Jak je to doopravdy s ořechy + Recept na domácí müsli

Termínem ořech nazýváme mnoho různých plodů a semen, které jsou zdrojem výživných látek a olejů. Jak je to s nimi doopravdy a jaké množství konzumace těchto plodů je pro nás ještě zdravé?

Není ořech jako ořech

Ořechem nazýváme většinou plod, který je obalen silnější schránkou v podobě skořápky. Tato skořápka chrání jádro v době dozrávání a poté praská, aby vydala svůj poklad. Ořechy mají různé zbarvení a tvary. Pro nás je však důležité, co všechno obsahují:
Flavonoidy - mají antioxidační účinek a pozitivní vliv na cévní systém
Vitamin E - nejdůležitější antioxidant v těle, zpomaluje stárnutí a působí i jako prevence proti rakovinnému bujení, zlepšuje plodnost a podporuje činnost nervové soustavy
Steroly - snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi a současně nesnižují hladinu toho dobrého
Minerální látky - hořčík, draslík, forfor, železo, vápník, zinek
Vitamíny - vitamín B. kyselina listová
Důležité jsou ale také tuky a především poměr omega 3 a 6. To jsou tzv. esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit samo, a proto je musíme získávat ze stravy. Celkově naše strava obsahuje vyšší množství omega 6. Ideální poměr mezi těmito tuky by měl být omega3 : omega 6 = 1 : 3-5. Vyšší poměr omega 6 má nepříznivý vliv na zdraví a některé metabolické děje v těle.

Omega 3 : Omega 6
1 : 3 – 5

Nejlepší poměr těchto esenciálních mastných kyselin mají vlašské a lískové ořechy

Hodnoty jsou v gramech na 100g:
seminka_vyziva_vice_na_aukroblogInformace z tabulky z vegmania.cz

Aby byly ořechy lépe stravitelné, je možné je přes noc namočit do vody. Obnoví se tak navíc jejich čerstvost a máte pocit, jako by jste je zrovna vylouskali ze skořápky. Já jsem takto zatím zkusila jen lískové oříšky a je to lahoda. Stejně tak můžete namočit i kustovnici čínskou, která je pak krásně šťavnatá.

Největší pozor si dejte na skladování ořechů. Problémem bývají plísně, které jsou při pravidelné konzumaci karcinogenní. Podle některých zdrojů, by se neměli např. vlašské ořechy sušit při vyšších teplotách než je 25 C. Skladovat by se měli v suchém a tmavém prostředí. Pokud máte velké množství ořechů, tak je můžete zamrazit, zavařit nebo je uchovat v medu v poměru 1:1.

Nezapomínejte, že přestože jsou ořechy zdrojem zdravých tuku, pořád je to tuk. Pokud si tedy hlídáte váhu, tak do jídelníčku zařaďte maximálně 2 hrsti ořechu denně.

Recept na domácí müsli

Ovesné vločky, lískové ořechy, lněné semínko, javorový sirup - poměry podle vaší chuti a potřeb. Tohle je takový základ, který můžete ještě vyšperkovat jinými ingrediencemi.
Všechno smíchejte a dejte zapéct do trouby na pečícím papíru. Pečte do zlatova. Fantazii se meze nekladou a můžete tak přidat dýňová semínka, nasekané mandle, slunečnicová semínka, kokosové lupínky….

Články, jak být fit, přináší  fitness a wellness klub Holmes Place

Holmes_Place_logo

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...