Podzim
1. Brokolice
Tato potravina příbuzná s květákem obsahuje minimum kalorií. Je bohatým zdrojem vitaminu C, což se v chladných podzimních dnech hodí. Obsahuje ale i mnoho minerálů a především vlákniny. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje tak dobu, po kterou tam potrava zůstává. Tělo se tak rychleji zbavuje odpadních látek a větší množství vlákniny dává pocit nasycení. Doporučený příjem vlákniny je 20-30 g na den v poměru 1:3 rozpustné a nerozpustné vlákniny.
2. Kvašená zelenina
Přírodní prebiotika, především díky vzniklé kyselině mléčné. Obsahuje spoustu minerálních látek a především enzymů. Aktivuje funkci střev a může dokonce snižovat krevní tuky a glukózu. Vytváří a krmí ve střevech ty správné bakterie. Podle čínské dietetiky napomáhá kvašená zelenina ke správné funkci jater a je prevencí v nachlazení.
Vyzkoušejte třeba kysané zelí, mrkev, cibule, okurka, ředkev nebo červená řepa.
3. Dýně
Je velice oblíbenou podzimní potravinou. Pokud jste se nerozhodli držet nízkosacharidovou dietu, pak je dýně dobrou volbou v kombinaci s rostlinnou nebo živočišnou bílkovinou. Obsahuje minimum tuku, spoustu minerálů, alfa i beta karoten a z 90% jí tvoří voda.
4. Červená čočka
Patří mezi luštěnin, ale nemusí se namáčet a nevaří se dlouho. Obsahuje rostlinné bílkoviny a vlákninu. Mnoho vitamínů skupiny B, minerální látky a kyselinu listovou. Obsahuje i mnoho železa a tím podporuje krvetvorbu. Aby tělo lépe železo vstřebalo, je dobré, aby potravina byla přijímána společně s vitaminem C. Takže stačí buď zakápnout citronem nebo posypat čerstvými bylinkami. Podle čínské dietetiky podporuje krevní oběh a ledviny.
5. Ořechy
U nás jsou nyní k dostání především vlašské a lískové. Obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem dobře stravitelných bílkovin. Jsou zdrojem minerálů, vlákniny a fotochemikálií, které posilují imunitní systém a udržují zdravou hladinu cholesterolu. Dávejte si pozor na uskladňování ořechů, aby vám nežlukly, a na množství kolik jich sníte. Vždy maximálně hrst, tedy 1 porci. Nejvhodnější je sáhnout po oříšku v natur podobě, tedy nesolené. Pro lepší stravitelnost je můžete nechat namočené přes noc ve vodě.
6. Koření
Chilli, pepř, zázvorový prášek, hřebíček, skořice: podporují trávení a zahřejí organismus.
Skořice mimo jiné pomáhá při překyselení, což se v podzimních měsících hodí, jelikož konzumujeme více masa.
Koriandr a kmín: působí proti nadýmání a ničí škodlivé bakterie ve střevech.
Kurkuma: podporuje imunitu a bojuje proti zánětům v těle.
Pokud by vás zajímalo více informací o různých potravinách včetně receptů, určitě doporučuji knihu Hanky Zemanové BioAbecedář, kterou nyní pořídíte v novém přepracovaném vydání. Je to moje bible:o)
Články, jak být fit, přináší fitness a wellness klub Holmes Place