Zahradní sezóna začíná – jste připraveni?

Jaro pomalu klepe na dveře. Prodlužují se dny, začíná více svítit sluníčko, otepluje se. Pro zahrádkáře však jaro znamená spoustu práce. Zahrada je po zimě zanedbaná a je třeba ji dát znovu do pořádku. Připravili jsme pro vás tři základní činnosti, které by žádný zahrádkář neměl opomenout.

Zastřižení bylinek

Bylinky původem ze Středomoří se po zimě nestříhají u země, nýbrž se pouze zastřihávají. Proto je důležité, pomocí zahradnických nůžek, uschlé výhonky ustřihnout aby nové výhony měly prostor pro růst.

Naše „domácí“ bylinky, tedy ze střední Evropy, se chovají jako trvalky. Opět je důležité odstranit suché části květin. Polosuché výhony můžeme zachovat. Kompletně uschlé bylinky, které nemají šanci obrazit, se musí celé lopatkou vyrýt a odstranit. Květiny, které jste před zimou ukryli do květináče, můžete na jaře zasadit do venkovního záhonu.

Prořezání stromů

Aby byl strom zdravý a další roky plodil ovoce, je nutné ho pravidelně prořezávat. Samotný řez a načasování hraje prim. Nejprve je nutné se rozhodnout, zda chcete ovocný strom s nízkým kmenem a korunou do šířky (zákrsek), nebo vysoký kmen a strom do výšky (vysokokmen). Zákrsek je vhodný, pokud vám jde především o plodnost stromu. Široká koruna propouští více světla a tím se tvoří více pupenů. Vysokokmen má zase delší životnost a v různorodé zahradě koruna stromu lépe dosáhne ke slunci.

K řezu stromů jsou nutné kvalitní zahradnické nůžky, prodloužené zahradnické nůžky a pilka. Nekvalitním řezem stromu spíše ublížíte, než abyste mu pomohli. Zkrátíme tedy nové větve (tzv. vlky) na 5 – 7 pupenů. Zastřiháváme vždy větve směřující ven od středu stromu. Větve směřující ke středu stromu musíme celé uříznout, nýbrž vysilují strom a sběr ovoce by byl těžší. Pokud odřízneme větší větve stromu, je dobré na vzniklé „rány“ použít balzám na stromy.

Rekultivace trávníku

Říká se, že trávník je nejnáročnější rostlinou na pěstování. Zvláště pokud ho chcete mít dokonalý a krásně zelený. Pokud ano, první co musíte udělat, je trávník po zimě uklidit. To znamená odstranit suché větvičky, mechy, listy a všechen odumřelý rostlinný materiál.

Druhým bodem renovace je provzdušnění půdy. K tomu se používá zahradní vertikutátor, který půdu pomocí ostrých nožů provzdušní a zároveň poruší kořínky trávy, čímž stimuluje růst kořínku nových.

V péči o trávník nesmíme opomenout hnojivo na trávu. Aby měla tráva sytě zelenou barvu a byla krásně hustá, potřebuje ve velkém množství dodávat dusík a další živiny. Hnojit začínáme od počátku vegetačního období, tedy teď zjara. Postup je jednoduchý, trávník nejprve posekáme a následně při zatažené obloze rovnoměrně pohnojíme. Dejte pozor, aby hnojivo v kombinaci se slunečným svitem trávu nespálilo. Výška trávníku by se měla udržovat zhruba na 3 cm. To znamená, že sekačka na trávu bude potřeba minimálně jednou týdně.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...