Spočítejte si, kolik byste toho měli denně vypít

Schválně - kolik chytrých pouček o pitném režimu jste již za svůj život přečetli nebo někde zaslechli? A kolik z nich vám udělalo jasno v tom, jak to s tím pitím vlastně doopravdy je?

Pitný režim je evidentně něco, co si naši pozornost zaslouží – vždyť jsme ze 70 % z vody. 🙂 Nejčastěji je nám doporučováno vypít minimálně 2 litry tekutin denně, v létě klidně 3 – 5 litrů. Někteří hlásají, že započítávat můžeme tekutiny jakéhokoli druhu, jiní trvají na tom, že jedině čistá voda má ten žádoucí efekt pro tělo.

Z vlastní zkušenosti a praxe výživového poradce mohu říct, že NEEXISTUJE jednotná míra vhodná pro všechny. Záleží nejen na vaší tělesné konstituci, ale také např. na tom, v jakém podnebném pásu žijete, v jakém konkrétním ročním období se nacházíte, na vašem zdravotním stavu, stravovacích zvyklostech, na typu práce, kterou vykonáváte a na mnoha dalších faktorech.

Běžně se doporučuje poměr 0,5 litru na 15 Kg živé váhy. Čili pokud vážíte např. 60 Kg, vyjde vám 2,1 litru na den. Já se ale přiznám, že ani tohle není úplně směrodatné. Osobně vypiju ty 2 litry spíš v létě, ale od podzimu do jara si vystačím většinou s 1,5 litrovou konvicí na den, protože moje strava obsahuje hodně jídel vařených ve vodě (kaše, polévky atd.).

dodrzujte_pitny_rezim_s_akrem

lahve s brčkem | termoska s ptáčky | ostatní termosky | karafy | sportovní lahve 

Pití jako nová obsese? 
Když jsme byli děti, nikdo nám nediktoval, kolik toho máme vypít, našim rodičům a babičkám taky ne. Nikdo z nás se neustále nenapájel vodou, na procházky a ven jsme běžně chodili bez pití. Řídili jsme se žízní. Prý je to špatně řídit se žízní. Těžko říct, zda za zvýšenou spotřebou vody stojí všechny ty bince, které do sebe prostřednictvím stravy a ovzduší absorbujeme ve větší míře, než třeba naši rodiče před 50 lety. Nebo zda za tím stojí marketing a business s čistou vodou v plastových lahvích, které jsme jak otroci ve velkém tahali ze supermarketů.

Většina lidí bez nápojové lahve neudělá ani krok a nejhorší je, že ani děti. Nevím, nakolik je to přirozené mít neustále u pusy čerpací stanici, ale pít v domnění, že čím víc vypiju, tím budu štíhlejší, zdravější nebo bude má pleť pružnější, nepovažuji za moudré. Je jasné, že když budu vážit 100 Kg a vypiju litr denně, nebude to ok. Ale stejně tak nebude ok vypít těch litrů pět. Pitný režim nepodceňovat, ale zase to s ním nepřehánět.

Jak je to s kávou?
Pijeme-li klasické čaje či kávu, je tělo stimulováno. Což znamená, že se nadledvinky vybičují k horečné činnosti a začnou produkovat množství hormonů. Ty nám po krátkou dobu zajistí bdělost či výkon. Takže ne káva ani čaj, ale vlastní energetické rezervy. Pak ale přijde větší útlum. Je to jako když bodáte koně do slabin, když běžíte. On se sice v ten moment vybičuje k výkonu, ale pak se taky vysílí a padne.

Co tedy pít?
Čistá voda je ideální na zahnání žízně. Nicméně naše tělo potřebuje vodu i na výstavbu buněk atd., tudíž potřebujeme, aby ty nějaké tekutiny v nás zůstaly. Ideálně tedy vodu doplněnou o stopové prvky, minerály či polysacharidy. Ovšem pozor! Limonády a pasterované šťávy jsou pro naše ledviny a játra zátěží a běžně dostupné minerálky jsou plné anorganických (neživých) minerálů a tělo s nimi má také potíže. Nedokáže je využít. Nejlepšími řešením je vložit do džbánu nebo lahve s vodou pár plátků citronu, limetkypomeranče, okurky či nějakého jiného ovoce, popř. čerstvé bylinky. A vůbec ze všeho nejvhodnější jsou čisté čaje typu Himal, Bancha, Kukicha, Hojicha. Chvíli mi trvalo, než jsem si na jejich nevýraznou chuť zvykla, ale dnes už si nedovedu představit je nepít. 🙂


Studená voda není vhodná pro každého. Obzvláště ne v zimě. Já osobně bych 1,5 litru studené vody do sebe nenasoukala. Optimální je pít nápoje vlažné či teplé. Abych měla přehled, co jsem za den vůbec vypila, dělám si čaj do konvice nebo do termosky. Když mě pak někdy rozbolí kebule, tak první, na co se dívám, je kolik jsem toho za den vypila. Pít prostě potřebujeme, ale hlavně s CITEM! 🙂

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (9 hlasů, průměr: 4,44 z celkem 5 hlasů)
Loading...