě nesporné výhody, převažují spíše nevýhody. Aktivní kyslík nemá tak silné desinfekční účinky a navíc jeho efekt není tak dlouhodobý jako u chlorových tablet. Proto jej musíte dávkovat častěji. Vyšší cena taky moc nepotěší. Podobně jako v případě chloru, i koncentraci kyslíku ve vodě byste měli měřit alespoň 1x týdně. K tomu jsou určené speciální testery.

3. Mořská sůl. Pokožku léčí, bazénům neprospívá
Hledáte-li prostředek, který ochrání nejen vaši vodu, ale zároveň je prospěšný i pro vaši pokožku, právě jste jej našli. Mořská sůl nejen, že je účinná proti mikrobům, ale zároveň má antiseptické účinky a pomáhá léčit kožní nemoci. Ohlídat si musíte její dávkování. Pokud množství soli podceníte (optimální je 3-5 Kg na jeden metr3), mikroby vám ukážou, kdo je ve vašem bazénu pánem. Další nevýhodou je, že sůl může snížit životnost kovových schůdků a dalšího kovového příslušenství. Pokud na to budete myslet už při nákupu bazénu, můžete si pořídit příslušenství s odolností proti slané vodě. Pro tento způsob ošetření vody si budete muset pořídit solinátor. Vybírejte jej podle objemu vody ve vašem bazénu.

Šetrnější metody mají u majitelů zelenou a jejich obliba stoupá. Kromě zmíněné kyslíkové metody a mořské soli, můžete vyzkoušet ionizátor, který se pro zvýšení účinků kombinuje UV lampou. Méně obvyklá (a mezi odborníky diskutovaná) cesta je desinfekce bazénu prostřednictvím modré skalice. Zatímco ve veřejných bazénech je zakázaná, někteří majitelé bazénů tvrdí, že 1 g skalice na kubík vody nemůže uškodit.

A jak čistíte bazén vy? Prozraďte, co se vám osvědčilo a z jakých chyb jste se naopak poučili...

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...