5 polopravd o podzimním úklidu zahrady. Znáte je?

Do zazimování zahrady se pomalu můžete pustit už teď, nejpozději však koncem listopadu. Základem je pořádný úklid, na který pak plynule navážete předvánočním smejčením doma. Na co byste neměli zapomenout a jaké jsou nejrozšířenější mýty o zazimování zahrady?

Začněte sbíráním popadaných plodů. Podobně jako popelka si na třídění dejte záležet, protože nahnilé a nemocné plody na kompost nepatří (více o kompostování jsme psali tady). Těm bude nejlépe v kontejneru. Jakmile máte posbíráno, můžete se pustit do úklidu listí. S tím vám pomůže vysavač nebo hrábě máte-li menší zahradu. Vysavač slouží zároveň jako fukar, takže listí nafoukáte na hromadu a pak vše najednou vysajete do vaku vysavače. Současné stroje jsou poměrně vychytané - odpad zároveň rozmělní a do vaku se toho vejde mnohem víc, než byste čekali.

1. polopravda: Shrabané listí patří na kompost
To není špatný nápad. Pozor si ale dejte na listí ořešáků, který podle některých názorů není vhodný ke kompostování. Přitom stačí jen s citem namíchat ten správný kompostový koktejl ořechových listů a dalšího odpadu v poměru 1:3. Zároveň se vyplatí nechat hromadu listí někde v rohu zahrady. V zimě poskytne útočiště ježkům, kteří se vám na jaře a v létě odmění požíráním nenáviděných slimáků. Listí můžete také rozhodit na záhon trvalek, kde zabrání vypařování vody z půdy nebo kolem stromků či keřů.

o_travnik_se_postara_vysavac_hrabe_provzdusnovac_hnojivo_sekacka

2. polopravda: Trávník stačí pořádně posekat
Jakmile jste si poradili s listím, je na čase letos naposledy provětrat sekačku.  Panuje všeobecný názor, že trávník stačí posekat a je vymalováno. Zas tak jednoduché to není. Aby se vám trávník na jaře odměnil bohatou zelenou kšticí, musíte zvolit podzimní sestřih. Ten by měl mít alespoň 4 centimetry, které dostatečně chrání porost před mrazy. Pokud tomu počasí přeje, určitě nechte poslední sekání trávníku až na listopad. Trávník je potřeba dále provzdušnit. Takzvaná vertikulace se dělá dvakrát ročně do hloubky asi 4 centimetrů. Můžete na to jít ručně, s elektrickým či benzínovým vertikulátorem. Záleží na tom, jestli dáváte přednost tiššímu provozu v případě elektrického, nebo potřebujete prostor, aby se vám pod nohama nemotal kabel, což zajistí benzínový. Pokud jste to neudělali dříve, určitě nezapomeňte trávník pohnojit podzimním hnojivem s vyšším obsahem draslíku, který pomáhá rostlinám lépe se vypořádat s mrazem a předchází houbovým chorobám.

3. polopravda: Na podzim se zahrada celá zryje
Někteří zahrádkáři vypadají, že by raději při štědrovečerní večeři spolkli kost, než aby neměli porytou zahradu. Přitom rytím můžete někdy nadělat víc škody než užitku. Konkrétně můžete zničit některé cenné mikroorganismy, bez nichž se kvalitní půda neobejde. Záleží na tom, jakou půdu máte. Pokud se půda v dlani drolí, je lehká, stačí, když budete mulčovat nebo místo rýče vezmete do ruky vidle, kterými půdu opatrně podeberete. Naopak těžkou půdu bez humusu, která byla dlouhodobě zatěžována umělými hnojivy, můžete rozrýt, co srdce ráčí. Poté půdu nezapomeňte pohnojit.

ovocne_stromky

4. polopravda: Netkaná textilie zabrání mrznutí rostliny
Choulostivé keře a stromy budou chráněny před mrazem, když je obalíte netkanou textilií. To je pravda, ale musíte si vyčíhnout ten správný okamžik: ne moc brzy, aby se vám pod textilií nenastěhovali škůdci, a zároveň musí být suché počasí, aby listy rostlin nepřimrzly k textilii. Obal navíc chrání stromy i před časným rašením.

5. polopravda: Ovocným stromům na podzim svědčí vápno
To je pravda. Ale hodně zahrádkářů natírá kmeny vápnem v domnění, že tak předejde chorobám a škůdcům. Přitom krása vápna spočívá v tom, sníží ohřev kmene asi o 5°C. Ten se pak ve dne na slunci tolik nezahřívá a o to menší jsou škody v mrazivém počasí. Stejnou službu prokáže i obyčejné prkno opřené o strom z jižní strany. Použít můžete také zmíněnou netkanou textilii.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...