Kokosový olej válí v kuchyni i koupelně

Angelina Jolie ho miluje k snídani, kosmetické bloggerky po něm šílí a váš soused jím pravděpodobně masíruje psovi packy. Řeč je o panenském kokosovém oleji. Vy ho ještě nemáte? Tak si ho určitě pořiďte, protože v létě navíc po opalování báječně zklidňuje pokožku.

Díky vitamínům A, C a E a tělu prospěšným mastným kyselinám je kokosový olej šampionem mezi superpotravinami. Nepřepaluje se, neprská a neobsahuje cholesterol, takže pokud fandíte asijské kuchyni, určitě by vám neměl ve spíži chybět. Pochutnáte si spíš na vepřu, knedlu, zelu a přesto nechcete o toto přírodní antibiotikum přijít? Přidejte si lžíci kosového oleje do ranního müsli nebo si ho namažte na chleba. A určitě si na něj vzpomeňte, až budete péct cukroví. Vaše vanilkové rohlíčky nejen, že získají exotickou vůni, ale navíc se stanou bijcem bakterií, kvasinek a stárnoucích buněk. Budou to doslova vanilkové superrohlíčky!

Není kokos jako kokos

I v koupelně je jako doma.  Třeba u Emmy Stone, která se s ním ráda odličuje. Ale použít se dá doslova od hlavy až k patě: jako vlasový zábal proti suchým a lámavým vlasům, které regeneruje a dodává jim chybějící lesk (zkuste pro začátek třeba jen konečky vlasů nebo jej prostě vetřete do pokožky hlavy), místo balzámu po holení poté, co kokosový olej použijete místo holící pěny, nebo jako náhradu tělových krémů. Kromě toho, že se krásně vstřebává a nezanechává mastný film (fakt!) navíc božsky voní.

Kokosák je zkrátka must have vaší ledničky i kosmetické poličky. Pokud chcete ušetřit místo a vystačit si s jedním balením pro celou domácnost, hledejte 100% panenský kokosový olej bez zbytečné chemie. Důležitý je také způsob výroby. Aby si olej zachoval všechny vitamíny a prospěšné látky, měl by být vždy lisovaný za studena. Jeho tuhé konzistence se nelekejte. Jakmile jej promnete v rukou, rád vám odhalí své tekuté „já“.

Selfie už nikdy nebudou jako dřív

Receptů, jak naložit s kokosovým olejem, najdete na internetu spoustu. Evergreenem je například kokosová zubní pasta: smíchejte kokosový olej a sodu na pečení v poměru 1:1. Podle chuti můžete přidat pár kapek esenciálního oleje (příjemná je třeba máta či tee tree) nebo pro antioxidační účinky přisypte rozemletou skořici či hřebíček. A hodit se bude i varianta pro líné: vezměte výše uvedený recept, akorát vynechte sodu a ostatní přísady. Pro lepší účinek se převalujte olej v puse alespoň dvacet minut. Uvidíte, že vaše selfie už nikdy nebudou jako dřív!

Na kokosovém oleji je skvělá právě jeho univerzálnost. Takže pokud se neosvědčí při bělení zubů, redukci váhy či  . . . . .  (doplňte vlastní), stále ještě zbývá minimálně dalších 199 způsobů, jak s ním smysluplně naložit. Třeba si na něm založit kariéru, jako se to povedlo Tiffany, která si dokonce říká Coconut Mamma. Pravda je, že vědecké studie nejsou zdaleka tak optimistické jako vaše kamarádka, která kokosový olej s nadšením používá na celulitidu a ještě z něj vyrábí bio deodorant. Takže, než vyhodíte olivový olej, aby uvolnil místo kokosovému, zadržte. Potraviny nebo kosmetika podléhají stejným trendům jako móda. Kdo ví, jestli oliváč náhodou není příští kokosový olej.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...