Mončičák: Pravdivý příběh

Původem Japonec, pohlavím androgyn. Cílem jeho života bylo cumlat si palec a rozdávat radost. Proč ho děti tolik milovaly? A proč ho milovat přestaly? To vám prozradí Dominik Landsman aka Moderní fotr

V dobách bezbřehé šedi, kdesi za železnou oponou ve světě bez pokémonů nebo ninja želv povstal z dětské radosti, dětských snů a dětské touhy bájný hrdina. Byl to plyšový hnědý medvídek, který si dokázal strčit palec do pusy. Kolem tohoto medvídka kolovala spousta zvěstí a pověr, které se vyslovovaly jen šeptem. Tak například, že to není žádný medvídek, ale imperialistická opice, která vnáší mezi nebohé děti dekadenci ze západu. Vždyť si děti přeci mohly hrát klidně i s dřívkem nebo šutrem.

Ať to bylo, jak chtělo, mončičák byl tu. Děti ho měly rády. Ostatně nic jiného jim nezbývalo, protože na trhu žádný extra výběr hraček nebyl. Mohli jste si hrát s igráčkem. Zlomit si nohu, když jste se převrátili na plastové tatře a nebo si pro zábavu zacvakávat do sebe céčka a tvořit z nich dlouhé řetězy.

V té době toho na výběr sice moc nebylo, ale děti nebyly tak náročné. Žádné masáže televizních reklam jim nevymývaly mozek, takže se děti nemohly dozvědět, že nutně potřebují nějakou super hračku. Měly prostě těch svých pár kusů, kterým vévodil kamarád mončičák.

Na rozdíl například od tatry si děti mohly svého mončičáka brát do postele nebo s sebou k babičce, aby se jim nestýskalo po domově. Vztah mezi dítětem a jeho mončičákem, to byl vztah na celé dětství.

Úsvit mončičáků

Postupem času se přidávaly různé mutace mončičáků. Měnila se barva. Přidávaly se uši a mnohdy se vizualizace přetransformovala do mončičáka – králíčka. To byla předzvěst jeho konce.

Jak šel čas a trh se uvolnil, přibývalo stále více a více nových hraček. Malý hnědý mončičák, který neuměl nic jiného, než si strkat palec do pusy, neměl stále více zpovykaným dětem co nabídnout. Ve světě akčních figurek, čůrajících vymakaných panenek a elektronických udělátek pro něho už nebylo místo.

Dnes je mončičák už jen tichou vzpomínkou třicátníků na jejich dětství. Mončičák v tvrdé konkurenci dnešních dnů neuspěl. Avšak vzpomínky, ty nám zůstanou. Vzpomínky na našeho kamaráda mončičáka, který s námi zažíval slasti i strasti v dobách dětství.

Dominik Landsman aka Moderní fotr

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 4,67 z celkem 5 hlasů)
Loading...